Eerste ervaring met de HTC One M9

BARCELONA – HTC heeft haar nieuwe vlaggenschip bekend gemaakt en wij mochten er gelijk mee spelen. De One M9 heeft eindelijk een normale camera mee gekregen en het design is verder verfijnd.

HTC One M9 hands-on

De HTC One M8 vinden wij nog steeds de mooiste smartphone van 2014. Het grootste nadeel van dit mooie aluminium toestel was de camera. HTC hield vast aan haar UltraPixel-sensor waardoor de resolutie van foto’s tegenviel en ook de kwaliteit was niet op gelijke hoogte als Samsung’s vlaggenschip en de iPhone. Dit pijnpunt heeft HTC in de One M9 grondig aangepakt.

HTC heeft waarschijnlijk gekozen voor een sensor van Sony of Toshiba. Deze sensor kan foto’s in 20 megapixel schieten en tijdens onze hands-on leken de afbeeldingen van goede kwaliteit te zijn. HTC gaf wel aan dat de software van de One M9 nog niet af was waardoor de camerakwaliteit nog niet stabiel was. We mochten de foto’s dan ook alleen op het scherm van de telefoon bekijken en daar zagen ze er erg goed uit. Op het eerste gezicht doet de camerakwaliteit van de One M9 niet onder voor de iPhone 6 en de Galaxy Note 4 van Samsung, maar het is nog te vroeg om hier een definitief oordeel over te vellen.

Ook video’s schieten met de One M9 ging erg goed. Video’s worden geschoten op 4K en onze eerste tests zagen er op het scherm van de telefoon in ieder geval goed uit. Maar ook hier moeten we de kanttekening bij plaatsen dat we nog niet definitief kunnen oordelen over de videokwaliteit van de M9. De UltraPixel-camera is trouwens nog niet geheel verdwenen; deze is nu aan de voorkant van het toestel te vinden en maakt prima selfies, zo bleek uit onze snelle test.

HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 

“HTC heeft bij de One M9 opnieuw veel aandacht geschonken aan het design”

HTC heeft bij de One M9 opnieuw veel aandacht geschonken aan het design. De One M9 heeft een wat aangepast design tegenover de M8. De belangrijkste aanpassing is dat de rand van het toestel nu duidelijk afgevlakt is. Dat accentueert volgens HTC het vakmanschap dat aan deze telefoon te pas is gekomen en voelt in onze ogen iets hoogwaardiger aan. Jammer is echter dat HTC de telefoon van een soort verhoging heeft voorzien waar het scherm op ligt, wat er een beetje raar uitziet en ook wat dik overkomt.

Het nieuwe randje is namelijk gepolijst en heeft bij de zilveren variant een goud kleurtje mee gekregen dat extra opvalt. Dat ziet er wat ons betreft goed uit. De aluminium achterkant heeft een geborstelde finish en steekt mooi af tegen de gladde zijkanten. Het geheel is goed gecoat zodat de M9 minder zal krassen volgens HTC. Het is te vroeg om te oordelen of dat daadwerkelijk zo is. Enige nadeel van het ontwerp vinden we de dikke bezels rond het scherm, die het toestel onnodig groot maken. Al met al vinden we de telefoon echter heel mooi. Dat is natuurlijk een smaakkwestie, maar de HTC One M9 zal in 2015 opnieuw een goede gooi doen naar het mooiste toestel van het jaar, wat ons betreft.

HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 

“De kijkhoeken van het scherm zijn nog steeds erg goed en ook de kleurweergave is top”

Daar waar de camera stevig is aangepakt door HTC, is het scherm niet verbeterd. Het gaat nog steeds om een 5-inch scherm met een full HD-resolutie. HTC is dan ook niet mee gegaan in de quad HD trend van LG en Samsung. Dit vinden wij geen probleem omdat het scherm nog steeds bijzonder scherp is en quad HD op dit kleine formaat weinig meerwaarde biedt. Daarnaast ontziet de fabrikant de batterij gedeeltelijk op deze manier door een full HD-scherm in te bouwen.

De kijkhoeken van het scherm zijn nog steeds erg goed en ook de kleurweergave is top. De helderheid is niet bijzonder hoog, maar op het eerste gezicht wel voldoende. Het scherm van de M9 toont weinig verschil met dat van zijn voorganger. We zien dit niet als een minpunt, maar extra punten krijgt de One M9 er ook niet voor.

HTC heeft er voor gezorgd dat de One M9 over top specificaties beschikt. Zo is het de tweede fabrikant die voor de Qualcomm 810-processor heeft gekozen en is de hoeveelheid werkgeheugen uitgebreid naar 3GB. Het interne geheugen is 32GB groot en kan makkelijk uitgebreid worden met een microsd-kaart tot 128GB. De batterij meet 2840mAh. Hoe lang het toestel in de praktijk mee gaat op een enkele lading is nog niet duidelijk, dat moet later uit onze review blijken.

HTC One M9 hands-on

De software is Sense 7 en dat is een mooie update van HTC’s eigen interface. De belangrijkste wijzigingen zitten deze keer in de aanpasbaarheid van Sense. HTC heeft het namelijk mogelijk gemaakt om Sense 7 aan te passen middels thema’s. Dit kan op twee verschillende manieren; via een thema-shop en een foto. De eerste manier is de meest voor de hand liggende; HTC heeft een eigen thema-winkel in het leven geroepen dat standaard op de One M9 te vinden is. In deze app staan al een aantal thema’s van HTC zelf die de Sense-interface van top tot teen aanpassen. Kleuren, icoontjes, achtergronden en geluidjes, alles is tegenwoordig aanpasbaar. HTC zal het voor externe ontwikkelaars ook mogelijk maken om eigen thema’s te maken en aan te bieden via zijn shop.

De tweede optie is om een eigen foto of afbeelding te gebruiken. Het toestel zal het plaatje analyseren en de meest voorkomende kleuren van de foto voor haar Sense 7-thema gebruiken. Zo krijg je een eigen en uniek thema dat gebaseerd is op de foto, die je waarschijnlijk ook gelijk als achtergrond wilt instellen op je smartphone. Alle kleuren van de interface sluiten zo mooi aan op de kleuren van de foto; een leuke functionaliteit van Sense 7.

Tot slot is Sense 7 ook slimmer geworden; het houdt namelijk bij of je thuis bent, onderweg of op kantoor. Dit doet hij middels GPS en wifi. Als je thuis bent dan zal het homescreen de apps die je thuis het meeste gebruikt weergeven, bijvoorbeeld internetbankieren en de Sonos-app. Als je onderweg bent zal hij andere apps naar voren brengen. Denk aan navigatie-apps en muziek-apps. Zodra je op kantoor komt zal hij opnieuw het homescreen automatisch aanpassen naar de apps die je daar het meest gebruikt. Hoe dit in de praktijk werkt is nog even afwachten. Wel kun je handmatig snel schakelen tussen de verschillende standen. Een leuke toevoeging, die we nog wel even in de praktijk moeten gaan testen.

“Onze voorlopige conclusie over de HTC One M9 is positief”

HTC One M9 hands-on

Onze voorlopige conclusie over de HTC One M9 is positief. De camera is een grote vooruitgang tegenover de One M8. Ook het design ziet er nog steeds erg mooi uit. Het opstaande randje had van ons niet gehoeven, maar de extra kleur en strakke finish is wel erg mooi geworden. Sense 7 is een stuk slimmer geworden en is nu naar smaak aan te passen. Het scherm is het zelfde, maar dat is geen nadeel.

De vraag blijft wel of HTC geen negatieve gevolgen gaat hebben van haar scherm-keuze; verkopers zijn er altijd op gebrand om te zeggen dat een lagere schermresolutie of cameraresolutie dan die van een concurrent gelijk nadelig is, dit terwijl het in de praktijk vaak niet eens te zien is. Hier heeft HTC bij de One M7 en de One M8 ook last van gehad toen het voor de UltraPixel-camera koos. We hopen dan ook dat HTC’s marketing met de One M9 wel op koers is; dan kan de One M9 een erg succesvol toestel worden voor de fabrikant.

HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 
HTC One M9 hands-on 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters