Eerste ervaring met de Huawei Y3

BARCELONA – Opeens was hij daar, in Barcelona: de Huawei Y3. Officieel niet aangekondigd, maar toch op de stand van de Chinese smartphonefabrikant. In deze hands-on lees je onze eerste bevindingen over dit budgettoestel.

“Huawei verrast bij de Y3 met de naam, want ‘Ascend’ wordt niet gebruikt”

Eerst maar eens kijken naar de naam, die toch redelijk verrassend is. Gebruikte Huawei niet altijd de naam ‘Ascend’ voor zijn smartphones? Blijkbaar niet meer, want de nieuwe telefoon heet toch echt de Huawei Y3 en niet de Huawei Ascend Y3. Niet dat zoiets erg is, maar het viel ons natuurlijk wel gelijk op.

De Huawei Y3 is een budgetsmartphone die ongeveer 100 euro gaat kosten. Dit zie je ook terug aan het uiterlijk van de smartphone. Hij ziet er niet echt bijzonder uit, maar is wel lekker compact en robuust. Wat opvalt is dat er ontzettend snel vlekken op het toestel komen. Hierdoor ziet hij er al snel een beetje ranzig uit. Dat wordt poetsen geblazen! Wat verder opvalt is dat de achterkant van de telefoon kan worden gehaald. Wij denken dat je aan de achterkant van de smartphone ongetwijfeld een microSD-kaart in de telefoon kunt stoppen om het opslaggeheugen van 4GB uit te breiden. Of de batterij verwisselbaar is, blijft een vraagteken.

Huawei Y3 
Huawei Y3 

“De specificaties van de Huawei Y3 zijn wat je van een budgetsmartphone mag verwachten”

De Huawei Y3 heeft specificaties die je van een budgetsmartphone mag verwachten. Zo heeft hij een MediaTek-processor met vier kernen. Deze MT6582-chipset is geklokt op 1,3 GHz. Daarnaast heeft de smartphone 512MB ram. Allemaal niet zo heel bijzonder, maar de smartphone werkt redelijk snel en is eenvoudig in gebruik.

Het scherm heeft een formaat van 4 inch en een WVGA-resolutie van 480×840 pixels. Dit is het minimale dat je mag verwachten van een smartphone die in 2015 op de markt uit wordt gebracht. Irritant is het eerder genoemde feit dat er zo snel vlekken op de telefoon terechtkomen. Dit komt de zichtbaarheid van het scherm niet ten goede. De kijkhoek van de Y3 is bovendien matig, maar kleuren zijn op zich best aardig weergegeven en het touchscreen pikt het snel op als je het indrukt.

Op de smartphone staat Android 4.4 KitKat, met de Emotion-userinterface van Huawei daar overheen. Waarschijnlijk krijgt de smartphone geen update naar Android 5.0 Lollipop. Bij EMUI van Huawei komen apps gelijk op je startscherm te staan. Het ligt aan je persoonlijke voorkeur of je dit prettig vindt. Wat ons in ieder geval opviel is dat de smartphone best vloeiend werkt en dat is toch het belangrijkste. Huawei heeft wel aardig wat apps met de Y3 meegeleverd.

In de smartphone zitten twee camera’s. Met de camera aan de achterkant van het toestel schiet je foto’s in 5 megapixel. Deze camera werkt, eenmaal opgestart, redelijk snel. De selfiecamera maakt foto’s van 8 megapixel, wat uitzonderlijk is voor een telefoon van om en nabij de 100 euro.

Huawei Y3 
Huawei Y3 
Huawei Y3 
Huawei Y3 

“Het is jammer dat de Y3 snel vies is, maar hij werkt redelijk snel”

De precieze adviesprijs van de Y3 is nog onbekend, maar waarschijnlijk kost de nieuwe instap-Huawei ongeveer dus 100 euro. Een mooie prijs, maar ook realistisch, gezien de specificaties van het toestel en de werking van de smartphone. De Huawei Y3 werkt best prettig, maar heeft dus wel een paar nadelen, zoals het feit dat hij snel vies is van de vlekken.

Daarnaast is het jammer dat de smartphone niet op Android 5.0 Lollipop draait, maar dat willen we Huawei op zich nog wel vergeven. De camera’s werken best goed, dus dat heeft Huawei goed gedaan en de telefoon lijkt best snel te werken. Waarschijnlijk komt de Huawei Y3 binnen nu en een aantal maanden uit op de Nederlandse markt.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters