Eerste ervaring met de LG Optimus F5

BARCELONA – LG brengt dit jaar een aantal midrange LTE-telefoons op de Nederlandse markt. Een van de goedkopere in de line-up is de F5, die met zijn 4,3 inch IPS-scherm een serieuze speler kan worden.

“De LG F5 is een LTE-telefoon die ‘concurrerend’ wordt geprijsd”

Eerste ervaring met de LG F5 17

LG zette vorig jaar al volop in op LTE en niet voor niets: dit Koreaanse bedrijf bezit 23 procent van de patenten op LTE-gebied. Dus hoe meer LTE-telefoons er worden verkocht, hoe beter voor LG, en daarbij wil het bedrijf zelf het goede voorbeeld geven door voortdurend nieuwe LTE-telefoons op de markt te brengen.

LTE wordt tot dusver altijd vereenzelvigd met high-end telefoons, maar dat hoeft dus niet altijd zo te zijn, bewijst LG met de F-serie. De F5 is een toestel dat met midrange specificaties is uitgerust en volgens LG ‘concurrerend’ wordt geprijsd. Wat een verademing zal zijn op de Nederlandse LTE-markt, waar nu alleen de superphones regeren in het LTE-marktsegment.

Eerste ervaring met de LG F5 14 
Eerste ervaring met de LG F5 15 
Eerste ervaring met de LG F5 19 

“Over het geheel hebben we toch echt een stevig toestel in handen”

De LG F5 ligt verrassend lekker in de hand. De plastic achterklep is weliswaar van goedkoop plastic, de twee nepchromen randjes rondom de zijkanten geven evenmin reden om erg blij te worden, maar over het geheel hebben we toch echt een stevig toestel in handen. Halen we de batterijklep eraf, dan zien we waardoor het stevige gevoel van met name de achterkant wordt veroorzaakt: er zit een NFC-chip tegen de binnenkant aangeplakt en dat geeft, samen met de flinke sticker er omheen, kennelijk een wat steviger gevoel dan je anders zou hebben.

De 1,2 Ghz dualcore Qualcomm Snapdragonprocessor doet zijn werk zoals het hoort. Alle taken worden snel en precies uitgevoerd. Het scherm reageert goed op aanrakingen en is dankzij de IPS-technologie lekker helder. Zo helder zelfs dat het scherm op geen enkele manier boven 51% helderheid valt in te stellen. Wat ook helemaal niet nodig is in de tamelijk duistere hal van het MWC waar het toestel wordt tentoongesteld, maar het is toch een beetje vreemd.

Android 4.1 drijft de zaak aan. LG belooft een geweldige batterijduur, maar dat wagen wij te betwijfelen: slechts enkele smartphones houden het iets langer dan een dag vol. Dit konden we niet testen tijdens onze korte ontmoeting met de F5, maar we kunnen ons niet echt voorstellen dat dit anders is dan bij andere midrange smartphones.

LG heeft op zijn stand op het MWC alleen de witte variant van de F5 liggen. Dat lijkt dit jaar trouwens overal mode te zijn. Ook bij Samsung is wit de modekleur van dit jaar. De LG F5 is straks in de winkel echter ook gewoon in het zwart te krijgen, maar niet op de showstand van LG alhier.

De F5 is voorzien van de software-gimmicks die we ook in de high-end LG Optimus G en G Pro tegenkomen. Slimme widgetachtige apps toveren snel een calculator, minibrowser of memopad op het scherm. Zo’n venstertje is verplaatsbaar, je kunt dus nog steeds met de apps werken die je gewoon via de homescreens kunt benaderen en om dat goed samen te laten gaan met bijvoorbeeld een memopad er bovenop, valt de transparantie van zo’n widget in te stellen. Zelfs zodanig dat de widget nauwelijks meer zichtbaar is bovenop het scherm of de app waar de widget bovenop ‘drijft’.

Eerste ervaring met de LG F5 22 1 
Eerste ervaring met de LG F5 23 1 
Eerste ervaring met de LG F5 25 1 

“Via de camera kan de LG F5 teksten voor je in zestig andere talen vertalen”

Naast deze Q-Slide apps is er ook de handige Quick Translator, die we al eerder in de high-end LG’s tegenkwamen. Je richt hierbij de camera op een tekst in een vreemde taal. Van tevoren heb je al ingesteld in welke andere taal je die tekst wilt vertalen. Heb je een 3G- of 4G-verbinding, dan kun je op die manier een tekst vloeiend vertalen, live in beeld op je smartphone. Via de camera breng je op het scherm de te vertalen tekst in beeld en onderin het scherm verschijnt een balk met de vertaling. Dat werkt als je online bent erg handig wordt ons verteld, maar op de LG-stand was geen 4G-verbinding verkrijgbaar, dus moeten we het doen met de offline variant van de Quick Translator. Die kan nog steeds vertalen met het offline opgeslagen woordenboek Engels-Spaans wat LG heeft voorgeïnstalleerd. Maar dan wel per woord, waar je goed op moet richten alvorens de vertaling in beeld komt. Dit werkt wel goed, maar wat langzamer. LG heeft woordenboeken in zestig talen beschikbaar.

Het zijn voorbeelden van apps en widgets die LG van zijn duurdere telefoons heeft overgenomen in dit soort midrange modellen. Onze voorlopige conclusie over de LG F5 is positief, hoewel we de prijs nog niet weten. Daar hangt wel veel van af: wordt het toestel te hoog geprijsd, dan is het al snel onaantrekkelijk, vanwege de toch ietwat beperkte specificaties. Maar als LG hier wel een goede prijs aan hangt hebben we in het midrangesegment een stevig concurrerende smartphone te pakken die veel mensen blij zal maken.

Eerste ervaring met de LG F5 20 1 
Eerste ervaring met de LG F5 18 
Eerste ervaring met de LG F5 26 1 
Eerste ervaring met de LG F5 16 
Eerste ervaring met de LG F5 21 1 
Eerste ervaring met de LG F5 24 1 
Eerste ervaring met de LG F5 27 1 
Eerste ervaring met de LG F5 28 1 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters