Eerste ervaring met de BlackBerry Q5

ORLANDO – BlackBerry heeft vandaag op zijn BlackBerry Live-conferentie het eerste instapmodel met BlackBerry 10 aangekondigd. Deze Q5 heeft net als de Q10 een fysiek toetsenbord en wij konden er tijdens de beurs alvast mee spelen.

“Een van de betere features van de Q5 is zijn scherm.”

De BlackBerry Q5 is misschien wel een beetje te zien als de opvolger van de eens razendpopulaire Curve-lijn. Een BlackBerry met een klassieke form-factor, een prettig toetsenbordje en een schappelijke prijs. Hoewel we nog niet weten wat de Q5 gaat kosten, weten we wel dat hij een prijs zal krijgen die “passend is voor opkomende markten.” Desondanks zal BlackBerry de Q5 ook in Nederland gaan leveren, zo valt af te leiden uit het Nederlandse persbericht dat vandaag verstuurd werd.

De BlackBerry Q5 voelt prettig in de hand met fijne afgeronde randen en een net formaat. Het toestel voelt misschien enigszins goedkoop aan door het gebruik van glanzend plastic, maar aangezien het toestel dat ook is vinden we dat geen probleem. Daarnaast voelt hij solide aan en is hij goed afgewerkt. De Q5 zal in vier versies komen: een witte, een zwarte, een rode en een roze.

Een van de betere features van de Q5 is zijn scherm. Het scherm heeft een resolutie van 720×720 pixels en ziet er goed uit. De inkijkhoeken zijn net niet zo goed als die van de Z10, maar over het algemeen is het scherm bijna gelijkwaardig aan die van zijn grotere broer en dat is in een budgetmodel best een prestatie. Overigens vinden we het scherm met een doorsnede van 3″ wel een beetje aan de kleine kant. Natuurlijk gaat het hier om een touchscreen, dat prettig reageert. Overigens hadden we met de veeg-beweging van onderaan het scherm soms een beetje moeite op het toestel.

BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 

“In de tijd dat we de Q5 geprobeerd hebben voelde hij erg snel aan.”

BlackBerry Q5 hands-on

De BlackBerry Q5 is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon S4-processor, vermoedelijk de Plus-versie met twee Krait-kernen. Hij is geklokt op 1,2GHz en zorgt ervoor dat het toestel snel draait. Daarnaast heeft BlackBerry 2GB aan RAM-geheugen in deze Q5 gestopt waardoor hij ondanks zijn lage prijs goed kan multitasken. In de tijd dat we de Q5 geprobeerd hebben voelde hij erg snel aan en dat is een goede prestatie voor een telefoon van dit kaliber.

Natuurlijk een van de belangrijkste features van de Q5 is zijn toetsenbord. Dat is een klassiek BlackBerry-toetsenbordje met reliëf in de knopjes waardoor het makkelijk is om te voelen welke knop je moet hebben. Wij zijn inmiddels wel in staat om met een touchscreen net zo goed en snel tekst in te voeren als met een fysiek toetsenbordje, maar we kunnen ons zeker voorstellen dat er nog een grote groep BlackBerry-fans is die het toetsenbordje erg kan waarderen. En op het eerste gezicht voelde hij zeker niet verkeerd aan.

De camera van de BlackBerry Q5 is een 5-megapixelcamera, die we helaas nog niet goed hebben kunnen testen. BlackBerry kennende zal de telefoon niet de beste foto’s maken, maar voor gebruik op sociale media is het waarschijnlijk wel voldoende. Op de voorkant van de Q5 is een 2-megapixelcamera te vinden, die onder andere bruikbaar is voor het net voor BlackBerry 10 gelanceerde Skype.

BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 

“Al met al zijn we best onder de indruk van de BlackBerry Q5.”

Al met al zijn we best onder de indruk van de BlackBerry Q5. Het is even afwachten wat de prijs van deze telefoon gaat worden, maar als BlackBerry het inderdaad voor elkaar krijgt om het toestel rond de prijs van de voormalige Curve-telefoons in de winkel te zetten dan kan het weleens een erg goede deal gaan worden. Vooral het mooie scherm en de snelle prestaties van de telefoon zijn nog altijd redelijk uniek in dat prijssegment. De BlackBerry Q5 zal deze zomer de winkels gaan bereiken.

BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters