Eerste ervaring met de HTC One M8

LONDEN – HTC heeft haar paradepaardje van een flinke update voorzien. De nieuwe HTC One M8 beschikt over een aangepast design, groter scherm, drie camera’s en nog betere specificaties; tijd voor een uitgebreide hands-on.

HTC One M8 hands-on hand

12 maanden na de lancering van de HTC One M7 is het tijd voor diens opvolger; de HTC One M8. De eerste HTC One M7 ging simpelweg door het leven als de HTC One, echter met de introductie van de HTC One M8 is daar verandering in gekomen. HTC heeft aan de marketingnaam van het toestel een opvallende toevoeging gedaan; diens naam waaronder hij ontwikkeld werd, in dit geval de M8. Echter gaat de fabrikant er vanuit dat consumenten de winkel binnen zullen lopen en om een HTC One zullen vragen en dan automatisch de nieuwe M8 aangereikt krijgen van de verkopers.

De HTC One M7 werd door ons uitgeroepen tot het toestel van het jaar 2013; in onze review scoorde het toestel dan ook 5/5 sterren. De HTC One M8 lijkt opnieuw een gooi te doen naar deze titel voor 2014; en met veel succes. Onze eerste indruk over de HTC One M8 is bijzonder positief omdat HTC eigenlijk alle pijnpunten van zijn voorganger heeft weten te verhelpen; het resultaat mag er dan ook zijn! Het toestel zal vanaf 4 april beschikbaar zijn voor een adviesprijs van 699 euro.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 

Allereerst het design; de One M8 zal in drie kleuren op de markt gaan komen, grijs, zilver en goud. De Grijzen kleuren zal de hoofdkleur gaan worden van het toestel en deze zal samen met de zilveren kleur vanaf 4 april in Nederland beschikbaar zijn voor aan adviesprijs van 699 euro. Het toestel is opnieuw van top tot teen opgetrokken uit aluminium. Echter zijn deze keer de randen van het toestel niet van plastic gemaakt, maar is het aluminium door getrokken tot aan de randen van het scherm. De afwerking is hierdoor bijzonder goed en je voelt de randen dan ook niet. De randen zijn netjes afgerond waardoor het toestel bijzonder lekker vasthoud. Wel is het toestel iets zwaarder dan zijn voorganger, uiteraard door het grotere formaat, maar vervelend voelt dit niet.

HTC one M8 hands-on

Een bijzonder design-element is ook dat de twee klepjes voor de nano-sim en het geheugenkaart-slot, het geheugen van de HTC One M8 kan met 128GB uitgebreid worden, eveneens van aluminium gemaakt zijn en met een speciaal pinnetje geopend dienen te worden. Dit geeft het toestel een nog betere afwerking. De achterkant kan niet verwijderd worden waardoor de batterij niet te vervangen is. Wel zal het aluminium relatief gezien snel krassen, maar dat nemen wij maar al te graag op de koop toe. Zelf vonden we de grijze variant het mooist, maar vrouwen zullen wellicht eerder geneigd te zijn om voor de eveneens nette gouden kleur te gaan of voor de zilveren. Ook de voorkant van het toestel is rondom het scherm uit aluminium opgetrokken. De boomsound-speakers zijn daarnaast een stuk krachtiger en beter geworden aan de voorkant, altijd leuk voor in het openbaar vervoer.

Als we kijken naar de specificaties van de HTC One M8 dan doen deze amper onder voor zijn twee belangrijkste concurrenten van dit moment; de Samsung Galaxy S5 en de Sony Xperia Z2. De HTC One M8 beschikt over een Qualcomm 801 AB-processor die geklokt is op 2.3GHz. Deze processor is ook in de Xperia Z2 te vinden. De Galaxy S5 beschikt over de hoger geklokte 801 AC-processor, het exact verschil tussen deze varianten kun je hier nalezen. In de praktijk zal dit weinig uitmaken in vergelijking tot de Galaxy S5. Er is daarnaast 2GB aan ram aanwezig, daar waar de Xperia Z2 3GB mee heeft gekregen. Het geheugen is 16GB groot en kan nog eens met 128GB uitgebreid worden, aldus de fabrikant.

HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 

Het scherm zelf is groter geworden in de HTC One M8; het is nu een 5″ Super LCD 3-paneel met een resolutie van 1920×1080 pixels; evenveel pixels als zijn twee belangrijkste concurrenten. Qua formaat is het scherm uitstekend en ook qua kleur, kijkhoek, helderheid en scherpte dingt de HTC One M8 mee met de beste schermen van het jaar. We vinden het een bijzonder prettig scherm om naar te kijken, maar moeten deze eerst nog even goed vergelijken met het nieuwe scherm dat in de Xperia Z2 te vinden is en in de Galaxy S5.

De camera van het toestel is verbeterde variant van de Ultrapixel-camera die HTC vorig jaar in de M7 wist te stoppen. De camera is nog steeds 4-megapixels sterk, maar heeft nu de backup gekregen van een tweede camera. Deze tweede camera dient ervoor om diepte op te nemen zodra er een foto of video gemaakt wordt. het toestel zal dit automatisch doen; er is geen stand om dit aan of uit te zetten. Het grote voordeel hiervan is, is dat achteraf een foto op een bepaald punt opnieuw scherp gesteld kan worden. Voor andere toestellen zijn er al dergelijke software matige oplossingen waarbij een speciale stand geactiveerd dient te worden waarna snel 5 foto’s met de zelfde camera worden genomen met allemaal een ander focuspunt. Deze worden vervolgens gecombineerd waardoor achteraf alsnog scherp gesteld kan worden op een bepaald punt; HTC lost dit in de M8 hardwarematig op middels deze twee, vermoedelijke Toshiba, camera’s.

Het effect is bijzonder leuk en werkt opvallend goed. Het opnieuw focusen gaat erg makkelijk en snel. Dit werkt eigenlijk zoals het verwacht. Daarnaast kan het toestel ook een soort 3D-foto maken door het toestel te kantelen waarna de foto diepte krijgt, ook dit is leuk en indrukwekkend. Tot slot is het mogelijk om bepaalde filters toe te passen middels het vernieuwde camera-menu. De camera zelf start snel op en ook de camera aan de voorkant is stevig onderhanden genomen aangezien deze 5-megapixels sterk is. De frontcamera kan middels de selfie-stand in het menu geactiveerd worden en het schieten van een selfie gaat gemakkelijk door simpelweg alleen het scherm aan te raken; maakt niet uit waar zodra deze stand geactiveerd is.

HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 
HTC One M8 hands-on 

Dan tot slot de software; de HTC One M8 draait op Android 4.4 KitKat met daar overheen Sense 6.0. Volgens HTC is elke pixel in Sense 6.0 opnieuw ontworpen. De diep zwarte kleur is in het Blinkfeed overzicht aangepast naar een groene kleur. Daarnaast is Blinkfeed niet meer automatisch het startscherm, maar gewoon het normale homescreen van Android met HTC’s welbekende klok is weer centraal gezet. De gebruiker kan dit overigens zelf aanpassen; je kunt er dus voor kiezen om alsnog Blinkfeed als je startscherm in te stellen. Mocht je dit doen; vergeet dan niet All About Phones toe te voegen aan je Blinkfeed! Overigens is het Blinkfeed-menu grafisch aangepast en de feed zelf werkt ook wat netter en beter.

De software zelf is vooral op veel kleine punten aangepast. Alles loopt erg soepel, snel en ook de animaties worden zonder moeite te voorschijn getoverd. Apps openen snel, eigenlijk zoals je van een vlaggenschip anno 2014 mag verwachten. HTC heeft er nu voor gekozen om een paar belangrijke onderdelen van Sense, waaronder Zoe, via de Google Play Store aan te gaan bieden. Hierdoor kan Sense van de nodige updates voorzien worden, zonder dat HTC hier steeds een nieuwe rom voor hoeft te bakken. Voordeel is volgens de fabrikant ook dat het rombakken een stukje sneller zal gaan in de toekomst omdat niet alles meer ingebakken in de software hoeft te zitten. De Zoe-app zal daarnaast ook voor andere smartphones beschikbaar worden gesteld.

Al met al heet de HTC One M8 een bijzonder goede indruk bij ons achtergelaten. Wat ons betreft is het design van het toestel ongeëvenaard tot nog toe. Een Sony Xperia Z2 en een iPhone 5S komen er in de buurt van, maar HTC weet met de M8 een nieuwe standaard neer te zetten voor een high-end smartphone anno 2014. Naast het strakke design, het mooie scherm en de goede prestaties is ook de extra functionaliteit van de dualcamera goed uitgewerkt. Of de camera beter scoort dan die van zijn voorganger is nog even afwachten. De HTC One M8 dingt wat ons betreft nu al mee voor de titel ‘beste toestel van het jaar 2014’, en dat belooft veel goeds. Aan het product zal het dan ook naar alle waarschijnlijkheid niet liggen om van 2014 een succesvol jaar te maken voor HTC. Nu nog de marketing zien strak te trekken..

HTC One M8 hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters