Eerste ervaring met de HTC One mini 2

HTC is er in een relatief korte tijd in geslaagd om met een minivariant te komen van haar nieuwe vlaggenschip, de HTC One M8, die eind maart op de markt kwam. Segment-technisch gezien is het toestel de opvolger van de minivariant van de HTC One M7, het vlaggenschip van HTC van vorig jaar.

Eerste ervaring met de HTC One mini 2 img 6470 
Eerste ervaring met de HTC One mini 2 img 6515

De HTC One mini 2 lijkt qua uiterlijk eigenlijk eerder meer op een minivariant van de M7, dan van de M8. Wat opviel aan de HTC One M8 is dat er naast grijs eigenlijk geen ruimte was voor een andere kleur in het toestel. Ondertussen is de One mini 2 juist voorzien van dikke zwarte randen en dat maakt het toestel er niet mooier op.

Immers: de HTC One mini 2 beschikt ook over de gebruikelijke boomsoundboxen die al de nodige ruimte in beslag nemen. Tussen de boomsoundboxen en het scherm zelf zit vervolgens ook nog heel veel ruimte. En dat zorgt ervoor dat deze ‘mini’ nou niet echt een compact telefoontje is. Waar de grote One M8 juist opviel vanwege zijn slanke voorkomen, gaat dat niet op voor de One mini 2. Niet dat hij zwaar en dik is trouwens: het is een licht telefoontje. Het had echter allemaal wel wat kleiner gemogen: het is immers toch niet de bedoeling dat minitelefoons ook steeds groter worden? Er is nu wel heel veel ruimte rondom het scherm.

De HTC One mini 2 meet 137,43 bij 65,04 millimeter en is met 10,6 millimeter in de diepte ook best wel fors. Het scheelt dat de achterkant bol is. De One mini 2 ligt wel goed in de hand en de aluminiumhoes geeft het toestel, net als zijn grote broer, een hoogwaardig uiterlijk mee.

“De One mini 2 is voorzien van dikke zwarte randen en dat maakt het toestel er niet mooier op.”

Eerste ervaring met de HTC One mini 2 img 6517 
Eerste ervaring met de HTC One mini 2 img 6540 

Meerdere fabrikanten maken een minivariant van hun vlaggenschip. Zo komt Sony altijd met minitoestellen van vlaggenschapen waarbij de specificaties niet veel minder zijn. Bij de HTC One mini 2 is dat echter wel het geval. Het apparaat beschikt over een Snapdragon 400-processor met vier kernen en 1,2 GHz aan rekenkracht. De One mini 2 heeft 1 GB aan rekenkracht en is op beide fronten dus haast twee keer zo minder als de gewone One M8. HTC bewijst met de One mini 2 opnieuw dat het een goed afgewerkt toestel kan afwerken. In de zijkant kun je in twee sluisjes je nano SIM-kart en een microSD-kaart schuiven. Er steekt bij het toestel niets uit: een uitmuntende afwerking, dus.

Het scherm van de One mini 2 kan niet tippen aan die op de One M8. Het is geen full HD-scherm, maar moet het doen met 720p. Ook niet slecht: alleen wel opnieuw wat minder goed. Fijn blijft wel dat de kijkhoek van het toestel goed blijft en de kleuren levendig worden weergeven. Dat kunstje beheerst HTC wel.

HTC heeft ook dit toestel voorzien van haar Sense-UI met onder andere BlinkFeed. Net als bij de M8 is ook hier groen het thema, en dat ziet er mooi en fris uit. In zijn gebruik verschilt de One mini 2 niet zo veel van de One M8. De camera beschikt over aardig wat preventieve aanpassingsfeatures. Het grote verschil in de camera zit ‘m in het feit dat de One mini 2 niet over een dual camera beschikt. Achteraf scherpstellen en 3D-effecten toevoegen kan dus niet meer. In ruil daarvoor krijg je een camera die plaatjes schiet in 13 MP en daarmee is de One mini 2 waarschijnlijk een beter toestel om mee te fotograferen dan zijn grote broer, die een tegenvallende 5 MP-camera had. Ook de camera aan de voorkant mag er best wezen met een 5 MP-camera aan de voorkant. In de review zullen we dit onderdeel uiteraard heel uitgebreid behandelen.

Eerste ervaring met de HTC One mini 2 img 6489 
Eerste ervaring met de HTC One mini 2 img 6546 
Eerste ervaring met de HTC One mini 2 img 6554 

“Een korte check leert ons dat de HTC een relatief zwaar spel als Real Racing 3 goed trekt.”

Het toestel is voor de rest soepel in zijn gebruik. Ook met aardig wat applicaties open blijft de One mini 2 snel presteren. Een korte check leert ons ook dat de HTC een relatief zwaar spel als Real Racing 3 goed trekt. Niet alles werkt echter al heel soepel.

Zo is het storend dat HTC een haperende ‘aan de slag’-modus aanbiedt, je vervolgens op je computer naar een site moet en dat dan de code die HTC geeft niet werkt. Maar de kans is groot dat de Taiwanezen dit euvel snel hebben verholpen.

HTC heeft een pittige adviesprijs voor de HTC One mini 2 afgegeven: 450 euro. Gezien de specificaties is dat nogal wat: er zijn zat alternatieven met beter specs die ook nog eens goedkoper zijn. Denk aan de Huawei Ascend P7 die binnenkort in de winkels ligt of de wat oudere Sony Xperia Z1 die een 4,3 inch-scherm heeft met dezelfde resolutie, maar over een sterkere processor beschikt (2,2 GHz on HTC’s 1,2 GHz).

Het betreft hier echter een hands-on van de HTC One mini 2. In een review zullen we uitgebreid ingaan op de vraag of hij zijn 450 euro waard is.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters