Eerste ervaring met de Huawei P8lite: een mooie propositie

AMSTERDAM – Vanaf vandaag ligt de Huawei P8lite in de winkel van Huawei op de Kalverstraat. Wij hebben het kleine broertje van de P8 al even mogen uitproberen en in dit artikel lees je onze eerste bevindingen van deze smartphone.

“De P8lite volgt een beetje het ontwerp van de P8, maar is helaas niet van metaal gemaakt”

Toen Huawei vorige maand in Londen de P8 aankondigde, dachten we dat de fabrikant tegelijkertijd ook de P8lite zou aankondigen. Niets bleek minder waar, want Huawei kwam opeens aanzetten met de reusachtige P8max. Wat betreft de P8lite kwam er van uitstel geen afstel. Sterker nog: de smartphone is inmiddels in Nederland. Bij de opening van de eerste Huawei Store op de Kalverstraat in Amsterdam, in samenwerking met T-Mobile, was de P8lite gewoon present.

Huawei volgt qua het ontwerp van de smartphone een beetje het design van de P8. Daar waar het vlaggenschip gemaakt is van metaal, kan dat helaas niet van de P8lite worden gezet. Deze smartphone is gemaakt van plastic. Jammer natuurlijk, maar het is niet iets dat je van een telefoon die 250 euro mag eisen. De P8lite is daarnaast een stukje dikker dan de P8: 7,7 millimeter tegenover 6,4 millimeter. De P8lite voelt minder exclusief en luxe aan dan de P8, en dat is hij ook. Verder oogt de smartphone redelijk mooi afgewerkt en is hij met 131 gram best licht.

Het ontwerp van de P8lite is verder niet heel spectaculair. De knopjes zitten gewoon op de plaatsen waar je ze mag verwachten. Verder zijn de randen aan de boven- en onderkant, net als bij de P8, een beetje fors. De randen aan de zijkanten van het scherm zijn daarentegen wel weer gewoon lekker dun. Verder valt op dat de P8lite best goed in de hand ligt.

Huawei P8lite handson 
Huawei P8lite handson 

Het scherm van de Huawei P8lite heeft een formaat van 5 inch en een mooie HD-resolutie van 1280×720 pixels. Qua scherm lijkt de P8lite niet bovenmatig goed te presteren, al is het wel gewoon een goede display. De helderheid lijkt niet heel goed te zijn, iets dat ons ook opviel bij het scherm van de gewone P8. Wel valt op dat de kijkhoek best goed is en de kleurenweergave ook. Uiteraard is dit een voorlopig oordeel: in de review gaan we hier uitgebreider en gedetailleerder op in. Een HD-scherm is tegenwoordig wel iets dat je van een smartphone van 250 euro mag verwachten, maar dit gebeurt nog niet altijd. Wel bij de P8lite.

“De specificaties van de P8lite zijn goed. Het schakelen en opstarten van apps verloopt op het eerste gezicht snel”

Ga je kijken naar de prestaties van de Huawei P8lite, dan bespreken we eerst even de specificaties. Uiteraard heeft Huawei een eigen processor voor de smartphone gebruikt. Het gaat hier om de Kirin 620-chipset, die over maar liefst acht kernen beschikt die geklokt zijn op 1,2GHz. Daarnaast heeft de smartphone 2GB ram tot zijn beschikking.

Deze combinatie zorgt ervoor dat de telefoon op het eerste gezicht snel oogt. Het schakelen tussen apps gaat de P8lite goed af en apps starten ook snel op. Typen gaat vloeiend en de P8lite hapert op het eerste gezicht niet of nauwelijks. Voor 250 euro heb je aan deze smartphone waarschijnlijk op het gebied van prestaties een goede koop. De opslagcapaciteit van de smartphone bedraagt 16GB. Dit kun je uitbreiden met een microSD-kaart.

Huawei P8lite handson 
Huawei P8lite handson 
Huawei P8lite handson 

De P8lite beschikt over dezelfde user interface als zijn grotere broer, namelijk: Emotion UI 3.1. Deze schil ligt over Android 5.0 Lollipop heen. De software is dus helemaal up to date en het is lovenswaardig dat de P8lite wat dat betreft gelijk loopt met de gewone P8. Nadeel is wel dat je dus te maken krijgt met EMUI, dat nogal nadrukkelijk aanwezig is op de smartphone.

Dit betekent: veel meegeleverde apps, een user interface die er totaal anders uitziet én anders werkt dan de standaard versie van Android. Zo komen apps gelijk op je startscherm te staan: daar is geen apart overzicht voor. Dit vinden wij storen: we zien liever dat een user interface zo dicht mogelijk bij de standaard versie van Android blijft. Neemt niet weg dat de P8lite op het eerste gezicht in zijn gebruik redelijk fijn lijkt te zijn. De meeste gebruikers zullen EMUI daarnaast gewoon een prima user interface vinden als ze er eenmaal aan zijn gewenst.

Huawei P8lite handson 
Huawei P8lite handson 
Huawei P8lite handson 
Huawei P8lite handson 

“Huawei levert op het eerste gezicht een goed klein broertje af van zijn nieuwe vlaggenschip.”

Huawei pakt met de camera van de P8lite best uit. Net als de P8 schiet de P8lite namelijk foto’s in 13 megapixel. Dat doet de fabrikant goed. Verschil is wel dat de P8 over optische beeldstabilisatie beschikt en de P8lite niet. De camera-app werkt redelijk snel, maar is niet bijzonder uitgebreid op het gebied van instellingen van tevoren aanpassen. Op het eerste gezicht lijken de foto’s van een best goede kwaliteit te zijn.

De selfiecamera maakt foto’s in 5 megapixel, wat natuurlijk ook een prima hoeveelheid is. Zeker voor selfies. Huawei levert natuurlijk weer de schoonheidsfeature mee, waarmee je je gezicht softwarematig kunt laten ‘plamuren’. Overdrijf hier niet mee, want dan wordt het resultaat nogal onnatuurlijk. De selfiecamera schiet in ieder geval goede plaatjes van jezelf. Dat kun je wel aan Huawei overlaten, aangezien de fabrikant een pionier is op het gebied van selfiecamera’s.

Huawei levert op het eerste gezicht een goed klein broertje af van zijn nieuwe vlaggenschip. Het ontwerp is niet zo mooi en exclusief, maar de specificaties en het scherm zijn wel van goede kwaliteit. Daarnaast beschikt de P8lite over twee goede camera’s. Voor de Huawei P8lite betaal je 249 euro, wat in onze ogen een mooie prijs is voor deze smartphone.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters