Eerste ervaring met Asus Fonepad

BARCELONA – Hoe krijg je een zaal vol journalisten aan het gniffelen? Door een tablet tegen je oor te houden en te doen alsof dat normaal is. Dat is precies wat Asus deed tijdens de presentatie van de Fonepad.

Eerste ervaring met Asus Fonepad 07

Draai je PadFone om, dan krijg je Fonepad. Ditmaal geen smartphone in een tablet, maar een (kleinere) tablet waarmee je kunt bellen. Of dat een beetje bevalt, lees je in deze hands-on.

Asus richt zich al jaren op mensen die niet kunnen kiezen tussen een telefoon en een tablet. De PadFone is daar het eerste voorbeeld van; hierover verschijnt ook een hands-on op deze site, want de derde generatie van deze telefoon/tabletcombinatie werd gelijktijdig met de Fonepad gepresenteerd.

De Fonepad is een 7-inch tablet, net zo groot als de Google Nexus 7 die overigens ook door Asus is gemaakt. Dat is een erg goedkope tablet, en Asus heeft zich blijkbaar ten doel gesteld om hierbij een eigen tablet te maken die ongeveer hetzelfde prijspeil krijgt maar toch op een paar bijzondere punten afwijkt. Voor 219 euro kun je de eigenaar zijn van een Fonepad, en de extra functie die je er ten opzichte van een Nexus 7 bij krijgt, is dat je er mee kunt bellen als je er een microsimkaart in stopt.

Eerste ervaring met Asus Fonepad 01 
Eerste ervaring met Asus Fonepad 02 

“Bellen met een Fonepad ziet er belachelijk uit. Het is bovendien onpraktisch”

Asus liet de Fonepad zien zonder een simkaart erin, dus de belkwaliteit konden we niet checken. Wel hebben we het apparaat even tegen ons oor gehouden, zoals dat volgens Asus moet, en dan is het toch wel een heel flink apparaat tegen je hoofd. Een voordeel dat wij hierbij kunnen bedenken is dat je weinig last zult hebben van wind in de microfoon van de Fonepad, want het ding doet zo tevens dienst als een soort windscherm.

Maar dat is dan ook het enige voordeel. Bellen met een Fonepad ziet er belachelijk uit. Het is bovendien onpraktisch. Vooral bij langere gesprekken zal je belhand pijn gaan doen, zeker als je – zoals menigeen doet met een mobiele telefoon – ermee rondloopt.

Daarbij komt dat het ontwerp van de Fonepad voor bellen nog ongeschikter is, omdat de achterkant van geborsteld aluminium is gemaakt. Dat is nu niet echt een materiaal dat je lekker kunt vasthouden met alleen je vingertoppen, want je hand zit wijd uitgespreid over de achterkant om de tablet maar aan de beide zijkanten te kunnen vasthouden. De tablet gewoon aan de voor- en achterkant tussen je vingers klemmen is ook geen goed idee, want dan reageert het scherm van de tablet op die aanrakingen en gaat het apparaat heel wat anders doen. Kortom, we vinden het een bijzonder stom idee, dat bovendien stom is uitgevoerd en wat ons betreft is de belfunctie van de Fonepad volledig overbodig.

Eerste ervaring met Asus Fonepad 03 
Eerste ervaring met Asus Fonepad 04 

“In de Europese versie krijgt de Fonepad om voor ons onbegrijpelijke redenen geen achtercamera”

Als we de bijzondere pretentie van Asus dat dit tevens een functionele telefoon moet zijn, even helemaal vergeten, en de tabletcapaciteiten bekijken, hebben we echter een lekker klein tabletje in handen waarmee het snel werken is. De kleine tablet wordt aangedreven door een Intel Atom Z2420 processor en het besturingssysteem is Android 4.1. Met dat laatste loopt de Fonepad overigens nu al achter op zijn iets oudere broer, de Nexus 7, die van Google al enkele weken geleden de update naar Android 4.2.2. heeft gekregen.

Los van dit kleine minpunt – er zijn nog weinig apparaten die op Android 4.2 lopen – kunnen we na enig gebruik stellen dat de tablet fijn werkt en alles doet wat je van hem mag verwachten. Snelle reacties op vingerbewegingen, een mooi uiterlijk dankzij die geborstelde aluminium achterkant, en een aardige frontcamera waarmee je met wat moeite nog een redelijk zelfportret kunt schieten.

In de Europese versie krijgt de Fonepad om voor ons onbegrijpelijke redenen geen achtercamera, wat het verschil had kunnen maken met de eveneens cameraloze Google Nexus 7. In Amerika wordt de Asus Fonepad wél met een 3-megapixelcamera op de achterkant verkocht. Dat is overigens ook geen geweldige resolutie, maar voor 249 dollar mogen de Amerikanen niet klagen. Waar zij wel over mogen klagen is overigens het krap bemeten interne geheugen, dat met 8GB wel heel beperkt is. In Europa komt een variant met 16 GB uit. Voordeel ten opzichte van de Nexus 7 is dat je in de Fonepad wel een microSD-kaart kunt steken om het geheugen met nog eens 32 GB uit te breiden.

De tablet is opvallend dun. Dat er een Intelprocessor in zit in plaats van een meer gebruikelijke Qualcomm-CPU die is gebaseerd op de ARM-architectuur, merk je niet in het gebruik; het ding werkt gewoon bij eenvoudige taken snel en zonder haperingen. De tablet die wij mochten vasthouden was niet voorzien van video’s of games, zodat we niet konden testen hoe hij het er grafisch van afbrengt.

Het scherm vinden wij erg mooi. Dat is lekker scherp, met een resolutie van 1280x800p. Het is in feite hetzelfde scherm dat op de Nexus 7 zit en dat hebben wij al eerder als goed beoordeeld.

De tablet lijkt weliswaar dunner, maar is toch even zwaar als de Nexus 7, die eveneens 340 gram weegt.

Eerste ervaring met Asus Fonepad 05 
Eerste ervaring met Asus Fonepad 06 

“Het is een goede tablet voor een goede prijs”

Onze voorlopige conclusie over de Fonepad: het is een goede tablet voor een goede prijs. Maar de pretentie dat je er serieus mee moet kunnen bellen, is zo belachelijk dat we het daar niet eens over willen hebben. Wie een goede 7-inch tablet zoekt heeft hier een goede aan, al ontgaat het ons waarom je in dat geval niet voor een Nexus 7 zou kiezen die meer opslaggeheugen biedt voor ruwweg dezelfde prijs. Kortom: Asus heeft een beetje de plank misgeslagen met dit product, maar op zich is er weinig mis met deze tablet.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters