Eerste ervaring met de LG G5: twee achtercamera’s

BARCELONA – LG heeft net de LG G5 aangekondigd tijdens het bedrijf zijn persconferentie hier in Barcelona. Met de G5 wilt LG meerdere veranderingen teweeg brengen in de smartphone wereld. Hoe ze dit plannen te doen, gaan we je hier vertellen.

Een uitschuifbare accu

Iets wat we ongeveer al wel wisten door de gelekte renders en foto’s van de LG G5, is dat het toestel voorzien zou worden van een accu die je uit de smartphone kunt schuiven. Hoe dit in zijn werk gaat is redelijk simpel: al wat je hoeft te doen is een klein knopje aan de linker-zijkant van het toestel indrukken, en dan zachtjes aan de onderkant trekken. Hierna komt de accu te voorschijn. Zo kun je dan een nieuwe accu in de smartphone steken, of een er een accessoire aan hangen. Een zo’n accessoire is de Cam Plus dat zorgt voor extra houvast wanneer je foto’s neemt met de smartphone, fysieke bedieningsknoppen voor tijdens het nemen van foto’s en 1200mAh extra batterijinhoud.

Weg met dat plastic, hier is aluminium

LG G5 hands onDe vorige G-smartphones van LG hadden allemaal een mooi, maar plastic ontwerp. In het geval van de LG G5 is dit plastic ontwerp verleden tijd: het toestel heeft een aluminium ontwerp meegekregen dat er zeer goed uitziet. De smartphone gaat eveneens verkrijgbaar zijn in het titan (donkergrijs), goud en zilver.

Doordat de achterkant van het toestel een lichte afronding heeft, ligt hij comfortabel in de hand. Net zoals het geval was bij de LG G4, staat de powerknop, die eveneens functioneert als vingerafdrukscanner, aan de achterkant van het toestel. We vinden het alleen wel jammer dat de volumeknoppen nu aan de linkerzijde van het toestel staan, terwijl deze bij de G4 ook gewoon aan de achterkant stonden. Hierdoor voelt het net iets minder natuurlijk aan om het toestel te bedienen.

LG G5 hands on

Een ander minpunt is dat het stukje met de uitschuifbare batterij niet perfect aansluit op de rest van het toestel, waardoor je aan de achterkant van het toestel een klein randje voelt. Geen ramp natuurlijk, maar het had beter gekund. Wat LG wel heel goed heeft gedaan is de uitstekende camera in het ontwerp verwerken. Dit hebben ze op een subtiele manier gedaan.

Twee camera’s achteraan

LG G5 hands on

Aan de achterkant van de smartphone vind je niet een, maar wel twee camerasensoren. Eentje met een resolutie van 8-megapixel en eentje met een 16-megapixelresolutie. De 8-megapixelsensor wordt gebruikt voor ultra wide foto’s te nemen met een breedte van 135°. Soms zien deze foto’s er wel wat ‘raar’ uit, maar het is wel handig om zo meer in je foto’s te krijgen. Omdat je natuurlijk niet altijd de brede lens nodig hebt, kun je er makkelijk tussen wisselen in de camera-applicatie. Wanneer je dan overschakelt naar de ‘normale’ foto modus, kun je foto’s nemen in een 16-megapixelresolutie. De foto’s genomen met het toestel zien er op het eerste zicht gewoon heel goed uit, en het nemen van foto’s gaat lekker snel. Seflies neem je met een 8-megapixelsensor en ze zien er eveneens goed uit.

Snapdragon 820 en andere specificaties

Wat er in de LG G5 zit qua specificaties, is net zoals de rest van het toestel zeker niet mis te noemen. Het toestel is voorzien van een Snapdragon 820-octacoreprocessor met 4GB werkgeheugen wat voor gewoon goede prestaties lijkt te zorgen. Applicaties openen, multitasken en door de intraface bladeren vormen geen enkel probleem. Over de batterijprestaties kunnen we niet echt iets zeggen, alleen dat de acce eentje van een 2800mAh formaat is. Omdat de batterij relatief klein is voor een smartphone met een 5,2-inch quad HD-display, verwachten we dat je het eind van de dag net niet zult halen wanneer je je smartphone redelijk veel gebruik. Als je op je verbruikt let, verwachten we wel dat je net de dag zult doorkomen met een laadbeurt. Wanneer je batterij toch leeg is, kun je hem makkelijk en vlug terug opladen via usb-c en de QuickCharge technologie van Qualcomm.

Marshmallow

De software waarop de LG G5 draait is Android 6.0.1 Marshmallow met de gekende skin van LG erover. Omdat het Marshmallow is, heeft LG de skin qua looks wel geüpdatet om iets beter te passen bij deze versie van Android. Jammer genoeg neemt dit niet weg dat de software gewoon heel merkbaar aanwezig is. Dit jaar heeft LG eveneens de beslissing genomen om de lijst met geïnstalleerde applicaties verleden tijd te maken. Waarom ze dit hebben gedaan weten we niet, en zelfs al zouden we het weten, gaan we het waarschijnlijk nooit begrijpen. Dat LG beslist heeft dit te doen vinden we echt heel jammer, wat het is een groot minpunt. Gelukkig zijn er wel een aantal andere en handige functies ingebouwd in de software van het toestel.

IMG_0323_1

LG Friends

Omdat een smartphone alleen wat saai blijkt te zijn volgens LG, hebben ze samen met de LG een hoop aan accessoires aangekondigd die ze LG Friends noemen. Onder de ‘Friends’ zitten momenteel een VR-headset, VR-camera, speaker, normale headset en de LG Cam Plus die we eerder al even hebben besproken. De VR-headset hebben we even getest, en ziet er wel leuk uit. Wel zie je vlug pixels, maar hier valt wel mee te leven. In tegenstelling tot veel andere VR-headsets moet je die van LG gewoon via een usb-c kabeltje verbinden, en in 3 stappen moet hij klaar voor gebruik zijn. Aldus LG.

IMG_0279

De LG G5 komt, binnenkort

Een exacte release datum voor de LG G5 is nog niet bekend. Al wat we weten is dat hij in de komende weken ‘in de rekken’ zal verschijnen. Ons lijkt het logisch dat LG de G5 op de markt brengt voor de Samsung Galaxy S7 die op 11 maart in de winkelrekken zal verschijnen. Maar wij zijn LG natuurlijk niet. Een prijs is er ons ook nog niet gegeven, maar we verwachten dat de G5 ongeveer hetzelfde zal geprijsd worden als de G4 toen die uitkwam.

Voorlopig oordeel

Al met al lijkt de LG G5 op het eerste zicht een veelbelovende smartphone te zijn. Hij heeft een prachtig aluminium ontwerp, vingerafdrukscanner, zeer goede specificaties en drie camera’s waarmee je mooie foto’s mee kunt nemen. Alleen de software lijkt wat tegen te vallen, maar of dit van de G5 een slechte smartphone maakt betwijfelen we. Alleen de prijs kan een groot minpunten worden, al verwachten we dat LG de G5 wel een acceptabel prijskaartje zal geven, net zoals het geval was bij de G4.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters