Eerste ervaring met de LG G Flex

Eind oktober werd een periode vol geruchten over een gebogen telefoon door LG afgesloten met de officiële aankondiging van de G Flex. Een banaanvormige variant op de G2 met een schermdiagonaal van 6-inch en een zelfhelende achterkant. Ondanks dat er nog altijd geen Nederlandse lancering van de telefoon is aangekondigd mochten wij onlangs op bezoek bij LG om even met het toestel te spelen.

LG G Flex

Als we alle belangrijke nieuwtjes van het afgelopen jaar op een rij zouden zetten dan zou dat rijtje beginnen met de gebogen OLED-schermen op de CES afgelopen januari. Zowel LG als concurrent Samsung lieten vlak na elkaar een gebogen OLED-televisie zien, die allebei later in het jaar (wederom vlak na elkaar) hun weg naar de winkels vonden. Iets meer dan een half jaar na de CES deden de twee Koreanen het dansje opnieuw, dit maal met de aankondigingen van hun gebogen telefoons.

Het is geen toeval dat uitgerekend Samsung en LG met gebogen televisies (en later telefoons) komen. De twee Koreaanse bedrijven leveren naast consumenten-electronica namelijk ook onderdelen aan andere fabrikanten. Het is dus voor zowel Samsung als LG belangrijk dat gebogen OLED-schermen populair worden zodat ze weer wat te verkopen hebben aan de rest van de industrie.

Onlangs liet een LG-medewerker in een interview los dat gebogen telefoons 40 procent van de smartphone-markt zullen uitmaken in 2018. De eerste stap daar naartoe is de gebogen G Flex, die momenteel in een aantal Aziatische landen te koop is en waarschijnlijk volgend jaar naar Nederland zal komen.

Op het hoofdkantoor van LG zijn momenteel twee exemplaren van de G Flex aanwezig. Het gaat om prototypes die waarschijnlijk weinig zullen verschillen van de het uiteindelijke model.

De G Flex biedt qua specificaties weinig bijzonders. Het betreft een Android-telefoon met een 6-inch 720P-scherm, Snapdragon 800-processor, 2GB aan werkgeheugen, 32GB aan opslag, 3500mAh accu-capaciteit en een 13-megapixelcamera achterop. Ondanks dat deze specificaties zo’n beetje het beste zijn dat de markt momenteel te bieden heeft is de combo Snapdragon 800 met 2GB werkgeheugen tegenwoordig eerder regel dan uitzondering, en dus moet de G Flex zich op een andere manier onderscheiden.

Dat onderscheiden doet de G Flex met zijn bouw. De telefoon is, zoals we hierboven al verklapte, gebogen als een banaan. Volgens de fabrikant is dit om de kijk- en bel-ervaring te verbeteren. Net als bij de Curved OLED-televisie zou het gebogen scherm er voor moeten zorgen een natuurlijkere kijkervaring. Doordat het scherm meeloopt met de bolling van het menselijk oog (en dus het blikveld) zou het de beste vorm voor een display zijn.

LG G Flex 
LG G Flex 
LG G Flex 

In de praktijk viel dit een beetje tegen. We zijn overtuigd van de gebogen televisies, zowel die van Samsung als die van LG kijken fijn weg, maar op smartphones voelt het aan als een gimmick. Het grootste probleem daarbij is dat het scherm van de G Flex het moet doen met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Voor ‘normale’ high-end telefoons vinden we dit al achterhaald, voor telefoons met een schermdiagonaal van 6-inch is het helemaal not done wat ons betreft. Daar komt nog bij dat het paneel zelf ook niet echt denderend was, met oneffen belichting en een minder indrukwekkend contrast dan dat op normale OLED-schermen. Of de gebogen vorm de bel-ervaring ten goede komt hebben we nog niet kunnen testen maar we kunnen ons niet voorstellen dat deze zo revolutionair is dat we het 720p-scherm doen vergeten.

De zelfhelende achterkant van het toestel is een interessante belofte. Dankzij een soort zacht semi-vloeibaar rubber worden lichte krasjes snel genezen. Ook dit hebben we nog niet uitvoerig kunnen testen maar de belofte is wat ons betreft interessant genoeg. Momenteel zorgen we er nog altijd voor dat onze telefoon niet in dezelfde broekzak als onze sleutelbos zit, maar met de G Flex behoort dit hopelijk tot het verleden.

Aan het einde van de dag is de G Flex niet veel meer dan een veredelde tech-demo. Het is vooral goed voor LG zelf dat het aantoont een gebogen telefoon te kunnen produceren. Hiermee laat de Koreaanse fabrikant duidelijk zien dat ze niet bang is om te innoveren, ook als het misschien meer kost dan dat het op zal leveren.

Het bedrijf heeft de afgelopen tijd twee wereldtoestellen geproduceerd met de G2 en de Nexus 5, en we denken niet dat veel consumenten de G Flex boven die twee toptelefoons zullen verkiezen. Maar daar is de G Flex ook niet voor bedoeld, de G Flex is een proof-of-concept om te laten zien dat LG op grote schaal gebogen OLED-schermen kan produceren.

Het is nog te vroeg om een eindoordeel over de G Flex, en gebogen telefoons over het algemeen, te vellen. We hebben slechts een uurtje met het toestel mogen spelen en hebben nog niet de kans gehad om de telefoon te onderwerpen aan benchmarks, cameratests en andere proeven. Ook is de adviesprijs nog een mysterie, de telefoon kost in het buitenland omgerekend zo’n 700 euro maar mogelijk gaat LG met de prijs stunten om het toestel aan een breder publiek te slijten. Al deze dingen zullen begin volgend jaar duidelijk worden maar tot die tijd wachten wij met gematigd enthousiasme af.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters