Eerste ervaring met de Google Nexus 6 by Motorola

NAARDEN – De Nexus 6 is Google’s eerste echte phablet. Met een schermformaat van bijna 6 inch is de Motorola-smartphone een echte gigant, qua specificaties is de smartphone dat ook. In deze eerste ervaring delen we onze eerste indrukken van de Nexus 6 en Android 5.0 Lollipop met je.

Google brengt jaarlijks wel een Nexus-smartphone op de markt. Deze telefoons worden telkens door andere fabrikanten gemaakt. Dit jaar is Motorola aan de beurt. Wij mochten bij de officiële importeur van Motorola, Tech Data Mobile, al even spelen met de Nexus 6, die waarschijnlijk begin december in Nederland verkrijgbaar is vanaf 649 euro.

Met zijn Nexus-lijn laat Google aan fabrikanten zien hoe het het liefste wil dat Android-telefoons gemaakt worden. Goede specificaties, een kale Android-versie en bovenal niet te duur. Met de Nexus 6 stapt Google van dat principe af. De Nexus 6 kost zoals gezegd 649 euro. Daarvoor krijg je de variant met 32GB opslag. De 64GB-variant kost vijftig euro extra. Het geheugen is niet uitbreidbaar via een microSD-kaart.

De Nexus 6 is Google’s eerste phablet. De Motorola-telefoon heeft een schermformaat van maar liefst 5,96 inch. Groter dan ooit. Ook de resolutie ligt hoger dan ooit. De Nexus 6 heeft namelijk een QHD-resolutie van 2560×1440 pixels. De pixeldichtheid bedraagt een kleine 500 ppi. Tijdens het halfuurtje dat wij met de telefoon mochten spelen valt op dat het een zeer goed scherm is. Wel is de helderheid niet bijzonder hoog. De kijkhoek van het scherm is daarentegen goed te noemen en ook het kleurcontrast is zeer goed te noemen.

Google Nexus 6 by Motorola hands-on  
Google Nexus 6 by Motorola hands-on  
Google Nexus 6 by Motorola hands-on  

Nu ook Google in navolging van LG en Samsung een telefoon uitbrengt met een QHD-scherm, kan er inmiddels wel gesteld worden dat deze scherpe displays de toekomst hebben. Het is dan wel zaak dat telefoons betere specificaties krijgen dan de G3, die wel snel was maar niet supersnel. Gelukkig voor de Nexus 6 hebben Google en Motorola de telefoon volgestopt met de modernste specificaties.

Zo zit de nieuwe Qualcomm Snapdragon 805-processor in de telefoon. Deze klokt met vier Krait 450-kernen 2,7 GHz. Dit zorgt er in combinatie met 3GB werkgeheugen voor dat de telefoon supersnel in gebruik is. Apps starten heel snel op, de camera werkt ontzettend snel en de Nexus 6 lijkt geen moment te haperen. Dit wordt ook geholpen door het feit dat de Nexus 6 op een kale versie van Android draait. Vinden wij altijd fijn en we hopen dat andere fabrikanten vaker telefoons uitbrengen zonder een eigen userinterface, dat bijna altijd een vertragende werking heeft op een smartphone.

Android 5.0 Lollipop is Googles grootste aanpassing aan het mobiele besturingssysteem in drie jaar tijd. Onder het mom van Material Design is de userinterface van Android op de schop gegaan. Onze eerste indruk van het nieuwe Android is heel goed. Het werkt weliswaar anders dan Android 4.4 KitKat, toch functioneert alles logisch, vlot en begrijpelijk. Je kunt gemaakte foto’s die je wil verwijderen weg doen door ze weg te vegen en een drijvende dialer zorgt ervoor dat je in de telefoon-app bijvoorbeeld te allen tijd een nummer kunt intoetsen. Het besturingssysteem werkt to the point en dat laat bij ons een goede eerste indruk achter. Uiteraard zullen wij Android 5.0 Lollipop nog reviewen, zodra het besturingssysteem op onze Nexus staat.

Google Nexus 6 by Motorola hands-on  
Google Nexus 6 by Motorola hands-on  
Google Nexus 6 by Motorola hands-on  

Terug naar de buitenkant van de telefoon. De Nexus 6 is dus qua omvang behoorlijk aan de maat. Dit komt natuurlijk vooral door het schermformaat van 5,96 inch. Gelukkig is Motorola de fabrikant van de telefoon: het bedrijf liet met de Moto-reeks al keer op keer zien compacte telefoons met redelijk grote schermen te kunnen maken. Met de Nexus 6 bewijst Motorola dat opnieuw: de randen rondom het scherm zijn heel dun te noemen. Gelukkig maar: nu is de Nexus 6 groot, maar niet té groot.

De achterkant is bol, wat er voor zorgt dat de telefoon in onze ogen lekker in de hand ligt. Ook biedt de achterkant redelijk wat grip. Je kunt de cover er overigens niet uithalen. De nano sim-kaart kun je in de bovenkant van het toestel stoppen. Ook sluit je daar je headset aan. Aan de rechter zijkant zit de ontgrendelknop en de volumeknoppen en onderaan de telefoon stop je de micro USB-kabel in het toestel om hem op te laden. Een mooi ontwerp, waar niets op af te dingen valt. De Nexus 6 ziet er echt uit als een grote broer van de nieuwste Moto X. Helaas is ook bij de Nexus 6 het geheugen alleen niet uit te breiden en de batterij niet te verwijderen. De batterij in de Nexus 6 heeft overigens een inhoud van 3220 mAh. Redelijk wat, maar dat is ook wel nodig gezien het feit dat de Motorola een QHD-scherm heeft. In onze review geven we een oordeel over de levensduur van de batterij.

Google Nexus 6 by Motorola hands-on  
Google Nexus 6 by Motorola hands-on  

Google en Motorola hebben de Nexus 6 uitgerust met een goede, zeer snelle camera die met optische beeldstabilisatie foto’s schiet in 13 megapixel. Hij filmt 2160p, maar kan ook in lagere resoluties filmen waarvan de bestandsgrootte lager uitvalt. Selfies maak je in 2 megapixel, waarmee Google wel wat achterblijft op de selfiehype.

Verder komt de Nexus 6 over als een supermoderne telefoon, met zijn grote formaat en uitstekende specificaties. Hij is in combinatie met het kale Android 5.0 Lollipop echt enorm snel in gebruik. Eigenlijk hapert de Nexus 6 geen moment, waarmee het een hele fijne telefoon is om mee rond te lopen. Zijn grote formaat kan mensen ervan weerhouden hem te kopen, en zijn hoge prijs van 649 euro weerhoudt mensen er waarschijnlijk ook wel van.

Toch heeft de Nexus 6 op het eerste gezicht alle belangrijke ingrediënten in huis om een van de beste telefoons van dit jaar te worden. Zoals gezegd is hij supersnel, heeft hij een mooi ontwerp en een mooi scherm. De camera werkt goed en de batterij heeft flink wat inhoud. De eerste signalen zijn dus goed te noemen, maar in onze review geven we pas een eindoordeel over de Google Nexus 6 van Motorola. Hou All About Phones daarom in de gaten!

Google Nexus 6 by Motorola hands-on  
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters