Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat

Het lange wachten is vandaag eindelijk over. De door LG gefabriceerde Google Nexus 5 is in Nederland gelanceerd en Android 4.4 KitKat is een feit. Het toestel zal het komende jaar het vaandel van referentiemodel mogen dragen en moet laten zien hoe het ideale Android-toestel er uit ziet volgens Google. Wij hebben de Nexus 5 inmiddels in huis en delen bij deze onze eerste ervaringen met het toestel. Onze video preview is hier te zien.

Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat img 1337 

Met de Nexus 5 heeft Google een interessante balans tussen high-end onderdelen en een betaalbare adviesprijs weten te vinden. Enerzijds heeft het toestel een snelle Snapdragon 800 processor van Qualcomm en 2GB aan werkgeheugen aan boord, anderzijds heeft de Nexus 5 ‘slechts’ een 8-megapixel camera en een accu met een capaciteit van 2300mAh. Nu zijn dit geen belabberde componenten maar fabrikant LG wist indrukwekkendere specificaties in haar duurdere G2-model te stoppen.

De balans tussen de onderdelen die we van een vlaggenschip verwachten en onderdelen die economischer geprijsd zijn vinden we meteen terug in het design van het toestel. Enerzijds heeft de Nexus 5 een prachtig Full HD-scherm met goede kijkhoek, mooie lichtopbrengst en een dunne rand. Anderzijds voelt de overgang tussen het scherm en de behuizing scherp en goedkoop aan. Op de achterkant van het toestel treffen we een zachtrubber materiaal aan. Het materiaal is volgens Google ‘silky’, wij vonden het beter dan plastic maar minder mooi dan aluminium of glas. Ondanks dat de materiaalkeuze overkomt als een compromis zorgt het er wel voor dat de Nexus 5 fijn in de hand ligt.

Een andere reden dat de Nexus 5 fijn in de hand ligt is het gewicht van het toestel. Het toestel is een paar gram lichter dan zijn voorganger waardoor de telefoon uitkomt op een gewicht van 130 gram tegenover de 139 gram van de Nexus 4. Een mooie prestatie van de fabrikant wat ons betreft.

In tegenstelling tot de G2 heeft de Nexus 5 zijn hardwarematige knoppen op de gebruikelijke plek zitten. Hoewel LG er voor koos om de volume- en power-knop van haar G2 op de achterkant te plaatsen zijn ze bij de Nexus 5 te vinden op de plek waar ze horen: aan de zijkanten van de telefoon. De keramische knoppen voelen, net als de rand van het scherm, wat scherp aan maar functioneren prima. We zijn voornamelijk blij om ze weer op hun oude plek terug te zien.

Een belangrijke feature van de Nexus 5 is de camera en met name de optische beeldstabilisatie van die camera. Ondanks dat de camera zijn werk doet op ‘slechts’ 8-megapixels zien de foto’s er op de eerste indruk fatsoenlijk uit. De foto’s die we met de G2 schoten waren een tikje scherp en de Lumia 1020 mag de titel van ‘beste camera op een smartphone’ blijven voeren maar de Nexus 5 is niet onverdienstelijk. De optische beeldstabilisatie helpt bij het maken van scherpere kiekjes en ook de eerste video’s die we met de Nexus 5 maakte kwamen rustiger over. We hebben de Nexus 5 nog niet lang genoeg in ons bezit om de camera onder verschillende omstandigheden te testen, in onze uiteindelijke review zullen we uitgebreider op de fotografische kunsten van de Nexus 5 in gaan.

Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat img 20131101 145431 
Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat img 20131101 103829 
Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat img 20131101 145309 
Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat img 20131101 134406 

Met de lancering van de Nexus 5 lanceert Google ook de nieuwste versie van haar Android-besturingsysteem. Android 4.4 KitKat zet voornamelijk de puntjes op de i, zowel cosmetisch als onder de motorkap. De verandering waar gebruikers het meest van gaan merken is de diepere integratie van Google Now. Google Now is een soort verzamelbak van alle privacygevoelige informatie die de zoekmachine over je verzamelt en vervolgens inzet om te voorspellen hoe lang het duurt om naar een volgende afspraak of naar huis te rijden. Op KitKat is Google Now te benaderen door het homescreen naar rechts te slepen. De mogelijkheden van de Google Now-dienst worden steeds uitgebreider, zo is het mogelijk om nu je favoriete sport-team in te stellen om het laatste nieuws over dit team makkelijker te kunnen volgen. Helaas schittert de Nederlandse Eredivisie in zijn afwezigheid dus de laatste uitslagen van Ajax ontbreken nog maar we kijken uit naar de dag dit deze informatie beschikbaar wordt.

Naast de Google Now integratie is ook de Voice Search op KitKat makkelijker te benaderen. Net als op de Moto X van Motorola hoeft er geen knop meer worden ingedrukt voordat het toestel luistert naar stemcommando’s. Door simpelweg ‘Ok Google…’ tegen de telefoon te zeggen zal de Voice Search naar boven komen. Aanvankelijk werkte dit perfect en begreep onze Nexus 5 zelfs in een rumoerige omgeving wat we van hem vroegen. Een paar uur later was de functionaliteit op miraculeuze wijze verdwenen en moesten we weer ouderwets de zoek-knop indrukken voordat de Nexus naar ons luisterde, we hebben tot op heden nog niet uitgevonden waardoor de nieuwe feature niet meer functioneert. Ook hier zullen we op terug komen in onze uiteindelijke recensie.

Het design van Android 4.4 is lichtelijk getweakt waardoor de bovenste en onderste rand van het besturingsysteem transparant zijn. Dankzij een licht schaduweffect en de witte tekst blijft de informatie op de randen goed leesbaar en zorgt het er voor dat het operating system er een stukje gelikter uit ziet. Ook heeft Google SMS-berichten geïntegreerd in haar Hangouts-app en de dialer van de telefoon voorzien van een zoekfunctie die gebruik maakt van de informatie van Google Maps waardoor lokale bedrijven gelijk gebeld kunnen worden. Hiermee laat de zoekgigant goed zien dat ze haar grote schat aan informatie nuttig in kan zetten om het leven van de gebruiker net wat makkelijker te maken.

Al met al zijn onze eerste indrukken van de Nexus 5 positief. Zeker met zijn adviesprijs van 399 euro is de Nexus 5 een erg interessante propositie. Of de Nexus 5 straks de G2 van zijn troon gaat stoten als beste Android-toestel moet binnenkort gaan blijken als we onze uitgebreide recensie publiceren maar vooralsnog kunnen we niet wachten om meer tijd met het toestel te spenderen. Voor onze video preview van de Nexus 5 kun je hier terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat img 1277 
Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat img 1319 
Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat img 1321 
Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat img 1332 
Eerste ervaring met de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat img 1327 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters