Eerste ervaring met de LG G4: beproefd concept met verbeterde camera

LONDEN – Met zijn nieuwe vlaggenschip, de G4, hoopt LG vormbehoud te tonen. De G3 deed het vorig jaar namelijk uitstekend en het is de bedoeling dat LG zich met de G4 opnieuw met de beste kan meten. In deze hands-on delen we onze eerste ervaringen van het toestel met jou.

De G3 was vorig jaar één van de grote verrassingen tussen de vlaggenschepen. Hij zag er fraai vormgegeven uit en beschikte over een aantal unieke features. Zo was de G3 de eerste smartphone met een quad HD-scherm dat wereldwijd verkrijgbaar was. Daarnaast was de G3 de eerste smartphone die een laser gebruikte om foto’s scherp te stellen.

Het publiek vond het allemaal mooi en de G3 werd daarom goed verkocht. Nu is zijn opvolger daar en de verwachtingen zijn hooggespannen. LG lijkt op het eerste gezicht voor het beproefde recept te kiezen. Dit recept is grotendeels aangepast aan de maatstaven voor 2015.

Ondertussen is het ontwerp van de G4 nagenoeg hetzelfde gebleven aan dat van de G3. De navigatieknoppen zitten opnieuw aan de achterkant. Mooi, want zo blijven de randen rondom het scherm lekker dun. Er zijn varianten van de G4 met een achterkant van plastic, maar ook van leer. Dit oogt behoorlijk luxe. Daarnaast voelt de smartphone goed afgewerkt aan.

LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 

“Opvallend: LG gebruikt voor de G4 niet de Snapdragon 810, terwijl de G Flex 2 die wel heeft”

Het scherm is op papier hetzelfde gebleven. Deze display heeft een formaat van 5,5 inch en een quad HD-resolutie van 2560×1440 pixels. LG spreekt van ‘advanced QHD’, wat natuurlijk een marketingterm is. Hoewel we het scherm van de G4 niet met die van de G3 konden vergelijken, viel het ons op dat de helderheid prima lijkt en de kijkhoek eveneens heel goed lijkt te zijn. Overigens lijkt LG door middel van een kleurige userinterface de helderheid kunstmatig wat op te willen waarderen.

Hetgeen dat ons het meeste opviel aan de G4 is de processor. LG gebruikt niet de Snapdragon 810, terwijl de G Flex 2 die wel heeft. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de oververhittingsproblemen van deze chipset. LG gebruikt daarom voor de G4 de Snapdragon 808. Deze chipset is iets minder krachtig en beschikt over zes kernen: twee kernen minder dan de Snapdragon 810. Opvallend is ook dat LG de kloksnelheid van de G4 niet prijsgeeft, maar waarschijnlijk ligt dit op 1,8GHz, en dus niet op de 2GHz van de Snapdragon 810.

Dat neemt niet weg dat de G4 in gebruik op het eerste gezicht behoorlijk snel oogt. Apps lijken behoorlijk snel op te starten en ook het schakelen tussen apps verloopt vlot. De G4 vonden we tijdens onze hands-on een prettige smartphone in gebruik.

Hoewel de processor op papier dus voor wat vraagtekens lijkt te zorgen, doet LG buiten dat wel wat je van de fabrikant mag verwachten. Had de G3 nog een exemplaar met 2 én een exemplaar met 3GB werkgeheugen: de G4 heeft ‘gewoon’ 3GB ram en de opslagcapaciteit van 32GB die je van een vlaggenschip mag verwachten. Dit is bovendien uitbreidbaar geheugen.

LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 

“Het grote diafragma van f1.8 zorgt ervoor dat hij veel licht kan opvangen”

LG is op meerdere dingen van de G4 trots, zoals het scherm en de camera (waarover dadelijk meer). Wij vinden het opvallend dat LG niet van de hoogste toren blaast dat de G4 op Android 5.1 Lollipop draait: de aller nieuwste versie van het besturingssysteem. Hier overheen zit LG’s eigen userinterface. Deze is redelijk ‘clean’ en LG levert weinig apps mee met de G4. Bepaalde zijn misschien een beetje hinderlijk, zoals de McAfee Antivirus. De userinterface is makkelijk in gebruik en LG heeft een eigen bulletinmodus meegeleverd, die je ziet als je op het startscherm naar links gaat. Deze doet denken aan HTC’s BlinkFeed. Al met al is de G4 een prettige smartphone in gebruik, zo lijkt het op het eerste gezicht.

Dan de camera. Deze schiet foto’s in 16 megapixel en het grote diafragma zorgt ervoor dat hij veel licht kan opvangen. Meer dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S6, dat een diafragma heeft van f1.9. In theorie zou de G4 dus onder donkere omstandigheden betere foto’s moeten maken. Uit de voorbeeldfoto’s blijkt dus ook wel, maar voordat we hierover een conclusie trekken, willen we toch eerst de G4 zelf uitgebreid gereviewd hebben. Wat opvalt is dat de G4 in ieder geval detailrijke foto’s lijkt te maken, al is de kleurenweergave soms een beetje incorrect. Rood oogt soms meer roze dan rood, lijkt het wel. Ook hierover durven we echter nog geen definitieve conclusie te trekken.

De selfiecamera is eveneens verbeterd. Hiermee maak je nu 8-megapixelfoto’s. Voor een selfiecamera natuurlijk uitstekend. LG heeft daarnaast handige software meegeleverd waarmee je makkelijker en beter selfies kunt maken. Zoals de mogelijkheid om door middel van handgebaren een foto te maken. Dit zagen we eerder al bij de G3 en is ook bij de G4 gelukkig weer van de partij, want in de praktijk lijkt dit best handig te werken.

Al met al lijkt LG opnieuw een prima vlaggenschip op de markt te brengen. Nadeel is wel dat LG zelf een belangrijk voordeel heeft geschrapt. Bij zijn aankondiging kostte de G3 namelijk 549 euro. De G4 kost minimaal 649 euro. Evenveel als de Galaxy S6. Het wordt interessant om te zien of het grote publiek naar de G4 zal toetrekken. De leren variant van de G4 is zelfs nog iets duurder: 699 euro. Dit kost veel geld, maar het leer ziet er wel aardig chique uit. Eind mei is de G4 van LG in Nederland verkrijgbaar.

LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 
LG G4 hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters