Eerste ervaring met de Huawei P9 Lite: Lite staat voor interessant

In tegenstelling tot de Huawei P9 en P9 Plus heeft het bedrijf zijn P9 Lite geen grote aankondiging in Londen gegeven. Ze hebben het toestel tot nu toe zelfs nog niet eens aangekondigd, maar wel stilletjes in de verkoop laten gaan. Of de Huawei P9 Lite na kort gebruik desalniettemin een interessant toestel blijkt te zijn, gaan we je in deze hands-on vertellen.

Ontwerp: een goedkope P9

Huawei P9 LiteVoor het ontwerp van de P9 Lite lijken ze bij Huawei niet lang gezocht te hebben. Ze hebben de P9 Lite namelijk een bijna identiek ontwerp gegeven als dat van de Huawei P9. Het verschil zit er vooral in de gebruikte materialen. Zoals je weet is de P9 gemaakt uit aluminium, bij de P9 Lite zijn ze voor plastic gegaan om zo de productiekosten zo laag mogelijk te houden. Erg vinden we dit niet, de smartphone straalt nog altijd klasse uit en lijkt zelfs veel minder krasgevoelig te zijn dan de P9. Omdat de achterkant niet verwisselbaar is kraakt deze niet.

Bij de P9 Lite zijn ze voor plastic gegaan

Ook zit de camerasensor op eenzelfde manier als bij de P8 en P9 in het ontwerp verwerkt, waardoor de achterkant er net uitziet. De Huawei P9 Lite heeft als eerste Lite-smartphone van Huawei een vingerafdrukscanner die je terugvindt aan de achterzijde van het toestel. Zoals gewoonlijk bij Huawei is deze snel en accuraat. Het toestel is verder nog voorzien van een aluminium rand, die iets minder mooi afgerond is dan bij de P9.

Huawei P9 Lite

De Huawei P9 Lite heeft een vingerafdrukscanner

Onderaan de smartphone lijken er twee speakers te zitten met in het midden van beide een micro usb-poort. Als je muziek begint te luisteren zul je al snel merken dat alleen de rechter speaker functioneert als speaker, en de linkerspeaker eigenlijk een microfoon is. De geluidskwaliteit van de speaker lijkt na kort gebruik wel in orde te zijn.

Onderaan de smartphone lijken er twee speakers te zitten

Vooraan het toestel vinden we geen 2.5D glas terug, waardoor de randjes een beetje scherp aanvoelen. Wat we verder niet zo mooi vinden aan het ontwerp van de P9 Lite is dat het Huawei logo in het groot onder het scherm van het toestel staat. Naar onze mening had het er niet moeten zijn. Hoe dan ook, is de voorzijde voor de rest wel netjes afgewerkt. Onder het glas zit er namelijk een afwerking met lijntjes die ik er wel leuk vind uitzien. Bij de camerasensor aan de achterzijde van het toestel wordt van eenzelfde afwerking gebruik gemaakt.

Het scherm van de P9 Lite is net zoals bij de P9 een 5,2-inch groot full HD-scherm. Kleuren worden er mooi op weergegeven, en over de kijkhoeken en helderheid hebben we tot nu toe niets slechts te zeggen. Na de smartphone kort gebruikt te hebben zijn we dus erg positief over zijn vormgeving.

Intern is niet alles Lite

Huawei P9 LiteDe processor in de Huawei P9 Lite is een Hisilicon Kirin 650-octacoreprocessor met 3GB werkgeheugen. Voor het doen van dagelijkse dingen is de processor krachtig genoeg, hoe de smartphone presteert met iets zwaardere applicaties kunnen we je nu nog niet perfect zeggen. Al lijkt het wel dat hij ook hier niet al te veel problemen mee heeft. Huawei heeft de P9 Lite verder nog voorzien van een 3000mAh grote accu die groot genoeg lijkt te zijn om zelfs met zwaar gebruik de dag door te komen. Mocht het 16GB intern geheugen waarvan er ongeveer 10GB overblijft niet genoeg zijn, kun je het makkelijk uitbreiden met een micro sd-kaartje.

EMUI als grootste minpunt

Zoals bij iedere andere Huawei smartphone, kun je de software van de Huawei P9 Lite zien als grootste minpunt van het toestel. Dit komt doordat de EMUI-skin ook op dit toestel aanwezig is, ditmaal overheen Android 6.0 Marhsmallow. Wat de skin zo onaantrekkelijk maakt is dat hij heel merkbaar aanwezig is doordat er bijna geen elementen van stock-Android in terug te vinden zijn. Eveneens ontbreekt een lijst met geïnstalleerde applicaties. Gelukkig loopt de P9 Lite wel soepel op de software.

Je kunt de software van de Huawei P9 Lite zien als zijn grootste minpunt

Geen Leica-camera

In tegenstelling tot de Huawei P9, heeft het bedrijf voor de achtercamera van de Huawei P9 Lite niet samengewerkt met Leica. Het resultaat is dat de smartphone het moet doen met ‘slechts’ één achtercamera. Een ramp is dit niet want de foto’s die we al met de smartphone hebben genomen zien er degelijk uit. Kleuren worden mooi weergegeven en de detailweergave in foto’s lijkt in orde te zijn. Hoe de smartphone presteert in mindere lichtomstandigheden, zullen we je binnenkort kunnen zeggen in onze volledige review van het toestel. Om de achtercamera kort samen te vatten: hij is in orde.

Huawei P9 LiteSelfies kun je nemen met een 8-megapixel selfiecamera en zien er, zoals je zou verwachten van een Chinese smartphone, gewoon goed uit. Details worden mooi weergegeven en kleuren van hetzelfde. In mindere lichtomstandigheden zul je wel vlug ruis opmerken in genomen selfies.

Binnenkort in huis

Een exacte datum voor wanneer je de Huawei P9 Lite kunt verwachten hebben we jammer genoeg nog niet. Maar we verwachten wel dat als je hem nu zou bestellen, je hem ergens eind volgende week kunt hebben. Momenteel kun je hem namelijk al bestellen via Belsimpel voor €299. De Huawei P9 Lite is verkrijgbaar in het wit en zwart.

P9 of P9 Lite

Huawei P9 LiteEen vraag die veel mensen waarschijnlijk hebben is of ze nu best voor de Huawei P9 of Huawei P9 Lite gaan. Vandaar dat we hem al kort gaan beantwoorden in dit artikel. Als je de P9 kunt betalen, dan raden we je aan om voor dit toestel te gaan. De smartphone is namelijk niet alleen voorzien van een mooier ontwerp, maar ook de prestaties zijn beter. Mocht je het geld niet hebben, of vind je de P9 te duur, dan kun je best voor de P9 Lite gaan.

Tijdelijke conclusie: een aanrader

Na de Huawei P9 Lite kort gebruikt te hebben, is onze tijdelijk conclusie over de smartphone louter positief. Het toestel heeft een heel mooi ontwerp, is voorzien van goede specificaties en eveneens kun je met de 13-megapixel achtercamera op het eerste zicht mooie foto’s nemen. Het grootste minpunt van de smartphone blijft natuurlijk zijn software, maar ook de prijs van het toestel is misschien niet ideaal. Voor €299 zijn er namelijk heel wat andere, interessante alternatieven.

Huawei P9 Lite

Hoe dan ook zouden we je de Huawei P9 Lite zeker aanraden mocht je op zoek zijn naar een goede smartphone voor niet te veel geld. Mocht je willen weten of dat deze conclusie hetzelfde blijft nadat we de smartphone langer hebben gebruikt, raden we je aan onze site in de gaten te houden. Onze review van de Huawei P9 Lite zal namelijk een van de komende weken online gaan.

Voor een preview van de Huawei P9 Lite kun je hier terecht.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters