Eerste ervaring met de Huawei P8: nóg dunner en sneller

LONDEN – De P8 is het nieuwe vlaggenschip van Huawei. Grote afwezige is de naam Ascend, maar Huawei volgt met de P8 dezelfde filosofie als bij bijvoorbeeld de Ascend P7. Hij is dun, gemaakt van exclusief materiaal en uitgerust met een eigen processor.

Tijdens de presentatie van de P8 werd al snel duidelijk dat Huawei heel ambitieus is. Dat wisten we natuurlijk al, maar de fabrikant vond dat nodig dit nog maar eens te onderstrepen. Regelmatig vergeleek het de P8 met de Samsung Galaxy S6 en de iPhone van Apple. Hieruit komt de P8 natuurlijk als beste uit de bus. Qua ‘screen to body’-ratio, qua optische beeldstabilisatie en que hoe de camera in het body van de telefoon is verwerkt.

Leuk natuurlijk, maar dit zijn niet dé dingen die er toe doen, al helpt het natuurlijk wel een beetje. Laten we eerst maar eens kijken naar het ontwerp van de Huawei P8, waarover de fabrikant zelf zeer te spreken is. De Huawei P8 is allereerst belachelijk dun: 6,4 millimeter.

“Huawei vergelijkt de P8 graag met de S6 en iPhone 6, en vertelt graag op welke vlakken zij beter zijn”

Wat opvalt is dat de smartphone helemaal niet zo dun oogt. Sterker nog: hij voelt een beetje robuust aan. Misschien is het het materiaal, want de P8 is helemaal gemaakt van metaal. Daardoor voelt hij zeer stevig aan en bovendien is de afwerking op het eerste gezicht zeer goed te noemen.

Daarnaast zijn de randen aan de zijkanten van het scherm enorm dun. Dit bleek bij de Ascend Mate 7 dus niet eenmalig te zijn. Knap. Helaas zijn de randen aan de boven- en onderkant van het scherm niet zo dun. De P8 is een redelijk compacte smartphone, maar hij had misschien nog wat kleiner te kunnen zijn.

Huawei P8 
Huawei P8 
Huawei P8 
Huawei P8 
Huawei P8 
Huawei P8 

“De P8 is qua specificaties op alle vlakken een verbetering ten opzichte van de Ascend P7.”

Dan het scherm. Huawei volgt niet het voorbeeld van concurrenten als Samsung en LG. De P8 heeft dus geen scherm met een quad HD-resolutie van 2560×1440 pixels. Nee, de Chinezen kiezen nog altijd voor een full HD-display met een resolutie van 1920×1080 pixels. Niets mis mee, vinden wij. Zeker als je ziet dat het scherm een formaat heeft van 5,2 inch.

Het scherm ziet er op het eerste gezicht gewoon prima uit. De helderheid lijkt in orde te zijn en de kijkhoek is ook prima. Verder lijkt er met de kleurweergave niet veel mis te zijn. Check natuurlijk over een poosje ook onze review, aangezien we dan met een definitief oordeel komen over het scherm van de Huawei P8.

De P8 is qua specificaties op alle vlakken een verbetering ten opzichte van de Ascend P7. Zo zit er in de smartphone Huawei’s eigen Kirin 930-processor, een chipset die met vier kernen 2GHz klokt en met vier andere kernen 1,5GHz. Daarnaast zit er in de smartphone 3GB ram, wat ook meer dan redelijk is. De P8 met een opslagcapaciteit van 16GB gaat 499 euro kosten, de uitgave met 64GB is 100 euro duurder. De opslagcapaciteit is overigens wel uitbreidbaar. Huawei volgt – voor velen gelukkig – niet het voorbeeld van Apple en Samsung.

De smartphone lijkt redelijk vlot in gebruik te zijn. Het schakelen tussen apps verloopt vlot en ze starten ook snel op, zo lijkt het. In onze review zullen we ook verder kijken naar hoe Emotion UI het doet met Android 5.0 Lollipop. Er lijkt weinig veranderd te zijn. Helaas komen apps nog steeds gelijk terecht op je startscherm, en is daar niet een apart menu voor. De kans bestaat dus dat je startpagina’s overvol raken door de aanwezigheid van veel apps. Het belangrijkste is echter dat de smartphone fijn en vlot in gebruik is. Hij lijkt soepel te werken en dat is natuurlijk het belangrijkste.

Huawei P8 
Huawei P8 
Eerste ervaring met de Huawei P8: nóg dunner en sneller img 3254 

“Huawei lijkt met de P8, zeker qua design, weer een goede smartphone te hebben geproduceerd in het hoge segment.”

Dat geldt ook voor de camera, die snel opstart en redelijk snel werkt. Qua snelheid tipt hij misschien niet aan de snelheid van de Galaxy S6, maar langzaam is de camera niet. Foto’s maakt hij in 13 megapixel, waarmee het wel een beetje onderdoet voor vlaggenschepen van Android-concurrenten. Toch lijken de foto’s detailrijk genoeg te zijn. Voor een goed oordeel moet je echter wachten op onze definitieve review.

Dan de selfiecamera, iets waar Huawei gek op is. Deze maakt 8-megapixelfoto’s, wat natuurlijk heel goed is. Ook deze camera werkt gewoon goed en de resultaten lijken in orde te zijn. Wat dat betreft voorziet de Huawei P8 misschien meer in een behoefte dan concurrerende smartphones.

Concluderend lijkt Huawei met de P8, zeker qua design, weer een goede smartphone te hebben geproduceerd in het hoge segment. Misschien dat het niet kan tippen aan bijvoorbeeld de Galaxy S6, maar de prijs ligt wel een stukje lager. Het is ook wel de verwachting dat de toestelprijs nog wel gaat dalen ook.

Hij is in ieder geval vanaf komende week al beschikbaar, vanaf 499 euro.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters