Eerste ervaring met de Alcatel Pop Up: wolf in schaapskleren

BERLIJN – Alcatel staat bekend om zijn budgetsmartphones; soms erg goed en soms totaal niet de moeite waard. De Alcatel Pop Up lijkt in die eerste categorie te vallen. In deze hands-on leggen we uit waarom.

“Alcatel richt zich met de Pop Up vooral op het design, maar dat is niet bijzonder goed”

Alcatel richt zich met de Pop Up voornamelijk op design. “Een metalen frame, glasharde toetsen en een back-cover met een 3D spin-effect maken de Pop Up echt uniek,” aldus het persbericht van Alcatel. Dat het ontwerp uniek is zijn we met Alcatel eens, maar niet zo zeer om een positieve reden. Het ‘metalen frame’ waar Alcatel van spreekt is maar deels van metaal. Links en rechts zit een stripje metaal, de rest van het frame is van plastic dat op metaal moet lijken. Die twee materialen sluiten niet erg goed op elkaar aan en het een en ander komt nogal goedkoop over. Het ‘3D spin-effect’ van de achterkant zit verborgen onder een laag hoogglans plastic die nogal snel vies wordt en niet zo prettig aanvoelt. Positief puntje van het design is dat het in allerlei leuke kleuren beschikbaar is, maar het totaalplaatje is wat ons betreft toch niet bijzonder goed gelukt.

Het goede nieuws is echter dat dat een van de weinige nadelen aan de Pop Up is. En hoewel het verhaaltje hierboven niet erg positief klinkt valt het voor een telefoon van €189, want dat kost deze Pop Up, ook eigenlijk allemaal wel mee. Zodra je de telefoon gaat gebruiken vallen toch vooral de positieve punten op. Het scherm is 5 inch groot, heeft een HD-resolutie en ziet er best goed uit. De telefoon ondersteunt bovendien 4G en heeft met 2GB RAM en 16GB ROM ruim voldoende geheugen.

Alcatel Pop Up hands-on 
Alcatel Pop Up hands-on 
Alcatel Pop Up hands-on 

Het grootste voordeel van de telefoon zit hem echter in zijn processor. Dat is een vrij rappe Snapdragon 610-processor, die beschikt over acht ARM Cortex A53-kernen. De chipset zorgt er voor zover we dat nu al kunnen beoordelen voor dat de Pop Up snel werkt. De lichte software van Alcatel draagt daaraan bij. Grafisch vinden we de skin van de fabrikant niet erg mooi, maar los van die grafische aanpassingen is het eigenlijk gewoon de standaardinterface van Android Lollipop. En dat zorgt er dan weer voor dat de interface niet te zwaar is en goed in elkaar zit. Overigens levert Alcatel wel de nodige bloatware mee, dat vinden we jammer.

Een ander potentieel voordeel is de camera. Aan de achterkant zit een 13-megapixelcamera met een groot diafragma van f2.0. Volgens Alcatel heeft de camera een ‘kwaliteitssensor’, maar dat hebben we op het beursterrein helaas niet kunnen verifiëren. De camera aan de voorkant heeft een 5-megapixelresolutie; ook niet verkeerd.

“De Alcatel Pop Up is een erg complete telefoon voor weinig”

Alles bij elkaar is de Alcatel Pop Up misschien niet de hoogwaardig ontworpen smartphone die Alcatel beweert dat het is, maar het is wel een erg complete telefoon voor weinig. 4G, een 13-megapixelcamera, een aardig HD-scherm en een rappe octacoreprocessor voor €189 is gewoon een erg goede deal. Het is een beetje de vraag hoe de Pop Up zich zal verhouden tot bijvoorbeeld de Motorola Moto G 2015, maar onze eerste indruk van dit toestel is in ieder geval erg positief.

Alcatel Pop Up hands-on 
Alcatel Pop Up hands-on 
Alcatel Pop Up hands-on 
Alcatel Pop Up hands-on 
Alcatel Pop Up hands-on 
Alcatel Pop Up hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters