Eerste ervaring met de Apple iPhone 6s: iPhone evolutie

UTRECHT – De Apple iPhone 6s is de langverwachte nieuwe smartphone van Apple. Het apparaat zal vanaf 9 oktober in Nederland verkrijgbaar zijn en in deze hands-on vertellen we je er alvast het een en ander over.

Apple iPhone 6s hands-on

Dat de Apple iPhone 6s geen revolutionaire verbetering is tegenover de iPhone 6 mag geen verrassing zijn. Apple brengt inmiddels al sinds jaar en dag om het jaar een s-model uit dat net wat beter is dan zijn voorganger. De iPhone 6s is wat sneller, heeft een betere camera en is voor het eerst uitgerust met een functie genaamd 3D touch. En dan hebben we de belangrijkste verschillen met de iPhone 6 wel gehad.

Het ontwerp is op het eerst gezicht exact hetzelfde en ziet er zodoende mooi uit. Het s-je op de achterkant verraadt dat je hier met een nieuw model te maken hebt, net als de beschikbaarheid van een nieuwe rosegouden kleur. Toch zijn er nog wat wijzigingen doorgevoerd: de iPhone 6s is gemaakt van een wat steviger en dikker metaal om, vooral bij het plusmodel, een nieuwe ‘bendgate’ te voorkomen. Dat merk je echter niet als je het toestel zo vasthoudt.

Apple iPhone 6s hands-on 
Apple iPhone 6s hands-on 
Apple iPhone 6s hands-on 
Apple iPhone 6s hands-on 

“Apple heeft goed over 3D touch nagedacht”

Het display van de iPhone 6s is nog steeds 4,7-inch groot en heeft nog steeds een retina-resolutie van 1334×750 pixels. Als je goed je best doet zie je wel dat het minder scherp is dan een full HD-scherm, maar echt een probleem vinden we het niet. Het scherm ziet er gewoon heel mooi uit.

Een nieuwe toevoeging aan het display is dus 3D touch. Die techniek stelt de iPhone in staat om te ‘voelen’ hoe hard je op het scherm drukt. Daarmee kun je dan weer allerlei dingen doen in de interface. Als je hard drukt op een icoontje op het startscherm krijg je een lijstje met extra opties bij de betreffende app gepresenteerd, bijvoorbeeld. En in je mailbox kun je wat harder op een mailtje drukken om er een preview van te zien. Hoe prettig dat in de praktijk allemaal werkt moeten we nog zien, maar Apple heeft er in ieder geval goed over nagedacht. Technisch werkt het ook prima en de beweging die je moet maken voelt vrij natuurlijk.

Intern is de iPhone 6s ook het nodige geüpdatet. Er ligt nu een Apple A9-chip in de smartphone, die nog steeds twee kernen heeft maar wel gebaseerd is op een nieuwe architectuur. Bovendien is de processor met een kleiner 14- of 16nm procedé gemaakt, waardoor hij sneller en zuiniger moet zijn. De verschillen met de iPhone 6 hebben we niet uitgebreid kunnen onderzoeken, maar in ieder geval komt de iPhone 6s bijzonder snel en vloeiend over.

Apple iPhone 6s hands-on 
Apple iPhone 6s hands-on 
Apple iPhone 6s hands-on 
Apple iPhone 6s hands-on 

De iPhone 6s is voorzien van iOS 9, waar we inmiddels al het nodige over gezegd en geschreven hebben. Het is geen gigantische upgrade tegenover iOS 8, maar brengt toch weer een aantal leuke verbeteringen met zich mee. De relatief beperkte mogelijkheden tegenover Android blijven een nadeel van het systeem, maar daar staat een hoge gebruiksvriendelijkheid tegenover.

Dan die andere grote verandering: de camera. Die heeft nu een 12-megapixelresolutie gekregen, waardoor de foto’s detailrijker dan ooit moeten zijn voor een iPhone. De 8-megapixelcamera in de vorige iPhones scoorde al erg goed en het mag dan ook geen verrassing zijn dat deze camera het op het eerste gezicht weer uitstekend doet. We zijn benieuwd hoe hij zich gaat verhouden tot de camera van toestellen als de Samsung Galaxy S6 en LG G4. De camera kan 4K-video’s opnemen en aan de voorkant zit nu een 5-megapixelcamera. Die heeft een leuke extra gekregen: door het scherm helemaal wit te maken als er een foto geschoten wordt heeft de iPhone een soort selfieflits.

“Het mag geen verrassing zijn dat de camera het op het eerste gezicht uitstekend doet”

De opslagruimte van deze iPhone kun je helaas niet uitbreiden en de basisversie is op 16GB blijven hangen. Dat vinden we erg beperkt en we hadden liever gezien dat Apple voor een variant met 32GB geheugen was gegaan. Er zijn ook versies met 64GB of 128GB opslagruimte beschikbaar, maar daar betaal je flink extra voor. Een ander onderdeel van deze iPhone waar we onze bedenkingen bij hebben is de batterij. Die is tegenover de iPhone 6 met 95mAh gekrompen tot 1715mAh. Gezien de iPhone 6 al matige batterijprestaties neerzette is de kans niet groot dat de iPhone 6s goed scoort op dat vlak.

De Apple iPhone 6s is vanaf vandaag te pre-orderen en zal op 9 oktober daadwerkelijk in de Nederlandse winkels terecht komen. De prijzen zijn aan de hoge kant en lopen van €749 tot €949 afhankelijk van hoeveel opslagruimte je wilt. Dat zijn forse bedragen voor een smartphone, maar daar krijg je wel een krachtige en prettige smartphone waar je waarschijnlijk nog jaren mee voort kunt voor terug.

Apple iPhone 6s hands-on 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters