Eerste ervaring met de Huawei P9 Plus: groot en mooi

LONDEN- Naar jaarlijkse gewoonte heeft Huawei zonet zijn nieuwe vlaggenschipsmartphone aangekondigd: de Huawei P9. Naast de P9 is er voor de mensen die net iets meer willen de P9 Plus. Hoe we dit toestel vinden na het kort te gebruiken kom je te weten in deze hands-on.  

Ontwerp: aluminium dat voelt als plasticHuawei P9 Plus

Net zoals de P9 heeft Huawei de P9 Plus een mooi, aluminium ontwerp gegeven dat een beetje lijkt op het ontwerp van de Huawei P8 en de Google Nexus 6P by Huawei. Slecht vinden we dit zeker niet, als is er wel een ding dat ons opviel bij de P9 Plus. De achterkant van de Huawei P9 is gemaakt van een mat aluminium, bij de Huawei P9 Plus lijkt er een plastic laagje over de achterkant te liggen. Het voelt een beetje goedkoop en onnatuurlijk aan, maar dit neemt niet weg dat de smartphone er goed uitziet.

Er lijkt een plastic laagje over de achterkant van de P9 Plus te liggen

Huawei P9 PlusNet zoals bij de P8, zitten de twee camerasensoren van de Huawei P9 Plus onder een glazen paneeltje. Omdat er een patroon zichtbaar is onder dit glas, ziet het er extra leuk uit. Aan de voorkant van het toestel kun je dit patroon ook zien. Een pluspunt waar Huawei de nadruk op heeft gelegd tijdens de 2 uur durende persconferentie is dat de camera niet uitsteekt. Iets wat we zeker wel kunnen bekoren. Ook de dunne randen rondom het scherm van het toestel vinden we zeker niet mis.

 

Huawei P9 PlusZelfs voor de kleine details heeft Huawei oog. Zo zit er rond de powerknop aan de rechterzijde van het toestel een rood randje. Het is iets klein, maar fijn. Aan de achterkant van het toestel zit een vernieuwde vingerafdrukscanner die na kort gebruik snel en accuraat lijkt te zijn. Voor het toestel op te laden kun je de usb-c poort aan de onderkant van de smartphone gebruiken.

Zelfs voor de kleine details heeft Huawei oog

Twee speakers

Een extraatje bij de Huawei P9 Plus is dat de speakers iets beter zouden zijn dan die van de P9. Of dit werkelijk zo is kunnen we niet zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is dat wanneer je met de Huawei P9 Plus naar een video kijkt, zowel de speaker die je gebruikt om te telefoneren als de speaker in de rechter onderhoek van het toestel audio weergegeven.

Veelbelovende specificaties

In de Huawei P9 Plus zit een Hisilicon Kirin 955-octacoreprocessor met 4GB werkgeheugen. Deze processor is Huawei’s antwoord op onder anderen de Snapdragon 820 en Exynos 8 van Samsung. Extra in de processor is een deeltje dat enkel foto’s verwerkt waardoor je sneller foto’s kunt nemen. Of foto’s nemen veel sneller is dan op bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S7 Edge durven we niet te zeggen, maar het gaat wel lekker vlug. Op het eerste zicht lijken de algemene prestaties van het toestel dik in orde te zijn: multitasken en het openen van applicaties gaat zonder enig probleem.

Multitasken en het openen van applicaties gaat zonder enige problemen

Verder zit er een 3400mAh grote accu in de smartphone waarmee je volgens Huawei tot wel 14 uur aan een stuk video’s kunt kijken. Omdat fabrikanten vaak dingen beter voorstellen dan ze werkelijk zijn, hopen we gewoon dat we er de dag mee doorkomen met zwaar gebruik.

Drie antennes

Voordat Huawei smartphones begon te maken, was het bedrijf al bezig met onder anderen netwerkinfrastructuren te bouwen. Iets wat ze nu trouwens nog altijd doen. Als het neerkomt op bereik en verbindingsmogelijkheden weten ze dus wel waarmee ze bezig zijn. Deze kennis trekken ze vaak door naar hun smartphones. Zo zijn de Huawei P9 en P9 Plus als eerste smartphones voorzien van 3 antennes wat zowel bereik als downloadsnelheden positief moet beïnvloeden.Huawei P9 Plus

Press Touch

Tijdens de IFA-beurs in Berlijn kondigde Huawei zijn eerste smartphone aan met Press Touch technologie, of om Richard Yu zijn woorden te gebruiken: Force Touch. Zoals de naam zelf zegt zorgt deze technologie ervoor dat je smartphone kan waarnemen hoeveel druk je uitoefent op het scherm. Zoals bij de iPhone 6s (Plus) krijg je bij de P9 Plus snelkoppelingen te zien wanneer je iets harder op een applicatie drukt. Momenteel ondersteunen 16 vooraf geïnstalleerde applicaties deze functie. Verder kun je het jammer genoeg nog niet gebruiken, en deze functie is eveneens alleen beschikbaar op de Huawei P9 Plus. We hopen wel dat ondersteuning voor meer applicaties spoedig volgt.

Een Leica achtercamera

Ditmaal hebben we het interessantste voor het einde gehouden. Huawei heeft namelijk niet zomaar een dubbele camera in de Huawei P9 en P9 Plus gestoken. Ze hebben deze dubbele camera samen met de bekende camerafabrikant Leica ontwikkeld. Omdat Leica gekend staat goede, en dure, camera’s te maken, waren we echt wel benieuwd naar de resultaten.

 

Huawei P9 Plus

Huawei heeft samen met Leica de camera in de P9 Plus ontwikkeld

Huawei en Leica hebben de P9 en P9 Plus twee sensoren gegeven om een betere kleurenweergave te kunnen garanderen. Een sensor neemt namelijk RGB-foto’s terwijl de andere alleen monochrome foto’s neem. Als je de twee foto’s combineert krijg je volgens Huawei en Leica een betere kleurenweergave. Op het eerste zicht lijkt dit ook zo te zijn, en zeker wanneer we naar de foto’s kijken die Huawei ons heeft getoond. Wanneer je een typische Leica zwart-wit foto wilt nemen kun je ervoor kiezen alleen de monochrome sensor te gebruiken. Foto’s die je dan neemt zien er op het eerste zicht erg goed uit: ze bevatten een mooie hoeveelheid aan details en zwarte en witte tinten worden mooi weergegeven. Ook de kleurenfoto’s lijken niet mis te zijn, en zelfs niet wanneer de lichtomstandigheden iets minder zijn. Focussen lukt ook relatief snel dankzij de meerdere focustechnieken die Huawei in de camera heeft gestoken. Een volledig oordeel over de camera van de Huawei P9 en P9 Plus lees je in onze review van de Huawei P9 wanneer deze online staat.

Selfies kun je nemen met een 8-megapixel selfiecamera en zien er oké uit. Er wordt een mooie hoeveelheid aan details in weergegeven en de kleurenweergave lijkt in orde te zijn.

EMUI blijft een pijnpunt

Hoewel we niet te snel een oordeel mogen vellen, kunnen we je nu toch al zeggen dat misschien wel het grootste minpunt van de Huawei P9 Plus zijn software is. Naar gewoonte loopt het toestel op Android met de EMUI skin van Huawei erover, nu versie 4.1. Visueel is er niet veel nieuws in deze versie, wat betekent dat de skin nog altijd heel merkbaar aanwezig is. Positief is dan wel dat de smartphones soepel lijkt te lopen op de software, en dat je er een aantal extra functies bij krijgt.

Nog heel even wachten

Mocht je geïnteresseerd zijn in de Huawei P9 dan hebben we goed nieuws. Vanaf 16 april zal je deze smartphone namelijk in de (online-)winkel kunnen kopen voor €749. Het is zeker niet de goedkoopste smartphone die je kunt kopen, maar na er kort mee te spelen zouden we hem je wel aanraden. We vinden het een leuke en interessante phablet, met op het eerste zicht erg weinig kwaaltjes.

Huawei P9 Plus

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters