Eerste ervaring met de Lenovo Yoga Tablet

Milaan – Gisteravond heeft Lenovo haar nieuwe Yoga Tablet aan de Europese pers getoond op een evenement in Milaan. De fabrikant zet hoog in op de tablet en pocht met de 18 uur batterij-capaciteit en de drie verschillende houdingen waarin de tablet gebruikt kan worden. All About Phones ging met de 10-inch variant aan de slag en deelt bij deze vast de eerste indruk van de Yoga Tablet.

De Yoga Tablet werd door fabrikant Lenovo met veel bombarie geintroduceerd. Waar het bedrijf normaliter minder spannende producten maakt, en ze op de zakelijke gebruiker richt, is de Yoga Tablet gemaakt voor de gemiddelde consument. Om deze strategie kracht bij te zetten heeft Lenovo de hulp van acteur Ashton Kutcher ingeschakeld en hem de titel van ‘Product Engineer’ opgespeld.

Maar Ashton Kutcher terzijde heeft Lenovo de Yoga Tablet voorzien van een aantal interessante features. De belangrijkste daarvan is de batterijduur. Zowel de 8-inch als de 10-inch variant van de Yoga Tablet houden het volgens de fabrikant tot 18 uur vol op één volle accu. Die claim an sich is een interessante maar als we gaan bekijken hoe de Yoga Tablet op dit cijfer is gekomen dan is het eigenlijk niet zo verbazingwekkend. We hebben overigens de Yoga Tablet nog niet lang genoeg in ons bezit gehad om de batterijduur op de proef te stellen.

Een belangrijke factor waardoor de Yoga Tablet zijn indrukwekkende batterijduur weet te behalen zijn de rest van de specificaties van het tablet. De Yoga Tablet wordt namelijk geleverd met resolutie van slechts 1280 x 800. We hebben helaas niet kunnen zien hoe deze resolutie uit de verf komt op het scherm van de 8-inch Yoga Tablet maar het scherm van de 10-inch variant ziet er gedateerd uit. De helderheid, kijkhoek en kleuren zien er allemaal afdoende uit maar de pixeldichtheid is nou eenmaal achterhaald. Het beeld oogt korrelig en wazig en haalt het niet bij zijn directe concurrenten die in bijna alle gevallen voorzien zijn van een scherm met een hogere resolutie.

Een andere belangrijke feature van de Yoga Tablet is het standaard op de achterkant van het tablet. Het uitklapbare pootje is vergelijkbaar met die van de Microsoft Surface-tablets maar dan een stukje korter. Het standaard zorgt er voor dat de Yoga Tablet in drie verschillende standen te gebruiken is. Naast de normale standaard waarbij je de Yoga Tablet vast hebt als een dubbelgeslagen tijdschrift kan hij, dankzij de standaard, ook rechtop of schuin staan. Rechtop kan de Yoga Tablet bijvoorbeeld gebruikt worden op films op te kijken en plat kan er makkelijker op getikt worden. Aangezien Microsoft negen maanden eerder met dit idee kwam kunnen we het moeilijk punten geven voor originaliteit maar dat wil niet zeggen dat het niet fijn werkt. Het tablet blijft stevig staan in beide houdingen en het heft van het standaard voelt stevig aan. Hetzelfde kan overigens gezegd worden voor de gehele bouw van de Yoga Tablet, al met al is het een erg robuust apparaat.

Op softwaregebied laat de Yoga Tablet een hoop te wensen over. De fabrikant heeft een soort iOS-achtige schil met grote iconen op de homescreens gekozen. Waar Android van huis uit de laatste tijd steeds strakker en mooier wordt doet Lenovo twee stappen terug met haar eigen software. Niet alleen staan alle applicaties op de homescreen (zonder aparte applicatie-map zoals we gewend zijn), ook worden de titels van applicaties met lange namen onceremonieus afgekapt wat er voor zorgt dat het besturingssysteem er goedkoop uit ziet. De slordige afwerking beperkt zich overigens niet tot de namen van de iconen, we constateerden meerdere spelfouten, onvertaalde titels en andere slordigheden.

Al met al laat de Yoga Tablet ons verdeeld achter. Enerzijds is het een stevige tablet met een imposante batterijduur, een redelijke adviesprijs (8-inch voor 229 euro en 10-inch voor 299 euro) en een stevige bouw. Anderzijds zijn de specificaties en de software erg gedateerd. Hoe ons eindoordeel over de Yoga Tablet zal luiden zal later moeten blijken in een volledige review, tot die tijd zijn dit onze eerste indrukken.

Eerste ervaring met Yoga Tablet img 1234 
Eerste ervaring met Yoga Tablet img 1239 
Eerste ervaring met Yoga Tablet img 1237 
Eerste ervaring met Yoga Tablet img 1240 
Eerste ervaring met Yoga Tablet img 1242 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters