Eerste ervaring met de Google Nexus 5X by LG: allround Googletelefoon

AMSTELVEEN – Google kondigde gisteren een nieuwe smartphone aan die een belangrijke rol gaat spelen voor het bedrijf de komende tijd. De Nexus 5X is de langverwachte opvolger van de Nexus 5 en in dit artikel bespreken we hem.

Google Nexus 5X hands-on

De Nexus 6 van Motorola volgde de Nexus 5 vorig jaar min of meer op, maar het toestel stond met zijn hoge prijs en grote scherm eerder een stapje boven de Nexus 5 en daar was niet iedereen blij mee. Google had dat ook door en sloeg dus wederom de handen ineen met LG voor een nieuwe Nexus 5. De Nexus 5X is net officieel aangekondigd en heeft veel weg van een gemoderniseerde Nexus 5. In Amerika klopt dat prijstechnisch ook, maar hier gaat die vlieger helaas niet op. De Nexus 5X zal in Nederland €480 gaan kosten en dat is flink meer dan de Nexus 5.

Toch is de Nexus 5X ook voor dat geld helemaal geen verkeerde telefoon, zo lijkt het. Hij heeft een Snapdragon 808-processor, 2GB werkgeheugen, een 5,2-inch full HD-scherm en een kwalitatief goede 12,3-megapixelcamera. Om het helemaal af te maken zijn er nog wat leuke snufjes op het toestel aanwezig.

Om maar even met die snufjes te beginnen: de Nexus 5X heeft een vingerafdrukscanner op de achterkant en een usb-c poort aan de onderkant. Dat is op zich allemaal niet zo bijzonder, maar het is wel heel fijn dat die zaken beschikbaar zijn. De vingerafdrukscanner zit bovendien op een prettige plaats en lijkt goed te werken. Onder de noemer Nexus Imprint heeft Google hem tevens iets slimmer gemaakt: de sensor is zelflerend en moet dus je vinger steeds beter gaan herkennen. Een laatste leuke toevoeging van de Nexus 5X is de ‘Android Sensor Hub’, een soort eigen energiezuinige processor voor de sensoren. Die zorgt er onder andere voor dat je ten alle tijden het ‘ok Google’-commando tegen de telefoon kunt roepen; ook als hij gewoon ergens op tafel ligt.

Google Nexus 5X hands-on

Het scherm van de Nexus 5X is een 5,2-inch ips-paneel met een full HD-resolutie dat er netjes uitziet. Het is niet het mooiste smartphonescherm ooit, maar voor een high-endtelefoon is het wel gewoon voldoende. Op dat display wordt de mooie kleurrijke interface van Android 6.0 Marshmallow getoond. Die interface is trouwens lastig te onderscheiden van Lollipop: het enige in het oog springende visuele verschil is dat het menu nu verticaal scrollt. Andere belangrijke wijzigingen van Marshmallow hebben te maken met het permissiemanagement voor apps, de manier waarop met de batterij omgegaan wordt en vernieuwingen binnen Google Now. Voor meer informatie daarover kun je terecht in onze Android M preview.

De Snapdragon 808-processor lijkt in staat de boel zonder problemen snel aan te drijven. Zo op het eerste gezicht vertoont de Nexus 5X in dagelijks gebruik geen snelheidsverschillen met de beste toestellen van de markt op dit moment. Wel is de grafische processor wat minder krachtig en is het werkgeheugen met 2GB niet bijster groot. Die twee zaken kunnen ervoor zorgen dat gamen en multitasken wat minder vloeiend gaan op de Nexus 5X, maar daar kunnen we nu nog weinig over zeggen.

Google Nexus 5X hands-on 
Google Nexus 5X hands-on 
Google Nexus 5X hands-on 
Google Nexus 5X hands-on 
Google Nexus 5X hands-on 
Google Nexus 5X hands-on 
Google Nexus 5X hands-on 

Het ontwerp van de Nexus 5X is vooral heel functioneel. Het toestel is een beetje afgerond en vervaardigd uit stevig mat plastic, waardoor hij prettig in de hand ligt. Hij mist echter de premium allure van veel andere high-endsmartphones. Een nadeel is dat het geheugen niet uitbreidbaar is en de batterij er niet uit kan.

De camera steekt een beetje uit aan de achterkant, maar dat heeft een goede reden. De Nexus 5X maakt gebruik van een 12,3-megapixelsensor met extra grote pixels. Die moeten ervoor zorgen dat de telefoon ook in het donker nog goed presteert, ondanks het gebrek aan optische beeldstabilisatie. Dat hebben we niet uitgebreid kunnen testen maar de eerste foto’s die we met de Nexus 5X hebben geschoten zagen er goed uit. De camera is voorzien van een dual-ledflitser en heeft laser-autofocus. Aan de voorkant zit een 5-megapixel selfiecamera.

We vinden het onbegrijpelijk en jammer dat de Nexus 5X in Europa zoveel duurder is dan in Amerika. Daarmee valt een van de grote pluspunten van een Nexustelefoon weg. Gelukkig blijft er nog genoeg over en is de Nexus 5X ook voor zijn Nederlandse adviesprijs van €480 op het eerste oog een prima toestel. Hij is snel, heeft een fijne vingerafdrukscanner, krijgt gegarandeerd vlotte Anroidupgrades en lijkt een goede camera te hebben. Nadelen zijn er helaas ook: het ontwerp is niet erg premium, het werkgeheugen is een beetje krap en de opslagruimte is niet uitbreidbaar. Gelukkig zal dat voor velen geen dealbreaker zijn en is de Nexus 5X voor zover we dat nu al kunnen zeggen allround een prima smartphone.

Google Nexus 5X hands-on 
Google Nexus 5X hands-on 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. nathalia -

    Tja, de enige reden om voor deze Nexus 5X te gaan is Android 6.0 en het update beleid. Anders zou ik in de prijsklasse tot € 500,- wel voor de Gigaset ME gaan die wat specs betreft echt beter is dan de Nexus 5X: LTE Cat 6, Voice over LTE (VoLTE), bluetooth 4.1, ppi van 443, 16 MP camera, Snapdragon 810, 3GB werkgeheugen, standaard 32GB intern geheugen, uitbreidbaar met microSD-kaart, dual sim, accu van 3000 mAh, Quick Charge 2.0, en ook een vingerafdrukscanner en USB-C. En dat voor een adviesprijs van € 469,- (die al snel lager zal worden….) Maar ja, kale Android 6.0 en gegarandeerde updates zijn toch ook wel fijn… Pffff, Nexus 5X of Gigaset ME?

Samsung Galaxy A8 (2018) lekt in vol ornaat: Infinity Display lees verder

Samsung Galaxy S8 home knop

Onthullingsdatum Samsung Galaxy S9 en goed nieuws gelekt lees verder

T-Mobile

Kogel door de kerk: T-Mobile neemt concurrent Tele2 over lees verder

Vivo vingerafdrukscanner

Bevestigd: dit is de eerste smartphonefabrikant met vingerafdrukscanner in scherm lees verder

Samsung Galaxy S9 render

Betrouwbare leaker lekt fabrieksrenders Samsung Galaxy S9 lees verder

vuurwerk

Zo maak je tijdens oud en nieuw de perfecte vuurwerk foto’s lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters