Eerste ervaring met de nieuwe Apple iPad

De nieuwe Apple iPad is afgelopen weekend de verkoop in gegaan. We hebben inmiddels van Apple een sample gekregen om te reviewen en de eerste ervaringen zijn, zoals verwacht, positief.

The New Apple iPad

Over de nieuwe iPad is al veel geschreven en de kritieken lopen redelijk uiteen. Waar iedereen het unaniem wel over eens is, is het nieuwe Retina-scherm van de nieuwe iPad (die we dus niet de iPad 3 mogen noemen) dat simpelweg de beste in zijn klasse is. Hoewel sommigen menen dat de nieuwe iPad een te kleine update biedt, zien wij dat toch iets anders. Vooruitlopend op onze video review en de uitgebreide geschreven review, pennen we alvast onze eerste ervaring weg met deze nieuwe tablet van Apple.

De nieuwe Apple iPad is qua bouw nagenoeg identiek aan zijn voorganger. Hoewel hij volgens de specificaties een paar gram zwaarder weegt en een halve millimeter dikker is, merk je daar in de praktijk niets van. De nieuwe iPad is qua dikte en zwaarte eigenlijk identiek aan zijn voorganger, de iPad 2. We hebben dit met een blinde test op iemand uitgeprobeerd en die duidde foutief de iPad 2 als de zwaardere tablet aan. De overige afmetingen zijn eveneens identiek en er is dan ook vooral veel intern gewijzigd en natuurlijk het scherm.

Het scherm van de nieuwe iPad mag er zeker zijn; tot nog toe hebben wij simpelweg nog geen ander scherm in een tablet gezien dat de kwaliteit van deze nieuwe iPad weet te evenaren. Het aantal pixels, in combinatie met de hoge resolutie, is bijzonder hoog. Je kunt geen afzonderlijke pixels meer op het scherm onderscheiden en dat resulteert simpelweg in een haarscherp beeld. Wel is het zo dat er nog weinig apps echt geschikt zijn gemaakt voor dit nieuwe scherm. Apple heeft wel netjes een speciale categorie voor deze geoptimaliseerde Retina-apps gemaakt in de App Store zodat je deze apps gemakkelijk kunt vinden en installeren.

Apple heeft ook de helderheid van het scherm flink weten op te krikken en daarnaast is ook het contrast aanzienlijk verbeterd. Hierdoor heeft de fabrikant een erg fijn scherm in de tablet weten in te bouwen dat erg fijn afleest. Wel is het jammer dat het scherm in direct zonlicht nog steeds bijzonder slecht leesbaar is, maar dat probleem doet zich ook voor bij andere fabrikanten.

The New Apple iPad

 

The New Apple iPad

 

The New Apple iPad

 

The New Apple ipad

 

The New Apple ipad

 

The New Apple ipad

 

The New Apple ipad

 

Als we kijken naar de bouw van de nieuwe iPad dan is deze nog steeds erg goed. De gehele achterkant is van mooi afgewerkt aluminium en aan de bovenkant van ons 4G-model, dat in Nederland alleen met 3G werkt, vinden we nog een plastic strip voor het bereik. Aan de onderkant van de tablet vinden we de grote speaker die met allemaal kleine puntjes door een laser is uitgefreesd.

Ook is de vernieuwde camera aan de bovenkant van de tablet terug te vinden. De lens van deze 5-megapixelcamera is precies dezelfde als die van de iPhone 4S. De camera is hierdoor aanzienlijk verbeterd. De sensor is wel bij de 5-megapixel blijven steken, maar dat doet verder geen afbreuk aan de kwaliteit van de foto’s. Apple heeft daarnaast autofocus aan de nieuwe iPad toegevoegd en gezichtsherkenning in foto’s en video’s. Ook is de resolutie van video-opnames opgekrikt naar Full HD en dat is uiteraard een prima combinatie met het nieuwe scherm dat zelfs een hogere resolutie heeft dan 1080p.

De nieuwe A5X-processor, die over twee processorkernen beschikt en vier GPU-kernen, biedt ook een prima prestatie en is gewoon heel vlot. Hoewel velen teleurgesteld zijn over het feit dat Apple geen quadcore-processor in de nieuwe iPad geplaatst heeft, is het simpelweg voor de prestaties niet nodig geweest om vier core’s in de tablet te plaatsen. De prestaties zijn erg goed en bijna altijd vloeiend. Deze tablet heeft op dit moment voor al zijn functies geen snellere processor nodig omdat alles al naar behoren werkt.

Al met al is de eerste ervaring met deze nieuwe iPad erg goed. Binnenkort zullen we een uitgebreide review van dit toestel schrijven en uiteraard een video review publiceren op All About Phones.

The New Apple iPad

 

The New Apple iPad

 

The New Apple iPad

 

The New Apple iPad

 

The New Apple iPad

 

The New Apple iPad

 

The New Apple iPad

 

The New Apple iPad

 

The New Apple iPad

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters