Eerste ervaring met de Huawei G8: complete budgettopper

BERLIJN – Een full HD-display, 64-bit octacoreprocessor, 3GB ram en een vingerafdruksensor. En dat voor 399 euro. Ja, de Huawei G8 oogt op papier als een goede propositie. Reden voor ons om ‘m even onder de loep te nemen.

Huawei G8 hands-on

Huawei kondigde de G8 aan in de slipstream van de Mate S. En waar de Mate S voor zijn geld niet uitzonderlijk goed lijkt te zijn, ziet de G8 er op papier relatief beter uit. De smartphone heeft, geheel in lijn met de strategie van Huawei, een premium design gekregen. Dit betekent dat de smartphone is onder andere gemaakt van glas en metaal, maar bestaat voor een deel – zo lijkt het – ook uit plastic.

De achterkant van de G8 loopt aan de zijkanten een beetje schuin af, wat er voor zorgt dat hij fijn in de hand ligt. Verder zijn de randen rondom het scherm behoorlijk dun en voelt de smartphone stevig aan. Wellicht is hij een beetje zwaar, maar dit hebben we niet als storend ervaren. Wij vinden dat de telefoon mooi is afgewerkt. Qua uiterlijk vertoont hij trekjes van de Mate S, maar erg is dat niet. Overall vinden wij de G8 op het eerste gezicht een mooie, solide smartphone.

“Qua uiterlijk vertoont hij trekjes van de Mate S, maar erg is dat niet”

Huawei G8 hands-on 
Huawei G8 hands-on 
Huawei G8 hands-on 

“Apps starten snel op en het schakelen tussen apps verloopt wat ons betreft ook vlotjes”

Dan gaan we door naar het scherm, dat een formaat heeft van 5,5 inch en beschikt over een full HD-resolutie van 1920×1080 pixels. Mooi, maar dat mag je voor 399 euro tegenwoordig natuurlijk wel verwachten. Het scherm presteert niet uitzonderlijk. Zo is hij niet opmerkelijk helder en lijkt de kleurenweergave gewoon degelijk te zijn. De resolutie is uiteraard prima en content wordt scherp weergegeven. Bijzonder is het niet, maar zeer zeker ook niet slecht.

De Huawei G8 beschikt over moderne specificaties. In tegenstelling tot wat we in onze video beweerden, heeft de telefoon niet een Kirin-processor van Huawei maar een Snapdragon 615 van Qualcomm. Prima keuze. Deze 64-bit chipset beschikt over acht Cortex A53-kernen. Vier hiervan klokken 1,2GHz en vier 1,5GHz. Ter ondersteuning plaatste Huawei een prima hoeveelheid werkgeheugen: 3GB.

Deze combinatie oogt op het eerste gezicht goed. Apps starten snel op en het schakelen tussen apps verloopt wat ons betreft ook vlotjes. De G8 is weliswaar geen snelheidsbeest, maar alle taken worden in een hoog genoeg tempo afgewerkt. Tijdens ons speelkwartiertje hebben we ons niet geërgerd aan de telefoon, wat een goed teken is. Wij speelden met de 3GB-variant, die een opslagcapaciteit heeft van 32GB. Het exemplaar met 16GB krijgt 2GB werkgeheugen.

Huawei G8 hands-on 
Huawei G8 hands-on 
Huawei G8 hands-on 

“De G8 scoort punten met de 13-megapixelcamera, die optische beeldstabilisatie heeft”

De G8 draait op Android 5.1 Lollipop. Uiteraard zit daar overheen de Emotion-interface van Huawei, versie 3.1. Helaas, want deze interface is overheersend en werkt doorgaans vertragend. Daarnaast levert Huawei aardig wat apps met de G8 mee, waaronder de app van zijn webwinkel, vMall. De meegeleverde vingerafdruksensor is niet alleen voor het ontgrendelen van je smartphone. Veeg je op de sensor naar beneden, dan wordt het notificatiecentrum geopend. Ook kun je de sensor gebruiken om door foto’s te bladeren. Dit zijn slimme extra functies.

Huawei heeft in de afgelopen jaren een reputatie gekregen voor zijn goede camera’s. Vooral aan de voorkant. Dat de fabrikant daar nu een 5-megapixelcamera heeft geplaatst, valt eigenlijk een beetje tegen. Wat natuurlijk een beetje vreemd is, aangezien 5 megapixel voor een selfie ruim voldoende is. Wij ervaren dat dus niet als een nadeel.

De G8 scoort punten met de 13-megapixelcamera aan de voorkant. Deze beschikt namelijk over optische beeldstabilisatie. Foto’s zijn hierdoor scherper. De camera-app werkt snel en op het eerste gezicht lijken de foto’s redelijk goed te zijn, al is het echt nog te vroeg om hier dieper op de materie in te gaan. Onze eerste indruk van de camera’s is in ieder geval in orde. De camera-app is uitgebreid en beschikt over allerlei – wat ons betreft – overbodige mogelijkheden, zoals de schoonheidsfactor waardoor je er als een alien gaat uitzien.

Resumerend levert Huawei met de G8 wat ons betreft een smartphone af die qua prijs interessanter is dan de Mate S. De specificaties zijn meer dan redelijk en de telefoon presteert op het eerste gezicht gewoon goed. Pluspuntjes zijn de vingerafdruksensor en de camera met optische beeldstabilisatie.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters