Eerste ervaring met de Microsoft Lumia 650: de mooiste van de familie

BARCELONA – Microsoft kondigde vorige week de Lumia 650 aan; een Windows 10 Mobile-toestel waarbij veel aandacht aan het ontwerp besteed is. In deze hands-on vertellen we je wat we van het toestel vinden.

Lumia-ontwerp verbeterd met metalen accenten

Microsoft Lumia 640 hands-on 02

Het ontwerp van Microsoft’s Lumia-smartphones is over het algemeen even herkenbaar als saai. De stevige plastic toestellen zijn wat aan de dikke kant, hebben een verwisselbare batterij en een sober ontwerp. Dat is erg netjes in het budgetsegment, maar het begon wel een beetje saai te worden. Met de Microsoft Lumia 650 zijn de sterke punten van het ontwerp gebleven – de batterij is nog steeds verwisselbaar en het ontwerp is nog steeds stevig – maar zijn wel wat broodnodige updates doorgevoerd. De telefoon heeft met 6,9 millimeter een erg nette dikte en is voorzien van een metalen rand die het toestel een wat luxere uitstraling geeft. De afwerking van de smartphone is netjes en voor een toestel van rond de €200 is het ontwerp al met al bijzonder goed.

Spetterende kleuren dankzij amoledtechnologie

Microsoft heeft vaker amoledschermen in zijn smartphones gebruikt, maar nog nooit in een goedkope telefoon. De Lumia 650 is wat dat betreft een first. In de praktijk betekent het amoledscherm van de smartphone dat de kleuren levendig zijn en het contrast erg hoog. Dat maakt het display prettig om naar te kijken. Het display is 5 inch groot en heeft een HD-resolutie; scherp genoeg voor deze klasse.

De kleuren zijn levendig en het contrast erg hoog; prettig om naar te kijken

Productiviteit on-the-go met Windows 10

Microsoft Lumia 640 hands-on 00Het scherm biedt een kijkje op de eenvoudige en mooie interface van Windows 10 Mobile. Microsoft richt zich met dat besturingssysteem vooral op productiviteit, zowel thuis als onderweg. Hoewel Continuum niet beschikbaar is op de Lumia 650, kun je wel gebruik maken van de synergie die voortkomt uit het feit dat Windows ook een pc-besturingssysteem is. Zo levert Microsoft bijvoorbeeld de volledige Office-suite mee op de Lumia 650 en kun je bijbehorende bestanden naadloos synchroniseren tussen computer en smartphone.

Windows 10 Mobile werkt vloeiend op de hardware van de Lumia 650

Een ander voordeel van Windows 10 Mobile is dat het ook op de wat goedkopere hardware van de Lumia 650 erg vloeiend werkt. De Snapdragon 210-processor en 1GB werkgeheugen die in deze smartphone liggen zijn voor een telefoon van €229 allesbehalve indrukwekkend, maar de praktijkprestaties lijken toch behoorlijk goed te zijn. De keerzijde is uiteraard het relatief kleine aanbod aan applicaties, hoewel dat de afgelopen tijd wel steeds wat completer is geworden. De meeste belangrijke apps zijn nu beschikbaar.

Camera: check

Dat de Lumia 650 een camera heeft is natuurlijk geen verrassing; dat hij er twee heeft ook niet. De specificaties van die camera’s zijn vrij gemiddeld: 8 megapixel voor de camera aan de achterkant en 5 megepixel voor die aan de voorkant. Die 8-megapixelcamera aan de achterkant is zelfs een beetje aan de lage kant tegenwoordig. Maar opnieuw lijken de praktijkpresentaties behoorlijk goed te zijn. Dat is ook niet zo raar: Microsoft stopt over het algemeen relatief goede camera’s in zijn smartphones, ook de goedkope.

Opnieuw lijken de praktijkprestaties van de camera behoorlijk goed

De accu van de Lumia 650 is met 2000mAh niet erg groot. Of dat genoeg zal zijn om een lange batterijduur te garanderen zullen we moeten afwachten. Het goede nieuws is dat hij verwisselbaar is, zodat je hem eventueel snel kunt vervangen als dat nodig is.

Microsoft Lumia 650 voorlopig oordeel

Microsoft is met de prijs van de Lumia 650 iets hoger gaan zitten dan met die van zijn voorgangers. Die prijsverhoging moet vooral gerechtvaardigd worden door het luxere ontwerp. Of dat terecht is of niet, heeft vooral te maken met hoe belangrijk je het ontwerp van een smartphone vindt. En hoewel de prijs van de Lumia 650 gezien de specificaties wat hoog lijkt, presteert het toestel in de praktijk wel behoorlijk goed. Als gevolg daarvan heb je voor €229 een solide smartphone waar je waarschijnlijk lang plezier van zult hebben, mits je niet per se iedere app ter wereld wilt kunnen downloaden. Ons voorlopige oordeel over de Lumia 650 is dan ook overwegend positief.

Microsoft Lumia 640 hands-on 01
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters