Eerste ervaring met de Motorola Milestone

All About Phones kreeg een Motorola Milestone van de webshop Belsimpel. Een review zal binnenkort verschijnen, maar je kunt nu alvast onze eerste bevindingen lezen.

Motorola Milestone box

De Motorola Milestone is het Europese topmodel voor de recent uit de as herrezen telefoonmaker. In de Verenigde Staten staat het toestel bekend onder de naam Droid, en is het een groot succes. De Milestone is het Europese equivalent. Het verschil met de versie voor de Verenigde Staten is het feit dat er geen navigatie op basis van Google Maps is meegeleverd. De Milestone moet het doen met MotoNav, waar na een free trial voor betaald moet worden. Wel is er, in tegenstelling tot bij de Droid, multitouch-support aanwezig.

Softwarematig draait de telefoon op Android 2.0. Naar verwachting volgt er binnenkort een update naar Android 2.1. Dit is de versie waar de concurrerende Nexus One mee uitgerust is. In het kort komt het er eigenlijk op neer dat er geen bewegende wallpapers zijn voor de Milestone. Qua interface is er verder in het op Android 2.0 draaiende toestel weinig veranderd. Wel zijn de homescreens en de applicatielijst iets strakker vormgegeven. Ook het lockscreen is anders. Daarop kun je nu “swipen” om de telefoon te unlocken, of het geluid aan of uit te zetten. Verder is het grafisch net even wat anders. De icoontjes zien er iets anders uit, de overgangen tussen interfaces verlopen iets gestroomlijnder, en de verscheidene optiemenu’s hebben nu icoontjes naast de tekst staan. Gebruikers van een oudere versie van Android zullen zich gemakkelijk aan kunnen passen aan de nieuwe versie van Google’s besturingssysteem.

Qua hardware heeft de Milestone een opvallende verschijning. Het scherm ligt zichtbaar op de rest van de telefoon. Dit blijkt doordat de bovenkant minder lang is dan de onderkant. en er hierdoor een duidelijke visuele tweedeling is van de hardware. Op de onderkant van de telefoon ligt het qwerty-toetsenbord, en dit is dus ook te gebruiken door het scherm naar boven te sliden. Het slidermechanisme is bijzonder stroef. Het is niet zo dat wanneer je erop drukt, het scherm semi-automatisch naar boven slidet. Het scherm moet echt omhooggeschoven worden en dat geeft het geheel een stroef gevoel. Ook dat je relatief veel kracht moet zetten om het toetsenbord tevoorschijn te halen maakt het er niet beter op. Verder is het toetsenbord zelf ook teleurstellend. De toetsen zitten dicht tegen elkaar aan geplakt, en zijn zo goed als plat. Hierdoor is het moeilijk om één toets tegelijk in te drukken, en krijg je bovendien weinig feedback op wat je indrukt. Dit is jammer, want wanneer er geen D-pad op de telefoon had gezeten, had het toetsenbord groter gemaakt kunnen worden. Het typen is dusdanig onprettig dat we eigenlijk meteen weer terug wilden naar het onscreen toetsenbord. Het is mogelijk dat het toetsenbord wat gewenning vereist, maar het is wel duidelijk dat dit een van de slechtst mogelijke toetsenborden is op een smartphone. Los van de delen die ongelijk zijn in grootte heeft de Milestone een vrij standaard formfactor. Wel valt nog op dat het toestel behoorlijk rechthoekig is. Meestal zijn telefoons ietwat meer rond. De Milestone voelt verder stevig aan, door het gebruik van metaal. Dit maakt het toestel echter wel relatief zwaar.

Qua performance doet de Milestone het absoluut beter dan de vorige generatie Android-telefoons, zoals bijvoorbeeld de HTC Hero, Samsung Galaxy en T-Mobile G1. Er is geen vertraging op te merken bij het navigeren tussen de verschillende menu’s, en applicaties starten binnen enkele seconden op. Dit maakt het werken met de Milestone bijzonder prettig. Toch is het niet altijd even soepel. Het lijkt erop dat het switchen tussen homescreens gepaard gaat met enige hikjes. Dit komt waarschijnlijk doordat het aantal frames per seconde bij het switchen te laag is om het een vloeiend gevoel te geven. Hetzelfde geldt bij het scrollen door de applicatielijst. Het hindert je niet in het navigeren door de telefoon, maar het had grafisch gezien beter gekund. Toch is dit, met uitzondering wellicht van de Nexus One en de Android-telefoons die binnenkort verschijnen, de snelste Android-telefoon die bij ons bekend is.

Al met al zijn we tevreden met de Milestone. Het is een prettige telefoon om mee te werken, en Android 2.0 geeft de telefoon een ietwat stijlvollere aanblik. Het toetsenbord vinden we echter onprettig werken, en dat is jammer, omdat het aanwezig zijn van een toetsenbord wel een stevige impact heeft op de formfactor.

Motorola Milestone

 

Motorola Milestone

 

De Motorola Milestone bestellen:

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters