Eerste ervaring met de Nokia 701 en Symbian Belle

De Nokia 701 bereikt binnenkort via import de webwinkels en is daarmee de eerste Symbian Belle-smartphone van de producent. Het toestel beschikt daarnaast over een clear black-display en een NFC-chip. Tijd om het toestel eens van dichtbij te bekijken.

De eerste Symbian Belle-smartphone kan niet ongezien voorbij gaan. De Belle update van Nokia, inmiddels de derde grote update is zes maanden tijd, is de belangrijkste update van het jaar voor Symbian en brengt een aantal grote verbeteringen met zich mee. Allereerst is het uiterlijk van de interface sinds Anna sterk aangepast en met de Belle-update voelt deze erg modern aan. De belangrijkste verbetering is misschien wel dat eindelijk alles wat je doet ‘instant’ tevoorschijn komt. Symbian had veelal last van vertragingen bij het oproepen van applicaties’s, menu’s en homescreens. Deze waren irritant en veelal achterhaald omdat concurrerende OS’en dit al wisten weg te werken in hun systeem.

Maar met Symbian Belle is dit gelukkig als sneeuw voor de zon verdwenen en zowaar voelt het OS snel aan en erg natuurlijk zoals dat ook bij Android en iOS het geval is. Twee concrete voorbeelden hiervan zijn het schakelen tussen de verschillende homescreens. Waar dit eerst houterig ging en met een kleine vertraging, is dat nu soepel en snel. Daarnaast kunnen widgets nu eindelijk op elk stukje pixel geplaatst worden op het scherm waar je dat zelf wilt en niet waar Nokia meent dat het goed staat.

Verder is ook nieuw de drop-down bar die we van het Android OS kennen. Deze komt soepel naar beneden gesneld en eronder vinden we vier knoppen om data, wifi, bluetooth en het geluid aan of uit te zetten. Ook vind je daar de notificaties met grote icoontjes. Wat opvalt is dat er veel gebruik wordt gemaakt van wit op een zwarte achtergrond en dat ziet er gewoon erg netjes en duidelijk uit. Minder is dus meer en dat is bij Symbian Belle goed doorgevoerd. Het hoofdmenu heeft de icoontjes van Symbian Anna meegekregen en alle menu’s en applicaties zijn erg geschikt gemaakt voor een touchscreen. Nokia levert een twintigtal widgets met Symbian Belle mee en daarnaast kun je er nog een aantal uit de Nokia Store aankopen.

Symbian Belle hands-on

 

Symbian Belle hands-on

 

Symbian Belle hands-on

 

Symbian Belle hands-on

 

Symbian Belle hands-on

 

Symbian Belle hands-on

 

Symbian Belle hands-on

 

Symbian Belle hands-on

 

Symbian Belle hands-on

 

Als we kijken naar de hardware van de Nokia 701 dan komt deze erg overeen met zijn voorganger, de C7. De toestellen lijken als twee druppels water op elkaar en hebben eveneens dezelfde degelijke bouw gekregen. Daarnaast beschikt deze telefoon over een Super Amoled-touchscreen die Nokia even voor het gemak een clear black display noemt: zwart is ook echt zwart.

Zoals we gewend zijn van Amoled is de kwaliteit erg goed en komen alle kleuren levendig over. Daarnaast lijken de kleuren bij Nokia zelfs iets feller te zijn dan bij Samsung, maar of dat echt zo is moet nog blijken. Verder is het toestel nagenoeg unibody, ware het niet dat er aan de achterkant een klepje is voor de batterij. Dat klepje kan eraf. Het klepje en een groot gedeelte van het toestel zijn gemaakt van aluminium en biedt dus de Nokiakwaliteit die we gewend zijn, als het gaat om de hardware.

De telefoon zelf is matzwart en dat oogt erg netjes. Daarnaast is hij niet te groot en lekker handzaam. Je kunt gemakkelijk je handen om het toestel heen vouwen en met een enkele hand het toestel bedienen. Ook alle knopjes voelen erg stevig en daarnaast zijn alle klepjes netjes afgeschermd.

Binnenkort publiceren we onze review van de Nokia 701 en Symbian Belle. Voor die tijd zullen we iedereen ook verblijden met een videoreview. De Nokia 701 zal jammer genoeg niet door Nokia in Nederland officieel verkocht gaan worden. Onduidelijk is nog waarom.

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701

 

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters