Eerste ervaring met de Motorola Moto 360 2015: voor ieder wat wils

BERLIJN – Tijdens de IFA-beurs afgelopen week waren het geen smartphones die bij Motorola de show stolen, maar een horloge. De tweede generatie Moto 360 is sneller, mooier en completer dan zijn voorganger.

Motorola Moto 360 2015 hands-on

De IFA 2015 lijkt het moment te zijn dat de meeste fabrikanten eindelijk door hebben hoe je een smartwatch moet ontwerpen. Begin met een mooi horloge, maak hem daarna smart. En niet andersom. Samsung heeft dat concept met de Gear S2 ook in de software toegepast. Zo ver is Motorola nog niet omdat het afhankelijk is van Google’s Android Wear, maar het hardwaregedeelte heeft Motorola wel goed op orde. Niet dat de originele Moto 360 lelijk was, maar de Moto 360 2015 sluit met zijn verschillende versies aan bij een bredere doelgroep en ziet er nog wat minder ‘techy’ uit.

Motorola heeft voor vrouwen een 42mm-versie en voor mannen een 42mm- en 46mm-versie. Die vrouwen- en mannenversie verschillen verder van elkaar in de breedte van het bandje; het bandje is voor mannen wat breder. Consumenten in bijvoorbeeld Amerika, Frankrijk en Duitsland kunnen via de Moto Maker het apparaat helemaal aanpassen, in Nederland bestaat die optie nog niet. Welke varianten er precies naar Nederland komen is niet duidelijk, internationaal is de keuze vrij ruim. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gladde bezel of een bezel met een reliëf erin, bandjes zijn verkrijgbaar in metaal en leer en je kunt de bezel, behuzing en horlogeband onafhankelijk van elkaar een kleur geven.

Het horloge zelf is helemaal van metaal en heeft een eenvoudig rond ontwerp. Het geheel voelt behoorlijk stevig en luxe aan, een groot pluspunt. De Moto 360 2015 heeft een IP67-certificaat gekregen, wat betekent dat hij tot een half uur een meter onder water kan. Je hoeft hem dus niet af te doen onder de douche en in principe is ook een duik in het zwembad geen probleem. In dat laatste geval kun je wel eventueel problemen krijgen met het chloor dat in zwembadwater zit.

Motorola Moto 360 2015 hands-on 
Moto 360: verschillende designs
Motorola Moto 360 2015 hands-on 
Motorola Moto 360 2015 hands-on 

“Intern maakt de Moto 360 2015 het grootste minpunt van zijn voorganger goed”

Het scherm heeft een resolutie van 360×325 pixels in de kleine versie en 360×330 pixels in de grote versie. Het is een lcd-display dat er goed uitziet. De kijkhoek en kleurweergave leken ons ruim voldoende op het eerste gezicht. Nadeel van het lcd-scherm is wel dat het veel meer stroom verbruikt als het horloge alleen de wijzers moet tonen, wat dat betreft was een amoledexemplaar geen verkeerde keuze geweest. Wat we verder jammer vinden is dat Motorola het zwarte blokje aan de onderkant van het display nog steeds niet weggewerkt heeft.

Intern maakt de Moto 360 2015 het grootste minpunt van zijn voorganger goed. Dat horloge was met zijn oude dualcoreprocessor van Texas Instruments niet bijzonder snel. De Moto 360 2015 heeft een Snapdragon 400-processor, net als veel andere Android Wear-horloges. Het zorgt ervoor dat de Moto 360 nu gewoon snel aanvoelt en dat is wel zo prettig. Het horloge heeft 512MB werkgeheugen en 4GB opslagruimte, waar je bijvoorbeeld wat muziek op kunt zetten zodat je tijdens het hardlopen muziek kun luisteren zonder je telefoon mee te nemen.

Als je dat wilt doen zul je er bij de basisversie wel genoegen mee moeten nemen dat je hardlooprondje niet getrackt wordt. Als je dat wel wilt, kun je terecht bij de Sport-versie. Die komt iets later uit en heeft een plastic ontwerp voor een wat sportievere look. Grootste voordeel is dat hij ook GPS ondersteunt, waardoor je je smartphone echt helemaal thuis kunt laten tijdens het hardlopen. Beide versies van de Moto 360 hebben een hartslagmeter.

Motorola Moto 360 2015 hands-on 
De Moto 360 Sport
Motorola Moto 360 2015 hands-on 
Motorola Moto 360 2015 hands-on 
Motorola Moto 360 2015 hands-on 

“Qua design zet de nieuwe Moto 360 weer een stapje in de goede richting, voor een horloge erg belangrijk”

De accu, een van de pijnpunten van de originele Moto 360, is nog steeds niet heel goed. Hij heeft een capaciteit van 300mAh in de kleine variant en 400mAh in de grote variant en Motorola beweert dat je daar ongeveer de dag mee moet doorkomen. Dat betekent dus dat het horloge elke avond aan de lader moet en dat is niet echt een succes. Helaas is het wel iets dat niet alleen voor de Moto 360 geldt, maar voor bijna alle smartwatches.

De software van het horloge is nog steeds Android Wear en biedt weinig nieuws. We zijn geen groot fan van dit besturingssysteem voor smartwatches, maar Google blijft het gelukkig wel steeds verder verbeteren. Inmiddels is ook ondersteuning voor iOS toegevoegd.

Functioneel gezien is de Moto 360 2015 niet zo’n bijzondere smartwatch en is hij met zijn prijs vanaf €299 zelfs aan de dure kant. Maar qua design zet de nieuwe Moto 360 weer een stapje in de goede richting en dat vinden we voor een horloge minstens zo belangrijk. En dat maakt de Motorola Moto 360 2015 in onze ogen een mooie toevoeging aan de Android Wear-markt.

Motorola Moto 360 2015 hands-on 
Motorola Moto 360 2015 hands-on 
Motorola Moto 360 2015 hands-on 
Motorola Moto 360 2015 hands-on 
tags:

  iPhone X? Saai! ‘Apple onthult binnenkort augmented reality hardware’ lees verder

  Apple Watch 3

  Kuo: ‘Apple Watch 3 kan (helaas) niet standalone bellen’ lees verder

  Samsung Gear Fit 2 Pro kan ook zwemmen tracken lees verder

  Apple Watch 3

  ‘Apple Watch 3 in het vierde kwartaal te koop’ lees verder

  Samsung Gear S3 Classic en Frontier

  Samsung Gear Sport: tekening van nieuwe wearable verschenen lees verder

  ‘Zo zien de nieuwe smartwatches van Fitbit eruit’ lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters