Eerste ervaring met de Galaxy Note 5: topphablet met pennetje

BERLIJN – Hoewel de Samsung Galaxy Note 5 voorlopig niet naar Europa komt, staat de IFA er vol mee. Geruchten dat het toestel toch ons continent zal bereiken zijn er al een tijdje en het zou ons niets verbazen als dat inderdaad gaat gebeuren. In dit artikel tekenen we onze eerste ervaringen met het toestel op.

Samsung Galaxy Note 5

De Galaxy Note 5 is niet veel anders dan een platte versie van de Galaxy S6 Edge+, die we inmiddels al gereviewd hebben. De smartphone heeft nagenoeg dezelfde specificaties. Een Exynos 7 Octa-processor, 4GB werkgeheugen, een 5,7-inch quad HD-scherm en een optisch gestabiliseerde 16-megapixelcamera bijvoorbeeld. De accucapaciteit is met 3000mAh exact hetzelfde.

Het ontwerp is eigenlijk een beetje omgedraaid door Samsung. De smartphone heeft nog steeds een aluminium frame met glas voor en achter. Waar de S6 Edge+ een gebogen glasplaat aan de voorkant heeft, heeft de Galaxy Note 5 dat aan de achterkant. Het voelt een stuk natuurlijker wat ons betreft, maar ziet er wel minder futuristisch uit. Het is een beetje een kwestie van smaak wat je mooier vindt. In ieder geval is de Note 5 opgetrokken uit premium materialen, mooi afgewerkt en ligt hij lekker in de hand. Nadeel is wel dat de batterij niet verwisselbaar is, het geheugen niet uitbreidbaar is en dat de telefoon nogal gevoelig is voor vingerafdrukken.

Belangrijkste toevoeging in deze Note is natuurlijk het pennetje. Dat zit aan de onderkant en werkt via een soort kliksysteem, dat ons op het eerste gezicht erg handig leek. Voordeel voor de zenuwpezen onder ons is dat je nu, net als bij een echte pen, met het topje van de stylus kan klikken. Het belangrijkste van de S Pen is natuurlijk dat je er eenvoudig aantekeningen mee kunt maken en bijvoorbeeld documenten kunt ondertekenen. Middels een vernieuwde interface heeft Samsung allerlei extra functies toegevoegd, waarmee het bijvoorbeeld heel eenvoudig wordt om screenshots te maken via het pennetje. Het zijn functies die de meeste mensen snel zullen vergeten, maar als je het succesvol in je workflow weet te integreren kan het erg handig zijn.

Samsung Galaxy Note 5 
Samsung Galaxy Note 5 
Samsung Galaxy Note 5 

De meeste andere facetten van de Galaxy Note 5 zijn gelijk aan de Samsung Galaxy S6 Edge+. Voor uitgebreide informatie verwijzen we je dan ook door naar onze review van dat toestel. Het komt er kortgezegd op neer dat de telefoon qua scherm, snelheid, camera en vingerafdrukscanner aan de top van de markt staat. De interface is niet de mooiste die we gezien hebben, maar biedt wel een aantal handige extra’s, vooral ook op multitaskgebied. Daarmee levert de Galaxy Note 5 een erg mooi totaalplaatje af, dat voor liefhebbers van grote schermen zeker de moeite waard is. De keuze tussen de Note 5 en S6 Edge+ zal er vanaf hangen of je liever een gebogen scherm of een stylus in je toestel hebt.

Officieel komt de Galaxy Note 5 niet in Europa uit. Samsung zelf houdt het erop dat ze nadrukkelijk gezegd hebben tijdens de aankondiging van het toestel dat er “voorlopig geen plannen zijn om hem naar Europa te brengen.” Daarmee houdt de fabrikant de deur dus wel open voor het toestel en dat hij hier in Berlijn zo prominent aanwezig is zou een teken kunnen zijn dat hij toch komt. Wanneer dat dan zou gebeuren en tegen welke prijs is niet bekend.

Samsung Galaxy Note 5 
Samsung Galaxy Note 5 
Samsung Galaxy Note 5 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters