Eerste ervaring met de LG Watch Urbane LTE

BARCELONA – LG kondigde zonder veel bombarie op het Mobile World Congress zijn eigen smartwatch met een eigen besturingssysteem aan. De LG Watch Urbane LTE is een uitgebreide smartwatch die grotendeels los van je smartphone kan werken.

LG Watch Urbane LTE hands-on

Op de CES begin dit jaar was hij stiekem al even te zien, maar officieel was hij toen nog niet. Toen verscheen hij zomaar bij de stand van Audi, waar hij dienst deed als sleutel voor een nieuwe auto. Allemaal heel interessant natuurlijk, maar nadat iemand het instellingenmenu ingedoken was leek de belangstelling voor de auto opeens weg. Toen bleek het namelijk de eerste smartwatch op WebOS te zijn. Inmiddels heeft LG dat OS hernoemd naar LG Wearable Platform, maar de basis is nog steeds het oude mobiele besturingssysteem van Palm. Ook de sleutelfunctie is gebleven en daar loopt LG graag mee te koop. Overigens moet je dit horloge niet verwarren met de ‘gewone’ Watch Urbane. Die is wat kleiner, werkt op Android Wear en doet bijna niets zonder gekoppelde telefoon.

“We vinden de Watch Urbane LTE mooi, maar wel een maatje te groot”

Misschien nog wel belangrijker dan de functionaliteit is bij en smartwatch echter het ontwerp, dus laten we daar eerst naar kijken. De Watch Urbane LTE heeft een ronde RVS behuizing en een vrij klassieke uitstraling. Wij vinden het er erg mooi uitzien. Wel moet opgemerkt worden dat de wearable erg groot is voor een horloge en zeker aan een dunne pols wat lomp overkomt. Het horloge is wel netjes waterdicht en dus kun je er zonder problemen mee onder de douche. Ander voordeel is dat je de bandjes kunt vervangen door een willekeurig standaard horlogebandje, zodat je het apparaat uitgebreid kunt personaliseren. We vinden de Watch Urbane LTE al met al mooi, maar wel een maatje te groot.

LG Watch Urbane LTE hands-on 
LG Watch Urbane LTE hands-on 
LG Watch Urbane LTE hands-on 

De Watch Urbane LTE werkt dus op LG Wearable Platform en wel op versie 1.0. Hoewel het besturingssysteem nog niet altijd even vlekkeloos leek te draaien, was onze indruk een stuk positiever dan die van Android Wear. In tegenstelling tot Android Wear heeft dit besturingssysteem gewoon een hoofdmenu en zit het helder in elkaar. Het bovenste knopje brengt je naar wat snelle instellingen, het middelste knopje leidt naar het hoofdmenu en het onderste knopje brengt je een menu terug. Het hoofdmenu bestaat uit een ronde rij met icoontjes. Dat ziet er leuk uit maar het bleek nog een beetje lastig om tijdens het scrollen snel op het goede programma uit te komen. Hier en daar moet het systeem dus nog gepolijst worden, maar de basis lijkt goed.

Functioneel is de Watch Urbane LTE erg uitgebreid. Er zit een ingebouwde simkaart in, hoe die precies aan je provider gekoppeld gaat worden zegt LG nog niet te weten. Het apparaat kan daarmee internetten en bellen via 2G, 3G of 4G. Daarnaast heeft hij een ingebouwde GPS-ontvanger zodat je er zonder je telefoon mee kunt gaan hardlopen of iets dergelijks. Natuurlijk ontbreekt een hartslagmeter niet en de smartwatch ondersteunt zelfs NFC voor draadloze betalingen. Hoe dat precies in zijn werk gaat weten we nog niet. De smartwatch draait op een Snapdragon 400-processor, heeft 1GB werkgeheugen en 4GB interne opslagruimte. Het display is een 1,3 inch groot rond oled-paneel dat voorzien is van 320×320 pixels. Het scherm zag er goed uit, hoewel de helderheid ons een beetje aan de lage kant leek.

LG Watch Urbane LTE auto functionaliteit 

“De Watch Urbane LTE introduceert wat interessante nieuwe functies en draait op een OS met potentie”

LG werkt met deze smartwatch dus samen met Audi voor de ‘mobile key-functionaliteit’. In de eerste plaats betekent dat dat je het horloge als sleutel voor je auto kunt gebruiken via NFC. Dat kan zelfs als het horloge leeg is, zo belooft LG. Ook geeft de wearable statusgegevens over je auto weer, bijvoorbeeld waar hij staat en hoeveel range je auto nog over heeft. Als extra op het gebied van veiligheid houdt het horloge ook je fysieke staat tijdens het rijden bij. Zodra het horloge vindt dat je te slaperig wordt om te rijden zal hij dat laten weten. LG geeft wel aan dat deze functies nog kunnen veranderen tegen de tijd dat het horloge op de markt komt en uiteraard zal het horloge alleen met speciaal daarvoor geoptimaliseerde auto’s van Audi samenwerken.

Hoewel hij nog wat te groot is in onze ogen, is de Watch Urbane LTE wel een erg interessante smartwatch. Hij introduceert een aantal nieuwe functies die wellicht zorgen voor wat extra bestaansrecht en draait daarnaast op een nieuw besturingssysteem dat zeker potentie heeft. Het slechte nieuws is dat deze smartwatch in ieder geval voorlopig niet in Europa uit zal komen: LG heeft hem alleen voor de Koreaanse markt bevestigd. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat LG ook WebOS-horloges voor de Europese markt aankondigt, al dan niet in de vorm van deze Watch Urbane LTE.

LG Watch Urbane LTE hands-on 
LG Watch Urbane LTE hands-on 
LG Watch Urbane LTE hands-on 
LG Watch Urbane LTE hands-on 

iPhone X? Saai! ‘Apple onthult binnenkort augmented reality hardware’ lees verder

Apple Watch 3

Kuo: ‘Apple Watch 3 kan (helaas) niet standalone bellen’ lees verder

Samsung Gear Fit 2 Pro kan ook zwemmen tracken lees verder

Apple Watch 3

‘Apple Watch 3 in het vierde kwartaal te koop’ lees verder

Samsung Gear S3 Classic en Frontier

Samsung Gear Sport: tekening van nieuwe wearable verschenen lees verder

‘Zo zien de nieuwe smartwatches van Fitbit eruit’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters