Eerste ervaring met de BlackBerry Z10 en BlackBerry 10

Fabrikant BlackBerry heeft haar eerste smartphone met BlackBerry 10 bekend gemaakt genaamd de Z10. All About Phones is kort na de persconferentie voorzien van een reviewmodel en inmiddels hebben we een dag met de nieuwe smartphone kunnen spelen.

“In de regel bevalt BlackBerry OS 10, en daarmee de Z10, ons erg goed.”

BlackBerry Z10 hands-on

BlackBerry 10 werd sinds mei 2012 al door de fabrikant veelvuldig geteased en de oudgediende heeft echt naar 30 januari toe geleefd. Gisteren was het dan zover en tijdens een wereldwijde persconferentie waar All About Phones ook bij was werden de Z10, de Q10 en besturingssysteem BlackBerry 10 officieel aangekondigd. De aanwezige journalisten kregen na de bijeenkomst een testexemplaar mee. Het toestel is vanaf vandaag al in Engeland te koop. Naar verwachting brengt BlackBerry het toestel rond eind februari naar Nederland, maar BlackBerry wilde daar officieel nog niets over zeggen.

We hebben nu bijna een volle dag met de BlackBerry Z10 kunnen spelen en hebben een aardige indruk gekregen van het nieuwe OS. In de regel bevalt BlackBerry OS 10, en daarmee de Z10, ons erg goed. Het toestel werkt erg soepeltjes. Menu’s worden snel geladen, websites worden snel te voorschijn getoverd en eigenlijk is er bijna nergens in het menu sprake van lag of haperingen.

Wel is het zo dat BlackBerry 10 nog rare bugs laat zien. Zo wilde het OS eerst geen mailadres toevoegen en pas nadat de batterij eruit werd gehaald en weer teruggedaan, ging dit ineens wel. Ook het oproepen van het instellingenmenu deed soms raar, maar dat is nu ook bijna niet meer het geval. De kans is groot dat BlackBerry binnenkort een draadloze update zal vrijgegeven om deze laatste bugs te verhelpen.

BlackBerry 10 hands-on 
BlackBerry 10 hands-on 
BlackBerry 10 hands-on 
BlackBerry 10 hands-on 

“Op deze BlackBerry zonder fysiek toetsenbord is typen een genot”

Het swypen door het menu vergt enige gewenning maar werkt wel goed en vooral soepel. Het systeem heeft geen knoppen. Het afsluiten van apps en het overschakelen naar andere apps gebeurt met swypes van links naar rechts, naar boven of naar onderen. Dit werkt best goed, al is het nog niet overal even logisch. Zo is het bijvoorbeeld wel apart dat wanneer je naar de browser gaat en je hebt nog geen wifi-verbinding, het systeem in de browser de opties voor het wifi-menu opent. Als je dan vervolgens naar een andere app omschakelt en daarna weer terug gaat naar de browser, staat nog steeds dat instellingenmenu er in plaats van de browser. Ook heeft toestel een flinke minuut nodig om op te starten.

Ondanks deze vreemde zaken zijn er voldoende positieve punten over het OS op te noemen. De social media-apps die BlackBerry op het toestel heeft gezet, zijn voor een eerste release best goed. Onder meer Twitter, Facebook, LinkedIn en Foursquare bieden de belangrijkste functies die je mag verwachten en werken ook nog eens erg soepel en zien er modern uit. Deze apps vinden wij op BB 10 een stuk beter dan de Windows Phone 8-varianten. De kaarten-app, waarmee ook genavigeerd kan worden, werkt wat minder soepel omdat deze nog niet over vector-kaarten beschikt. Desondanks kun je wel prima navigeren nadat je een adres hebt opgezocht. Ook is er standaard een redelijke Dropboxintegratie aanwezig.

BlackBerry 10 heeft wat ons betreft het fijnste onscreen-toetsenbord dat we kennen. Het laat de onscreen-toetsenborden van elk ander OS achter zich. Wij wisten bijna direct foutloos te typen met het toetsenbord. Het toetsenbord herkent meerdere talen door elkaar heen en de autocorrectie is bijzonder slim. Ook hoef je niet bang te zijn om een verkeerde letter aan te raken aangezien het toetsenbord dit bijna magisch compenseert. Dit heeft ons in positieve zin verrast en hier zijn we dan ook erg tevreden over. Ook op deze BlackBerry zonder fysiek toetsenbord is het typen een genot.

BlackBerry 10 hands-on 
BlackBerry 10 hands-on 
BlackBerry 10 hands-on 
BlackBerry 10 hands-on 
BlackBerry 10 hands-on 
BlackBerry 10 hands-on 
BlackBerry 10 hands-on 
BlackBerry 10 hands-on 

“De apps in de App World zijn nog niet echt geweldig”

De camera van de BlackBerry Z10 presteert overdag ruim voldoende, al is hij in het donker niet zo best. Er zitten wel wat leuke functies in. Zo kun je achteraf aan gezichtscorrecties doen als iemand op de foto net even knippert met zijn ogen. De camerakwaliteit is overigens in deze modus niet echt denderend en nogal pixelig.

En minpunt is dat er geen YouTube-app op het toestel staat; het webicoontje verwijst simpelweg naar de website van YouTube. Ook het aantal apps in de App World is nog niet echt geweldig. We komen hier vooral veel apps tegen van een lage kwaliteit.

Wel is het een pluspunt dat je gelijk al video’s en muziek kunt bekijken en aanschaffen. Dit werkt best goed, maar jammer genoeg kan dat nu nog niet in Nederland, alleen in Engeland. Een andere handige functie is BlackBerry Peek. Door in een app met je vinger naar boven te vegen en vervolgens naar rechts, krijg je een preview te zien van je meldingen. Dit werkt best netjes, alleen zodra je een melding opent ziet dit er een beetje ‘old school’ uit omdat het plain tekst is.

De hardware van de Z10 vinden we goed. De behuizing is van plastic, maar er zitten geen losse uiteinden of gekke hoekjes aan. Het toestel zelf is opvallend licht en het design is verder niet zo heel spannend. De schermkwaliteit is goed en de telefoon reageert bijzonder goed op touch-input. De volumetoetsen aan de zijkant zijn wat lastig in te drukken maar zien er wel strak uit. De achterkant is gemaakt van rubberig materiaal en ligt daardoor lekker in de handen.

Het besturingssysteem BlackBerry 10 lijkt veel potentie te hebben en voor een eerste release is de software zeker goed te noemen. Wel zitten er hier en daar nog wat bugs in en schort het nog wat aan de beschikbare apps. Maar de apps die al op het toestel staan, werken probleemloos en de telefoon zelf is snel en prettig in gebruik.

De vraag is of BlackBerry het hiermee op de markt gaat redden, maar dat gaan we de komende twee weken verder onderzoeken. Wij gaan in die periode de BlackBerry Z10 uitgebreid reviewen.

BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters