Eerste ervaring met de BlackBerry Q10

BlackBerry’s tweede BlackBerry 10-smartphone is de BlackBerry Q10. De Q10 heeft een qwerty-toetsenbord, BlackBerry 10, een vierkant 3,1″-scherm en een iets tragere processor dan de Z10. Tijdens de BlackBerry Jam Europe-conferentie konden we even met het toestel spelen.

BlackBerry Q10 hands-on

Helaas mochten we de telefoon zelf niet uitgebreid onder handen nemen, maar we hebben wel even vluchtig met het toestel kunnen spelen en een korte demo gekregen. Wat allereerst opvalt is dat de BlackBerry Q10 lekker licht is en goed in de hand ligt. Het toestel is voor hedendaagse standaarden redelijk compact en heeft een afgeronde achterkant. Die achterkant is van plastic versterkt met glasvezel, waardoor hij volgens BlackBerry een stuk steviger is. Of dat daadwerkelijk zo is zal later moeten blijken. De telefoon heeft een klein metalen randje aan de achterkant waardoor hij niet direct op het plastic ligt en dus minder gevoelig is voor krassen. De zijkanten van het toestel zijn metaal en samen met het kwalitatief hoogwaardige plastic aan de achterkant zorgt dat ervoor dat de BlackBerry Q10 een goede indruk maakt. Het toestel ziet er uit als een traditionele BlackBerry, hoewel hij geen navigatietoetsen meer heeft.

“Het lijkt er dan ook op dat BlackBerryfans hun lol op kunnen met het toetsenbord van dit toestel.”

Een belangrijk punt van de BlackBerry Q10 is natuurlijk zijn toetsenbord. Dat is een traditioneel BlackBerrytoetsenbord en hoewel we hem niet erg lang hebben kunnen proberen lijkt hij prettig te typen. De knopjes zijn net als bij de oude Bold-serie voorzien van wat reliëf en tussen de rijen toetsen zijn metalen strips aangebracht voor makkelijke herkenning van de knoppen. Het lijkt er dan ook op dat BlackBerryfans hun lol op kunnen met het toetsenbord van dit toestel.

Wel vinden we de combinatie tussen het toetsenbord en het touchscreen in BlackBerry 10 een beetje onwennig voelen. Het platform is ontworpen voor touch-interactie en de integratie van het toetsenbord daarin zal in ieder geval wat gewenning nodig hebben. Maar het zorgt er wel voor dat je prettig kan typen op het toestel en komt ook met een interessante nieuwe functie. Die heet ‘type and go’ en zorgt ervoor dat je zonder door menu’s te bladeren makkelijk dingen kunt doen. Door bijvoorbeeld simpelweg ‘email John’ te typen kun je direct een mailtje beginnen naar een contactpersoon genaamd John. Dat werkt erg handig.

De BlackBerry Q10 is dus uitgerust met een wat minder geavanceerde processor dan de Z10, namelijk een dualcore TI OMAP 4-chip geklokt op 1,5GHz. Dat betekent in ieder geval niet dat hij minder soepel draait. Op het eerste gezicht ging het toestel gewoon vloeiend door de interface heen, hoewel we wel verwachten dat hij net als de Z10 wel soms een beetje zal haperen. Vooral bij het opstarten van applicaties zul je wellicht merken dat de telefoon wat trager is.

Die applicaties moeten ontwikkelaars wel even optimaliseren voor de Q10 vanwege het andere schermformaat. Daarvoor heeft BlackBerry vandaag een nieuwe SDK aangekondigd, versie 10.1 bèta. Daarmee is het middels een aantal simpele handelingen mogelijk een applicatie te optimaliseren, zo liet BlackBerry zien. We gaan er dan ook vanuit dat de meeste apps wel op het toestel zullen draaien tegen de tijd dat hij in de winkels ligt.

Op het eerste gezicht lijkt de BlackBerry Q10 een goede telefoon te zijn. De telefoon gaat terug naar de basis van BlackBerry en richt zich dus ook vooral op de echte BlackBerryfans. Wel moet gezegd worden dat BlackBerry 10 nog niet helemaal af is en nog niet goed werkt met sommige zaken, maar dat is geen probleem van de BlackBerry Q10 zelf en zal hopelijk een stuk verbeterd zijn tegen de tijd dat de Q10 de winkels bereikt.

BlackBerry Q10 hands-on 
BlackBerry Q10 hands-on 
BlackBerry Q10 hands-on 
BlackBerry Q10 hands-on 
BlackBerry Q10 hands-on 
BlackBerry Q10 hands-on 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    1. FlexQore -

      Ja, ik ben een grote fan van BB en gebruik het nog steeds, zakelijk gezien kan er nog steeds niemand op tegen BB! Helemaal niemand, hoe goed ze ook hun best doen.

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters