Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD

BARCELONA – Inmiddels is hij in Nederland al bij diverse webwinkels te koop: de Alcatel One Touch Scribe HD. Dit toestel heeft een 5-inch HD-scherm en een quadcore processor. En een voor deze specificaties erg lage prijs: zo’n 330 euro. In deze hands-on bekijken we het toestel van dichtbij.

“Met de One Touch Scribe HD speelt Alcatel in op de trend dat mensen steeds grotere telefoons willen hebben”

Alcatel One Touch Scribe HD

Op het MWC 2013 in Barcelona kwamen we de One Touch Scribe HD tegen bij de stand van Alcatel. Deze Chinese fabrikant (met Franse roots) presenteerde daar maar liefst dertien nieuwe smartphones voor 2013. Met de One Touch Scribe HD speelt Alcatel in op de trend dat mensen steeds grotere telefoons willen hebben, met mooie grote schermen en een aardig uiterlijk.

Wat dat laatste betreft, is het voor Alcatel een nieuw terrein. De fabrikant richtte zich voorheen voornamelijk op low-end telefoons met lage specificaties voor een lage prijs. Het uiterlijk was ondergeschikt, en dat was de toestellen ook wel aan te zien. De One Touch- reeks van dit jaar doorbreekt dit. Voor het eerst waagt Alcatel zich in het midrange segment met een stuk of zes nieuwe toestellen. Al eerder hebben wij hier de One Touch Idol Ultra en de One Touch Star besproken. De Ultra viel op door zijn dunne design, de Star door zijn gelijkenis met de iPhone 4(s).

Het design van de Scribe doet vanwege zijn formaat erg denken aan dat van de originele Samsung Galaxy Note. Met dit verschil dat er geen fysieke knoppen op de voorkant zitten, en zoals bijna alle Samsungs heeft de Note wel een fysieke homeknop. Alcatel heeft de Scribe HD voorzien van Android 4.1 Jelly Bean, waardoor fysieke knoppen overbodig zijn; de bediening vindt plaats op het scherm zelf.

Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 58 
Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 59 
Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 60 

“Het scherm is HD, 720x1080p. Omgerekend voor een 5-inch scherm is dat 226 pixels per inch”

Het scherm is HD, 720x1080p. Omgerekend voor een 5-inch scherm is dat 226 pixels per inch. Het ziet er heel prettig uit met heldere kleuren. Het toestel biedt ook snelle prestaties, dankzij een 1,2 Ghz quadcore processor. De vier kernen bieden een goede gebruikerservaring. Toen wij het toestel in handen hadden, reageerde het snel op alle input, speelde het de voorgeïnstalleerde muziek en filmpjes vlekkeloos af en slaagde het toestel erin om veel applicaties tegelijk open te houden zonder ergens een vertraging te laten zien.

De camera is naar hedendaagse standaarden weer wat minder indrukwekkend; de telefoon heeft aan de achterkant een 8-megapixelcamera en aan de voorkant een 1,3-megapixelcamera. De videocamera achter kan in HD 1080p-kwaliteit opnemen. De camera voor is vooral bestemd voor Skype en andere software waarmee je kunt videobellen. Of je kunt even kijken of je haar goed zit.

De 8-megapixelcamera aan de achterkant biedt gezichts- en lachherkenning, zodat de camera keurig wacht tot iedereen er goed op staat voordat hij afdrukt. Een LED-flitser ondersteunt de camera in donkere omstandigheden.

Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 61 
Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 62 
Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 63 

“Alcatel biedt de mogelijkheid om twee simkaarten in de Scribe HD te steken”

Het design is letterlijk heel kleurig. De Scribe HD is in rood, geel, wit en zwart verkrijgbaar. Op de plastic achterkant stulpt de camera een beetje uit, zodat hij daar op ligt als het toestel op een tafel wordt gelegd. De toevoeging van kleuren in smartphones is voor Alcatel redelijk nieuw; wel werden eerder dumbphones in vrolijke kleurtjes uitgebracht. Maar ook de goedkope serie Pop-telefoons van dezelfde fabrikant is weer in stemmig anthraciet uitgebracht. Wellicht om onderscheid te bewaren met de nieuwe One Touch-reeks.

Alcatel stapt van sommige ‘bekende’ zaken juist niet af. Zoals de mogelijkheid om twee simkaarten in toestellen te steken. Die mogelijkheid is ook in de Scribe HD aanwezig. Deze telefoon is een van de weinige dualsimtoestellen die in Nederland wordt verkocht.

Voor dualsimtoestellen zijn diverse toepassingsmogelijkheden. Je kunt twee telefoonnummers op hetzelfde toestel voeren; voor werk en privé bijvoorbeeld. In armere landen, waar maar een telefoon per gezin circuleert, kunnen twee gezinsleden zo hetzelfde toestel delen, maar toch met een eigen telefoonnummer. En als je heel goedkoop wilt bellen via de ene provider en een data-only abonnement bij de andere, kun je ook dat op die manier combineren. En er zijn nog wel meer toepassingen voor te verzinnen.

De zijkanten van het toestel voelen ietwat vreemd aan. We konden er niet echt de vinger achterkrijgen waarom, maar erg fijn voelt het niet. De grip lijkt afwezig. En er zitten wat rare randjes in verwerkt.

Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 64 
Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 65 
Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 66 

“De meegeleverde pen biedt geen toegevoegde waarde”

De Alcatel One Touch Scribe HD heet ‘scribe’ omdat je erop moet kunnen schrijven. Net als op de Galaxy Note, die ook met een styluspen wordt geleverd. Maar toen wij vroegen waar het pennetje dan is, want in de behuizing zit het niet, werd er een los exemplaar uit een tas getoverd. Een zilverkleurig pennetje met een stomp rubberen uiteinde. Die kun je gebruiken om op alle smartphones te ‘schrijven’, maar de precisie van de pennen met de scherpe punt van Samsung ontbreekt. Het pennetje en de naam Scribe zijn dus wat misleidend; je kunt net zo goed met je vingers tekenen en schrijven. De pen biedt geen toegevoegde waarde.

Het toestel kan wel geleverd worden met een soort hoesje met voorflap, waar het losse pennetje in gestoken kan worden. Een gekunstelde oplossing die Alcatel wat ons betreft had mogen weglaten.

Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 67 
Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 68 
Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 69 

Onze conclusie over de Alcatel One Touch Scribe HD is positief. Het is een leuke telefoon met een leuk uiterlijk, een heel goed en groot 5-inch scherm, een keurig in de pas lopende 1.2 Ghz quadcore processor en een aanvaardbare 8-megapixelcamera. Het is ook nog eens in leuke kleurtjes te krijgen en je kunt er twee simkaarten in stoppen. Voor 330 euro is dit toestel een aanrader voor wie het wat goedkoper zoekt, want deze specificaties vind je verder momenteel nergens voor deze prijs.

Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 70 
Eerste ervaring met Alcatel One Touch Scribe HD 71 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters