Eerste ervaring met de LG X Screen: always on-scherm zoals het hoort

BARCELONA – De LG X Screen is een smartphone met twee schermen, waarvan er eentje altijd aanstaat. Dat is erg handig, zo ontdekten wij al eerder. In deze hands-on leggen we dat uit.

Always on-scherm

LG X Screen hands-on 06

Het zogenaamde ‘always on-scherm’ is hip. De LG G5 heeft het, de Samsung Galaxy S7 heeft het en de LG V10 heeft het. En nu dus de LG X Screen, die er zelfs naar vernoemd is. Het idee erachter is simpel: een deel van het hoofdscherm of een apart schermpje staat constant aan, zodat je altijd de tijd en eventuele notificaties kunt zien. Omdat je daarom je telefoon minder vaak hoeft te ontwaken zou het zelfs batterij besparen, aldus de fabrikanten die achter het concept staan. Of dat zo is zal moeten blijken, maar in ieder geval is het fijn om eenvoudig te kunnen zien hoe laat het is en of er iets nieuws is. De LG G5 en Samsung Galaxy S7 werken met een deel van het primaire scherm dat altijd aan staat, de LG X Screen werkt met een tweede schermpje. Die functie komt direct over uit de duurdere LG V10.

Het belangrijkste voordeel van het tweede scherm is dat er geen notificaties meer op het primaire display verschijnen

Naast de tijd en wat notificaties zien kun je nog heel wat meer met het tweede schermpje van de LG X Screen. Zo kun je bijvoorbeeld snel je zaklamp aanzetten zonder de smartphone te ontwaken en kun je je muziek bedienen zonder dat je daarvoor hoeft te stoppen met waar je mee bezig bent op het primaire scherm. Maar misschien nog wel het belangrijkste voordeel van de X Screen’s tweede scherm is dat er geen notificaties meer op je primaire scherm terecht komen. Als je dus aan het gamen bent of een filmpje kijkt en er komt een melding binnen, wordt je niet meer gestoord. Hij verschijnt gewoon op het tweede schermpje en je kunt zelf kijken wat je ermee doet. Dat vonden wij tijdens onze testperiode van de LG V10 erg blij mee.

Doorsnee midranger

LG X Screen hands-on 07

Bij de LG V10 moest je nog flink betalen om van zo’n tweede schermpje gebruik te kunnen maken; de X Screen brengt de functie naar de massa. Los van het tweede scherm is de LG X Screen namelijk een doorsnee midranger met een bijpassende prijs. Die prijs is overigens nog niet officieel bekend, maar we gaan er vanuit dat hij rond de €250 komt te liggen. Daarvoor krijg je – naast het tweede scherm – een 4,9-inch HD-scherm dat er vrij gemiddeld uitziet. De smartphone wordt aangedreven door een Snapdragon 410-processor met vier kernen geklokt op 1,2GHz. Dat is in deze klasse geen erg indrukwekkende chip, maar hij lijkt wel genoeg power te hebben om het toestel snel te laten lopen. Het werkgeheugen bedraagt 2GB en is voldoende. De smartphone draait op Android 6.0 Marshmallow met een vernieuwde interface van LG er overheen. Die nieuwe interface heeft helaas geen hoofdmenu meer, waardoor al je apps op het homescreen terecht komen.

De camera van de X Screen heeft een resolutie van 13 megapixel en lijkt op het eerste gezicht gewoon okay te presteren. Leuk is dat de smartphone uitgerust is met een 8-megapixel selfiecamera, zodat je relatief goede zelfportretten kunt maken met het toestel.

Mooi ontwerp

Het ontwerp van de LG X Screen is, zeker voor zijn klasse, best mooi. De achterkant ziet eruit alsof hij van glas is, hoewel we vermoeden dat het gewoon plastic is. Dat mag de pret niet drukken, want het ziet er nog steeds mooi uit. De rand van het toestel is afgewerkt alsof hij van aluminium is, maar is in werkelijkheid van plastic. Dat zorgt ervoor dat de LG X Screen niet erg hoogwaardig aanvoelt, maar er wel mooi en vrij luxe uitziet. Het toestel is met 7,1 millimeter mooi dun en dat is ook fijn.

LG X Screen voorlopige conclusie

LG X Screen hands-on 03

De LG X Screen lijkt op de meeste belangrijke vlakken gewoon in orde te zijn. Dat betekent dat er als je het tweede display van het toestel wel ziet zitten in ieder geval geen reden is om hem niet te kopen. In onze ogen biedt dat tweede schermpje zeker meerwaarde, dus in die zin kunnen we ons dat goed voorstellen. Mocht je nou niet zoveel zien in het tweede display van de LG X Screen, dan is er ook niet bijzonder veel reden om het toestel wel aan te schaffen. Los van dat tweede scherm is de LG X Screen namelijk gewoon een mooie, maar vrij gemiddelde midranger.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters