Eerste ervaring met de Asus Zenfone 2

BARCELONA – De Asus Zenfone 2 is een erg interessante telefoon die op de CES aangekondigd werd. Op het Mobile World Congress kwamen we de smartphone tegen en in deze hands-on bespreken we hem.

“De Zenfone 2 is de eerste smartphone met 4GB werkgeheugen”

Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: het is onzeker of en wanneer de Zenfone 2 naar Nederland zal komen. Asus vertelde ons dat het bezig is om smartphones in de Nederlandse winkels te halen, maar dat dat allereerst om de oudere Zenfone 4 en 5 zal gaan. Wanneer precies is ook nog onduidelijk, maar waarschijnlijk niet voor de zomer. Dan zijn die toestellen bijna anderhalf jaar oud en we bang dat we de Zenfone 2 niet voor eind dit jaar in Nederland gaan vinden.

Desondanks is de Zenfone 2 een interessante telefoon: het is de eerste smartphone met 4GB werkgeheugen. Tenminste, als je de goede versie te pakken hebt. Er is een versie met een 1,8GHz-processor en 2GB werkgeheugen en een versie met een 2,3GHz-processor en 4GB werkgeheugen. Wij konden alleen de 2GB-versie vinden om mee te spelen op de stand, maar behalve de prestaties zijn de twee identiek. Deze hands-on is dus grotendeels op beiden van toepassing.

Asus Zenfone 2 hands-on 
Asus Zenfone 2 hands-on 
Asus Zenfone 2 hands-on 
Asus Zenfone 2 hands-on 
Asus Zenfone 2 hands-on 

“De Zenfone 2 ziet er mooi uit, maar is niet erg origineel”

De ontwerpers van de Zenfone 2 hebben zich goed laten inspireren door LG en dat betekent dat de telefoon er mooi uitziet. Hij heeft zijn volumeknop op de achterkant zitten en een wat bolle plastic backcover met een metaalachtige hairline-finish. Aan de voorkant zit onder het scherm een balkje wat eveneens op geborsteld metaal lijkt maar dat niet is. Het enige nadeel aan het ontwerp van de Zenfone 2 vinden we dat de powerknop bovenop zit. Aangezien het hier om een fors 5,5-inch toestel gaat, is die niet erg goed bereikbaar.

Het display van de telefoon is dus 5,5 inch groot en heeft een full HD-resolutie. Het ziet er goed uit, met mooie levendige kleuren en een redelijk goed contrast. De kijkhoek en scherpte van het scherm zijn ook prima. De Androidknoppen zitten onder het scherm en nemen dus geen onnodige ruimte in.

Asus Zenfone 2 hands-on 
Asus Zenfone 2 hands-on 
Asus Zenfone 2 hands-on 
Asus Zenfone 2 hands-on 

We hebben dus ervaring opgedaan met de goedkopere versie van de Zenfone 2. Die heeft een 1,8GHz-quadcoreprocessor van Intel die is voorzien van nieuwe 64bit-kernen. Het werkgeheugen bedraagt twee gigabyte. Die specs zijn niet zo goed als bij de duurdere versie, maar nog steeds heel aardig. Onze eerste indruk van de snelheid van de telefoon is prima, hij haperde niet en voelde met alle handelingen snel aan. We verwachten dat je in het dagelijks gebruik niet zoveel verschil zal merken tussen de twee versies van de Zenfone en dat je vooral wat aan de duurdere hebt als je veel wilt multitasken en gamen.

De interface van Asus is wat aangepast tegenover de standaard Androidbuild en ligt over Lollipop heen. Het ziet er een stuk mooier uit dan wat we eerder van Asus gezien hebben en er waren heel wat handige functies aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan een taakbeheerder en een uitgebreid setje instellingen voor het startscherm.

“Het belangrijkste verhaal van de telefoon is dat hij veel biedt voor weinig geld”

Een van de belangrijke focuspunten van de Zenfone 2 is de camera. De telefoon heeft aan de achterkant een 13-megapixelcamera met een diafragma van f2.0 en aan de voorkant een 5-megapixelcamera met datzelfde diafragma. Daardoor moeten beide camera’s in het donker goede prestaties leveren. Dat hebben we niet volledig kunnen verifiëren op de beurs, maar de eerste resultaten zagen er niet verkeerd uit.

De Asus Zenfone 2 zal in de 2GB-versie ongeveer €200 gaan kosten, terwijl de prijs van de 4GB-versie waarschijnlijk boven de €300 zal uitkomen. Daarmee lijkt de goedkope versie ons de meest interessante, hoewel voor beide toestellen geldt dat ze erg veel waar voor hun geld bieden. Dat de Zenfone 2 de eerste smartphone met 4GB werkgeheugen is, is daarbij een leuke first. Maar het belangrijkste verhaal van deze Zenfone 2 is toch wel dat hij een mooi ontwerp, goed scherm, snelle prestaties en recente software biedt voor weinig geld. Als en wanneer hij naar Nederland komt, tenminste.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters