Eerste ervaring met de Motorola Moto G 2015: beproefd recept in nieuw jasje

AMSTERDAM – De derde generatie Moto G is alweer een feit. Motorola kondigde ‘m vandaag aan en hij is direct verkrijgbaar vanaf 200 euro. Is hij dat geld waard? In deze hands-on proberen we daar een voorlopig antwoord voor te vinden.

“De Moto G 2015 is de eerste waterdichte smartphone van Motorola”

Voor de goede orde: er zijn twee varianten van de Moto G 2015. De variant die wij testten heeft 8GB opslagcapaciteit en 1GB werkgeheugen. Later dit jaar komt er ook een versie op de markt die over 2GB ram en 16GB opslaggeheugen beschikt. Verder zijn de telefoons hetzelfde. De 1GB-variant van de Moto G 2015 krijgt een adviesprijs mee van 199,99 euro.

Allereerst het ontwerp. Ook de Moto G 2015 is weer een echte Motorola om te zien. Dunne randen rondom het scherm, twee speakers aan de voorkant en een gebolde achterkant. Kijk je iets verder op gebied van het ontwerp, dan zie je direct dat niet alles hetzelfde is gebleven. Zo heeft de achterkant een metallic strip in het midden gekregen. Ziet er mooi uit, maar biedt niets extra’s. Jammer: hier had Motorola misschien de vergrendelknop en de volumebuttons kunnen plaatsen. Deze bevinden zich nu gewoon aan de zijkant, wat overigens ook wel oké is.

De achterkant van de smartphone is afneembaar. Handig voor wanneer Moto Maker beschikbaar is, maar dat kun je helaas in Nederland niet gebruiken. Wel zijn er verschillende varianten van de Moto G beschikbaar, qua achterkant van de telefoon.

De Moto G 2015 is de eerste waterdichte smartphone van Motorola. Je hoeft hiervoor geen flapjes in de telefoon te stoppen om de waterdichtheid te garanderen: iets wat goed is voor het gebruikersgemak van de telefoon. Verder vinden wij het lovenswaardig dat de smartphone er ogenschijnlijk niet groter op is geworden, terwijl ‘ie toch echt waterdicht is.

Motorola Moto G 2015 hands-on 
Motorola Moto G 2015 hands-on 

“De soft- en hardware lijken bij de Moto G goed op elkaar te zijn afgestemd”

Dan het scherm. Deze heeft een formaat van 5 inch en een HD-resolutie van 1280×720 pixels. Wat opvalt is dat het scherm niet heel helder lijkt te zijn. Wel oogt de kleurenweergave op het eerste gezicht in orde. Datzelfde geldt voor de kijkhoek, waar niets op af te dingen lijkt te zijn.

Ga je kijken onder de motorkap, dan valt op dat de Moto G niet heel uitzonderlijke specificaties heeft. De Snapdragon 410-processor zie je wel in meer telefoons en 1GB werkgeheugen is inmiddels ook eerder regel dan uitzondering. De chipset klokt 1,4GHz. De opslagcapaciteit is met 8GB wel oké. Dit is in ieder geval uitbreidbaar middels een Micro sd-kaart.

Op papier zijn de specificaties niet indrukwekkend, maar Motorola bewees in het verleden dat het niet de beste specs nodig heeft voor een goed presterende smartphone. Bij de Moto-smartphones zijn de soft- en hardware vaak goed op elkaar afgestemd. En dat is nu weer het geval. Op het eerste gezicht is de Moto G namelijk een snelle smartphone.

Motorola Moto G 2015 hands-on 
Motorola Moto G 2015 hands-on 
Motorola Moto G 2015 hands-on 
Motorola Moto G 2015 hands-on 

De telefoon draait op Android 5.1.1 Lollipop. Apps starten snel op en ook het schakelen tussen apps verloopt op het eerste gezicht snel. Wederom kiest Motorola voor een kale Android-versie. Iets dat wij geen probleem vinden. De gewone userinterface van Lollipop is erg strak en werkt makkelijk. Daarnaast levert Motorola geen overbodige apps mee met de telefoon: heel fijn!

De camera-app is erg simplistisch. Dat wil zeggen dat hij fijn in gebruik is, maar misschien iets meer mogelijkheden had mogen hebben. De app start snel op en hij maakt snel foto’s. Dit doet de Moto G 2015 in 13 en 5 megapixel. De foto’s die je met de 13-megapixelcamera schiet zijn van redelijk goede kwaliteit, al zijn ze op het eerste gezicht niet bijzonder detailrijk. We houden hierbij nog even een slag om de arm, aangezien nog niet de definitieve software op de telefoon stond.

“Qua foto’s houden we nog een slag om de arm omdat de definitieve softwareversie nog niet op de telefoon staat”

Motorola Moto G 2015 hands-on 
Motorola Moto G 2015 hands-on 

“Concluderend lijkt Motorola met de Moto G 2015 opnieuw een goede budgetsmartphone te hebben ontwikkeld. ”

Concluderend lijkt Motorola met de Moto G 2015 opnieuw een goede budgetsmartphone te hebben ontwikkeld. Het ontwerp is prettig en de telefoon werkt lekker vlot. Het scherm en de camera scoren in onze ogen niet bijzonder goed, maar presteren zeker niet ondermaats. De telefoon ondersteunt 4G-internet en de batterij lijkt voldoende inhoud te hebben.

Uiteraard gaan we de Moto G uitgebreid reviewen. Dan komen we met een eindoordeel over deze smartphone. De eerste indruk is in ieder geval goed. Bovendien zijn we ook benieuwd naar het verschil in snelheid tussen de 1GB- en 2GB-variant, aangezien de 1GB-variant op het eerste gezicht al goed presteert.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters