Eerste ervaring met de Microsoft Lumia 640

BARCELONA – Met de Lumia 640 plaatst Microsoft opnieuw een, op het eerste gezicht, complete smartphone in het lagere prijssegment. Zo krijgt de smartphone een update naar Windows 10 en is hij vanaf april verkrijgbaar vanaf 139 euro. Voor dit geld krijg je een scherm met een HD-resolutie van 720×1280 pixels.

“De Microsoft Lumia 640 lijkt op het eerste gezicht een goede propositie te zijn”

Microsoft Lumia 640 design

Microsoft levert met de Lumia 640 in onze ogen op het eerste gezicht een goede propositie af. Eerst maar even de varianten bespreken die Microsoft op de markt brengt. In totaal gaat het om vier versies. Twee versies hebben 3G-internet en de andere twee exemplaren ondersteunen 4G-internet. Van zowel de 3G- als 4G-versie komen exemplaren met single sim en dual sim. Een redelijk uitgebreid portfolio dus, voor zo’n betaalbare smartphone. De 3G-variant kost 139 euro, terwijl de 4G-uitgave met 20 euro extra op een adviesprijs zit van 159 euro. In Nederland zien we waarschijnlijk alleen de 4G-variant terug.

Dan de specificaties. De Lumia 640 draait nu nog op Windows Phone 8.1 Denim. Dit is de nieuwste versie van het besturingssysteem. Microsoft gaat de smartphone updaten naar Windows 10, en dat is een mooie zaak, gezien de prijs die je voor de Lumia 640 vanaf april moet gaan betalen. Over het scherm zijn we ook zeker te spreken.

Dit is namelijk een display met een formaat van 5 inch en een HD-resolutie van 1280×720 pixels. Op het eerste gezicht werkt het touchscreen heel soepel en is de helderheid prima te noemen. Daarnaast lijkt de kijkhoek en kleurweergave redelijk op orde te zijn. Dit geldt ook voor de witbalans. De pixeldichtheid ligt met 294 ppi daarnaast best wel hoog voor een instap-smartphone.

Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 

“De Lumia 640 voelt goed afgewerkt aan”

De smartphone is gemaakt van plastic, maar voelt goed afgewerkt aan. Zoals we van Microsoft, voorheen Nokia, kennen is deze Lumia 640 lekker robuust. Hij is 8,8 millimeter dik. Dat is niet superdik, maar een slanke jongen is het niet. Verder meet de telefoon 141,3 bij 72,2 millimeter. De smartphone ligt prettig in de hand en weegt ook niet te zwaar, met een gewicht van 145 gram.

Windows Phone is een licht besturingssysteem dat snel en eenvoudig werkt. Het heeft het grote nadeel dat het app-aanbod ten opzichte van Android en iOS matig is, maar het is wel een besturingssysteem dat voor betaalbare smartphones uitstekend tot zijn recht komt. Het aanbod van meegeleverde apps is uitstekend, met onder andere Office 365 en Here Drive van Nokia. Daarnaast werkt het lekker snel voor een betaalbare smartphone.

De hardware hoeft daarvoor niet zo denderend te zijn. Microsoft gebruikte voor smartphones al vaker de Snapdragon 400-processor en doet dat opnieuw met de Lumia 640. Deze chipset beschikt over vier Cortex A7-kernen die een maximale kloksnelheid hebben van 1,2 GHz. Daarnaast heeft de smartphone 1GB ram en 8GB opslagruimte, dat je met een microSD-kaart kunt uitbreiden.

Aan opslagruimte dus geen gebrek. Genoeg ruimte dus om foto’s te maken en met de 8-megapixelcamera die redelijk snel werkt levert Microsoft ook op dit vlak een redelijk goede prestatie. Filmen kun je doen in full HD met 30 frames per seconde. Natuurlijk zit er ook aan de voorkant een camera, waarmee je foto’s schiet in 1 megapixel. Met de Lumia Selfie-app kun je je selfies vervolgens bewerken.

De batterij heeft met een inhoud van 2500 mAh behoorlijk wat inhoud voor een Windows Phone-toestel. Smartphones van Nokia/Microsoft zijn geen energievreters, dus dit betekent waarschijnlijk dat de Lumia 640 het makkelijk een dag kan uithouden.

Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 

“Microsoft heeft een goede reputatie met betaalbare smartphones. Met de Lumia 640 toont het bedrijf vormbehoud”

Met smartphones als de Lumia 520, Lumia 530 en Lumia 630 heeft Microsoft ondertussen een goede reputatie op het gebied van betaalbare smartphones die fijn in gebruik zijn. Het lijkt erop dat de Amerikaanse fabrikant met de Lumia 640 vormbehoud gaat tonen. Deze smartphone werkt namelijk soepel, kost niet te veel geld en is redelijk compleet.

Zo vinden wij het een voordeel dat er een 4G-variant van de Lumia 640 komt en dat hij ook een dual sim-uitgave krijgt. Daarnaast zijn essentiële dingen aanwezig, zoals een prima scherm, uitbreidbaar geheugen en een relatief grote batterij. Vanaf april kun je de smartphone dus kopen, die 139 en 159 euro gaat kosten.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters