Eerste ervaring met de Kazam Tornado 348

BARCELONA – Kazam, een nieuwe smartphonefabrikant die binnenkort naar Nederland zal komen, toonde op het Mobile World Congress zijn volledige lijn aan smartphones. In dit artikel vertellen we je alles over de Tornado 348, een van de belangrijkste modellen de komende tijd.

Kazam Tornado 348 hands-on

De Kazam Tornado 348 wordt vermarkt als een van de dunste smartphones ter wereld en het dunste toestel dat officieel in Europa verkrijgbaar is. De smartphone is met zijn 5,15 millimeter dan ook erg dun, wat prettig aanvoelt. Het resulteert er ook in dat het toestel lekker licht is, slechts 95,5 gram. De smartphone heeft een metalen rand en een glazen voor- en achterkant. Dat is Gorilla Glass 3 voor behoorlijk goede bescherming. De telefoon voelt hoogwaardig aan en wat verder opvalt is dat de afwerking erg goed is. Er zitten geen kleine kiertjes tussen de verschillende onderdelen en alle knopjes voelen ook goed aan. Een nadeel van het ontwerp is dat de batterij niet uit het toestel kan en door de geringe dikte niet erg groot is. 2050mAh, meet hij. Of dat genoeg is voor het dagelijks gebruik durven we nu nog niet te zeggen, maar op papier is het in ieder geval niet bijzonder ruim.

De Tornado 348 heeft een 4,8 inch groot amoledscherm met een HD-resolutie. Dat ziet er goed uit. Het scherm heeft zoals we dat van een amoledpaneel gewend zijn hoge contrasten en levendige kleuren. De kijkhoek is goed en de helderheid van het scherm was op het eerste gezicht voldoende, hoewel niet bijzonder hoog.

Kazam Tornado 348 hands-on 
Kazam Tornado 348 hands-on 
Kazam Tornado 348 hands-on 
Kazam Tornado 348 hands-on 
Kazam Tornado 348 hands-on 
Kazam Tornado 348 hands-on 

“Op het eerste gezicht waren de prestaties van de Tornado 348 ook ruim voldoende”

Softwarematig is de telefoon prima, maar niet erg spannend. Hij draait op Android KitKat en daar heeft Kazam nauweljiks een schil overheen gelegd. Alleen het drop-downmenu is een beetje aangepast waardoor het grafisch net wat strakker is. Kazam zegt wel te kijken naar de mogelijkheid om het toestel te updaten naar Android 5.0, maar is er ook eerlijk in dat er op het moment niets op de planning staat. Verwacht daar dus niet al te veel van.

De telefoon is gebaseerd op een octacoreprocessor van MediaTek, de MT6952 geklokt op 1,7GHz. Die is gekoppeld aan 1GB werkgeheugen. Een aardige combinatie, zo bleek uit onze eerdere reviews van toestellen die daarop gebaseerd zijn. Niet baanbrekend, maar wel genoeg voor een vlotte werking in het dagelijks gebruik en om de meeste apps moeiteloos te draaien. Op het eerste gezicht waren de prestaties van de Tornado 348 ook ruim voldoende. Nadeel van de chip is dat hij geen 4G ondersteunt en niet 64bit-compatibel is.

De telefoon heeft aan de achterkant een 8-megapixelcamera en op de voorkant een 5-megapixelcamera. Hoe die twee camera’s in de praktijk presteren durven we nog niet te zeggen. Gezien de verwachte prijs van de telefoon is het voldoende, maar het is wel duidelijk dat je dit toestel niet om zijn camera hoeft te kopen. Een duidelijk nadeel op multimediagebied is dat de telefoon geen uitbreidbaar geheugen heeft. Je zult het dus moeten doen met de 16GB interne opslag.

Kazam Tornado 348 hands-on 
Kazam Tornado 348 hands-on 
Kazam Tornado 348 hands-on 
Kazam Tornado 348 hands-on 

“De telefoon is bijzonder dun en de afwerking erg goed”

Kazam belooft erg goede support te bieden bij zijn toestellen. In het eerste jaar kun je één keer gratis je display laten vervangen als je hem kapot hebt laten vallen en na registratie biedt Kazam niet twee maar drie jaar garantie. Daarnaast heeft de fabrikant een speciale Rescue-app, waarmee medewerkers van de klantenservice na toestemming jouw toestel kunnen bedienen om problemen op te lossen.

De Kazam Tornado 348 zal in het begin van het tweede kwartaal op de Nederlandse markt komen voor een prijs van ongeveer €300. Voor dat geld krijg je op het eerste gezicht een goede smartphone die het vooral van zijn ontwerp moet hebben. De telefoon is bijzonder dun en de afwerking erg goed, dat zijn grote voordelen. Ook de ondersteuning van Kazam is in theorie in ieder geval een mooi voordeel. We vinden het jammer dat de Tornado 348 geen 4G ondersteunt en niet op Android Lollipop draait, maar los daarvan is er weinig op de smartphone aan te merken zo lijkt het. Een mooie eerste poging van een interessant nieuw merk dus al met al.

Kazam Tornado 348 hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters