Eerste ervaring met de Motorola Moto X 2014

Motorola toonde vanochtend in Chicago een nieuwe Motorola Moto X. Natuurlijk bracht de fabrikant het apparaat ook mee naar Berlijn en dat gaf ons de mogelijkheid hands-on te gaan met deze nieuwe toptelefoon van Motorola.

“Het maximale geheugen van 16GB in Nederland is wel een serieus nadeel van de Moto X.”

De Motorola Moto X 2014 editie, zoals we hem maar even noemen, heeft een aantal belangrijke updates gekregen tegenover zijn voorganger, maar is nog steeds gemaakt volgens hetzelfde concept. Dat wil zeggen: niet de beste specificaties, maar wel een totaalplaatje dat een hoogwaardige gebruikservaring biedt. Daarnaast is de Moto X voorzien van een grote hoeveelheid aan spraakbedieningsfuncties. Het design kan, in sommige landen althans, helemaal naar eigen smaak aangepast worden met de Moto Maker.

Het ontwerp van de Moto X is grotendeels hetzelfde gebleven, hoewel het toestel met zijn 5,2-inch scherm wel wat groter geworden is. De randen om het scherm zijn echter nog steeds heel klein waardoor het totale formaat van de smartphone binnen de perken blijft. Nieuw is de aluminium rand rond het toestel, die ervoor zorgt dat hij wat hoogwaardiger aanvoelt. De twee ‘standaardversies’ van de Moto X, die waarschijnlijk in Nederland geleverd gaan worden, zijn zwart en wit. De zwarte versie heeft een achterkant van soft touch-plastic, de achterkant van de witte versie is gemaakt van bamboe. Het ontwerp van de Moto X is onder de streep erg netjes te noemen.

Andere kleuren en materialen zijn toe te voegen via de Moto Maker, waar je bijvoorbeeld andere houtsoorten of zelfs leer als achterkant van de smartphone kunt kiezen. Die is inmiddels wel in Duitsland gelanceerd en komt binnenkort naar Frankrijk en Groot Brittannië, maar in Nederland hoef je hem voorlopig niet te verwachten.

Ook onder de motorkap zit er een nadeel aan het ontbreken van de Moto Maker in Nederland: de Moto X heeft standaard 16GB geheugen en dat is niet uitbreidbaar. Een 32GB-versie bestaat wel, maar die is alleen via de Moto Maker verkrijgbaar. Waarom Motorola daarvoor gekozen heeft is ons een raadsel, maar het maximale geheugen van 16GB in Nederland is wel een serieus nadeel van de Moto X.

Motorola Moto X 2014 hands-on 
Motorola Moto X 2014 hands-on 
Motorola Moto X 2014 hands-on 
Motorola Moto X 2014 hands-on 

“Kun je het toestel even niet vinden, dan vraag je gewoon “where are you”,”

Het scherm van de Moto X heeft een resolutie van 1920×1080 pixels en een doorsnede van 5,2 inch. Daarmee is het display erg scherp en ook de rest van het scherm is goed te noemen. Het gaat om een amoled-display dat erg spetterende kleuren weergeeft en een prima contrast heeft. Ook de kijkhoek is heel goed. Alleen de kleurechtheid van de Motorola Moto X leek ons op het eerste gezicht niet ideaal.

Binnenin het toestel tikt een Snapdragon 801 ac-processor gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Dat is, zeker met de goede software-optimalisaties van Motorola, voldoende om het toestel razendsnel te laten werken. Over die snelheid en vloeiende werking van de smartphone zijn we echt heel tevreden. Naast de Snapdragon-chip liggen nog twee extra kernen, die Motorola gebruikt om het toestel signalen uit de omgeving op te laten vangen. Zo kan het toestel die signalen verwerken zonder dat de echte processor stroom aan het vreten is en in werking treden als dat nodig blijkt.

Daardoor kun je op ieder moment tegen de Moto X praten. Je kunt zelf een trigger bedenken, waarna je spraakcommando’s kan uitvoeren. Als voorbeeld liet Motorola zien dat je zo zonder het toestel aan te raken een WhatsAppje kunt versturen of het toestel vanuit bed op nachtmodus kan zetten zonder hem te hoeven pakken. Kun je het toestel even niet vinden, dan vraag je gewoon “where are you” en zal het toestel geluid gaan maken. De kans is overigens wel klein dat deze dienst ook in het Nederlands gaat werken. Daarnaast is het de vraag in hoeverre het zal lukken dit goed in je dagelijks leven te integreren, maar de mogelijkheden zien er vooralsnog interessant uit.

Motorola Moto X 2014 hands-on 
Motorola Moto X 2014 hands-on 
Motorola Moto X 2014 hands-on 
Motorola Moto X 2014 hands-on 

“De nieuwe Motorola Moto X is een veelbelovende telefoon.”

De camera van de Motorola Moto X is een 13-megapixelcamera die kan filmen in 4K. Opvallend daaraan is dat er een ‘ring flash’ aanwezig is, twee ledjes aan beide kanten van een cirkel rond de lens. Daardoor moet de belichting van de flits beter worden. Of dat inderdaad het geval is, kunnen we helaas nog niet zeggen. Ook over de kwaliteit van de camera kunnen we nog weinig zinnigs kwijt. Aan de voorkant is nog een camera met een resolutie van 2 megapixel te vinden.

De nieuwe Motorola Moto X is al met al een veelbelovende telefoon. Het mooie ontwerp, de schone Androidinterface, de snelle updates van Motorola en het mooie scherm maken deze smartphone tot een potentieel toppertje. Daarbij moet echter wel gezegd worden dat het toestel alleen geschikt is voor mensen die niet teveel opslag nodig hebben. De opslagruimte van 16GB die niet uitbreidbaar is, is wel erg krap en daarmee een groot nadeel. Wanneer de Motorola Moto X precies in Nederland verkrijgbaar zal zijn is nog niet bekend. De Nederlandse adviesprijs ook niet, maar de kans is groot dat die dicht in de buurt van de Duitse adviesprijs van €499 zal liggen.

Motorola Moto X 2014 hands-on 
Motorola Moto X 2014 hands-on 
Motorola Moto X 2014 hands-on 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters