Eerste ervaring met de Motorola Moto E 2015

BARCELONA – Hoewel hij goedkoop is en er niet zo bijzonder uitziet, is de Motorola Moto E 2015 misschien wel een van de interessantere smartphones die op het Mobile World Congress aanwezig is. In deze hands-on praten we je bij over deze budgetsmartphone van Motorola.

Motorola Moto E 2015 design

Motorola leverde met de eerste Moto E een uitstekende instaptelefoon af. Deze smartphone ontving daarom in zijn review op All About Phones ook de maximale score van 10 sterren. Het compacte design, in combinatie met een kale versie van Android, zorgt ervoor dat de eerste Moto E een hele prettige smartphone in gebruik is. Hij werkt lekker snel omdat de software goed is geoptimaliseerd.

De verwachtingen zijn bij ons daarom ook hooggespannen voor de nieuwe Moto E 2015. Deze ziet er qua uiterlijk min of meer hetzelfde uit. Wel is de telefoon iets groter geworden, maar hij is nog steeds lekker compact en daardoor ligt hij nog altijd prima in de hand. Dit is mede te danken aan het feit dat hij een gebolde achterkant heeft. Ook past de Moto E 2015 goed in je broekzak.

De smartphone ziet er goed uitgewerkt uit en bestaat aan de buitenkant uit mat plastic. Hierdoor biedt de telefoon ook aardig wat grip, zodat hij niet zo snel uit je handen gaat vallen. Dit heeft Motorola, of moederbedrijf Lenovo, goed gedaan.

Motorola Moto E 2015 design 
Motorola Moto E 2015 design 

“De userinterface van Android is op de Moto E 2015: geen probleem in onze ogen”

Er zijn twee varianten van de Moto E 2015. Eentje ondersteunt 3G-internet, de andere 4G. Deze smartphones hebben verschillende processors. De 3G-uitgave heeft dezelfde Snapdragon 200-processor als in de vorige Moto E. Dit is een chipset die vier Cortex A7-kernen geklokt op 1,2 GHz heeft. De 4G-variant krijgt een snellere processor; de Snapdragon 410.

Die laatste, en snelste, is waarschijnlijk de variant die je straks in Nederlandse winkels zult zien. Het gaat hier om een 64 bit-chipset die eveneens vier kernen heeft. Dit zijn vier Cortex A53-kernen, met eveneens een kloksnelheid van 1,2 GHz. Deze kernen zijn wel een stukje sneller en efficiënter dan die in de Snapdragon 200. Het werkgeheugen bedraagt 1GB.

De Motorola Moto E 2015 draait op Android 5.0 Lollipop. Het gaat hier wederom om een kale versie van Google’s besturingssysteem van smartphones. Geen probleem, vinden wij. Weinig rommel meegeleverd, een makkelijke werking en een overzichtelijke userinterface. Bovendien lijkt de software ook bij deze Motorola-smartphone goed te zijn geoptimaliseerd.

Apps starten op de Moto E 2015 lekker snel op en ook het schakelen tussen apps verloopt vlot. Tijdens het halfuurtje dat wij met de Motorola speelden, irriteerden we ons geen moment aan deze smartphone. Net als bij zijn voorganger. Lenovo heeft dit wat ons betreft dus prima gedaan en de Moto E 2015 kan daarmee een mooie aanvulling zijn in het aanbod op de Nederlandse markt van betaalbare smartphones. Ook het feit dat hij 4G-internet ondersteunt, spreekt in het voordeel van de smartphone.

Motorola Moto E 2015 design 
Motorola Moto E 2015 design 

Het scherm van de Moto E is wat groter geworden. De eerste Motorola Moto E had een scherm met een formaat van 4,3 inch. Deze display is nu 4,5 inch groot. Het scherm houdt dezelfde qHD-resolutie: 540×960 pixels. Het scherm ziet er mooi uit. Kleuren worden redelijk mooi weergegeven en de helderheid is ook best oké.

Bij de camera-app valt het ons gelijk op dat deze lekker snel werkt. Foto’s worden snel gemaakt en het resultaat is ook snel zichtbaar. Dit is fijn. Op het eerste gezicht lijkt er niet zo heel veel mis te zijn met de resultaten van de camera aan de achterkant van de Moto E 2015, die foto’s in 5 megapixel maakt. Een hele grote hoeveelheid is dit niet, maar het resultaat lijkt zoals gezegd dus wel in orde te zijn.

In tegenstelling tot de eerste Moto E, heeft de Moto E 2015 wél een camera aan de voorkant. Deze schiet foto’s in 0,3 megapixel. Verwacht daar dus niet te veel van. De camera-interface van Motorola is niet heel denderend, maar is toch voorzien van een paar slimmigheidjes. Zo kun je de camera-app opstarten door de smartphone te schudden.

“Onze eerste indruk van de Moto E 2015 is goed: hij werkt soepeltjes en apps starten snel op”

Motorola Moto E 2015 design

De Motorola Moto E 2015 is vanaf deze maand in Nederland te koop voor een adviesprijs van 129 euro. Onze indruk is dat je voor dit geld aan de Moto E 2015 een goede koop hebt. Hij lijkt soepeltjes te werken: apps starten snel op, de camera-app werkt fijn en het schakelen tussen verschillende apps gaat de Motorola ook goed af. Het lijkt een waardige opvolger te zijn van de eerste Moto E.

Xiaomi Mi Mix 2s

Officiële persrenders tonen Xiaomi Mi Mix 2s: waar is de selfiecamera? lees verder

Huawei P20 super slow motion

De Huawei P20 (Pro) gaat de Samsung Galaxy S9 achterna lees verder

HTC Desire U12 en Desire U12+ onthuld

Verrassing: HTC onthult budgetmodellen HTC Desire U12 en Desire U12+ lees verder

Google Instant Apps

Instant Apps: Google Play laat je nu games spelen zonder installatie lees verder

Samsung Galaxy S9 vs iPhone X droptest: verrassende winnaar lees verder

De OnePlus 6 wordt om een bijzondere reden zeer interessant lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters