Eerste ervaring met de Nokia Lumia 1020

BERLIJN – De Nokia Lumia 1020 is het nieuwe vlaggenschip van de Finse fabrikant, die ook onder de Microsoft-vlag gewoon naar de Nederlandse markt zal komen later deze maand. Het toestel is in de basis een Lumia 920, maar dan wel met een heel erg dikke camera. In deze hands-on lees je meer.

Nokia Lumia 1020 hands-on

Waar we vooral bang voor waren met dit toestel was dat het design erg lomp en groot zou worden. En hoewel de Lumia 1020 zeker niet een van de meest slanke smartphones is, heeft Nokia het toestel wat handzamer weten te maken dan de 808 PureView en valt het in het niet bij een toestel als de Samsung Galaxy S4 zoom. Het toestel heeft een typisch Lumia-design en heeft nogal wat weg van zijn voorganger, de Lumia 920, hoewel er wel kleine verschillen zijn. Zo heeft de Lumia 1020 een vlakke achterkant en is hij niet glossy maar mat. Het toestel nog steeds een erg stevige polycarbonaat unibody en is erg goed gebouwd.

Het scherm van deze Lumia 1020 is een 4,5″ Amoled-paneel met een resolutie van 768×1280 pixels. Dat is dus niet zo scherp als de 1080p-schermen die we steeds meer in smartphones zien, maar wel zo scherp dat je individuele pixels niet tot nauwelijks meer kan onderscheiden en dat het beeld er erg mooi uitziet. De kleuren lijken net wat minder spetterend dan bij de Amoledschermen die we uit Korea gewend zijn, maar zien er nog steeds heel erg mooi uit. Ook het grote contrast van het scherm is een mooi voordeel.

Op het gebied van de interface of aanverwante zaken hebben we niet heel veel te melden. Het is een Windows Phone en dat brengt de bijbehorende interface met zich mee. De Lumia 1020 draait op de nieuwste versie van het platform, bekend als GDR2 of Amber. Daar wordt natuurlijk weer een setje Nokia-apps mee meegeleverd en de Snapdragon S4 Plus-chip zorgt ervoor dat alles soepel loopt. Wel zijn de prestaties vooral met apps duidelijk minder dan de bekende high-end-Androidtoestellen, hoewel die vergelijking natuurlijk niet heel makkelijk te maken is vanwege de verschillende systemen.

Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 

“Standaard schiet de Lumia 1020 overigens 5-megapixelfoto’s, waarbij het toestel doet aan oversampling.”

Dan het belangrijkste punt: de camera. De Nokia Lumia 1020 heeft een 41-megapixelsensor, maar kan foto’s maken in een maximale resolutie van 38 megapixels. De rest van de sensor wordt gebruikt om te zorgen dat foto’s in zowel 16:9- als in 4:3-beeldverhouding op relatief hoge resolutie gemaakt kunnen worden. Standaard schiet de Lumia 1020 overigens 5-megapixelfoto’s, waarbij het toestel gebruik maakt van oversampling. Dat betekent dat meerdere pixels samengevoegd worden tot een enkele pixel, waarbij de beste informatie behouden blijft. Als aanvulling op de hoge resolutie heeft de Lumia 1020 ook optische beeldstabilisatie en een Xenon-flits, waardoor foto’s met weinig licht zowel dichtbij als verweg relatief goed moeten zijn.

De camera-app is op de schop gegaan en biedt een interface met ringen waarop verschillende instellingen gedaan kunnen worden. Zo kun je de ISO en de sluitertijd handmatig manipuleren, alleen het diafragma is vast. Toch biedt het meer mogelijkheden dan bijna elke andere telefoon en kun je zo iets meer van je creatieve vaardigheden tot uiting laten komen in je foto’s.

Een uitspraak doen over de kwaliteit van de foto’s vinden we lastig: we hebben op de beurs helaas geen tijd gehad om uitgebreid te fotograferen en de foto’s over te zetten naar een van onze apparaten. Dat de plaatjes er op het scherm van de telefoon goed uitzagen spreekt voorzich. Wel hebben veel van onze internationale collega’s uit landen waar de 1020 al verkrijgbaar is het toestel getest en op basis van die tests kunnen we in ieder geval zeker zijn dat de telefoon indrukwekkende plaatjes schiet. Wel klaagt men vaak over wat oververzadigde kleuren, hoewel je daar natuurlijk ook van kunt houden.

“Al met al vinden we het erg jammer dat de Lumia 1020 behalve de camera weinig nieuws biedt.”

Al met al vinden we het erg jammer dat de Lumia 1020 behalve de camera weinig nieuws biedt. De telefoon is nagenoeg gelijk aan zijn voorganger van vorig jaar, wat er simpelweg mee te maken heeft dat Microsoft weinig innovatie toelaat binnen Windows Phone en zelf ook niet erg opschiet. We hopen dat daar verandering in gaat komen nu Microsoft Nokia overgenomen heeft, maar daar heeft deze Lumia 1020 natuurlijk niets aan. Cameraliefhebbers kunnen in ieder geval goed terecht bij dit toestel en krijgen een prettige smartphone om de indrukwekkende camera heen. Maar als de camera je weinig kan schelen dan biedt de Lumia 1020 schijnbaar niets nieuws onder de zon.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Hyunato -

  Veel meningen hier dus ik zal de mijne ook maar plaatsen.

  Ik zie dit als een solide smartphone met belachelijk goede camera. Voor mensen die dit willen lijken me de negatieve puntjes (die iedere smartphone heeft) meer dan acceptabel.

  Dat het toestel weinig nieuws brengt in vergelijking met eerdere Lumia telefoons lijkt mij aan Microsoft te liggen. Maar goed, WP8 is alleen beschikbaar voor deze telefoon dus het melden daarvan lijkt me meer dan redelijk. En wanneer de review uitgebracht wordt zal de telefoon ook ongetwijfeld goed scoren.

  Ik heb gisteren een Lumia 925 gekocht en als je die vergelijkt met de 920 is de 920 toch echt een betere koop. Aangezien hij zo'n €100/150 goedkoper is. Voor mij was het alleen een te dik toestel met een onaantrekkelijk design. En ik ben bang dat wanneer die 1080p toestellen komen met betere camera's dat hij na 10 min leeg is.

  Ik probeer te zeggen dat consumenten niet per definitie dom zijn en best wel kunnen nadenken voor ze iets aanschaffen. Als je een review van beide kanten benaderd, wat het goed doet, wat het slecht/minder doet, vind ik het een goede review. Daarom vond ik de TeamHWW reviews ook prettig (tussen Steven en Danijel) omdat de toestellen van een consumenten perspectief benaderd werden en wanneer een camera van een telefoon bij de ene site slecht was, was hij bij TeamHWW prima, maar niet beter dan de concurrent.

  Anyway, ik ben blij met me 925 en ik heb weinig aan te merken op de reviews van AAP. Ik snap heel goed wat ze zeggen.

 2. Hakan Balkaya -

  Al sta ik zelf positief over WP8 toestellen en zeker Nokia. Wel gebruik ik de Iphone. Al die 'minder app' commentaren begrijp ik ook niet. Ben zelf van mening dat we momenteel met app vuilnis te maken hebben. Alleen wat ik niet begrijp, is dat nergens in de column over een slechte toestel wordt geschreven. Tevens is het steeds een uitdaging om een nieuwe behuizing te kunnen ontwikkelen, die gebruiksvriendelijk, robuust moet zijn. ook een uitdaging is om de hardware daarin passend te krijgen. En niet te vergeten, oog wil ook wat. Dus, ik ben helemaal eens met Dominick.

 3. hanszw -

  Gelukkig zijn er al veel mensen die door hebben dat de reviews op dit blog over het algemeen onprofessioneel en bevooroordeeld zijn, zeker als het om Nokia toestellen gaat. Een toestel niet volledig testen en je er niet in verdiepen maar wel een oordeel er over vellen. Triest hoor!! Aan het einde van het review staat nog net niet: Samsung is beter.

  1. Dennis Timmer -

   Dat is nou ook wel erg overdreven. Maar gelijk heb je zeker in de zin van onvolledig.
   Er is nog niemand in nederland die een review heeft geschreven erover. En jullie hebben door effe bij de beurs te zijn een review?
   Het is in velen opzichten gelijk gebleven. Gelukkig wel! Is enorm snel en heeft niks beters nodig. Enige gemis wat hier niet in zit maar wel in de 1520 is full hd. (Schuld van microsoft) Het design vind ik in een woord geweldig. Ze hebben geluisterd naar de kritiek van de glossy behuizing en zijn net als de zwarte kleur over gegaan op mat. Ze hebben een camera grip? ze hebben een draadloosladen cover? Ze hebben nu een kleine opening voor een koord. Extreem minimaal maar heel handig.
   En dan mis ik nog een heel a4tje over de verniewingen aan de kant van nokia met software. (glimp en here en dat soort dingen..) Na dit te schrijven… is het wel echt triest ja.. :O

  2. Danijel -

   Ik weet niet hoe jullie er bij komen dat dit een review is, maar dat woord staat nergens op deze pagina überhaupt. Dit is slechts een eerste ervaring na een kwartiertje spelen met het toestel, niet meer, niet minder?! Onze reviews publiceren we pas na 2 weken testen met het toestel.

  3. DannyD -

   Maar dat zie je eerlijk gezegd op heel veel van dit soort blogs terug. Hier of op andere sites! Lees het altijd met een flinke korrel zout want de eigen voorkeur van de schrijver is meestal tussen de zinnen in heel duidelijk herkenbaar.

   Een goed voorbeeld is dat elk positieve zin over de eigenschappen van een telefoon, waar hij/zij geen fan van is, dan wordt afgemaakt met weer iets negatiefs.

   Ik lees dit soort blogs ook alleen om te zien wat er binnenkort uitkomt en zeker niet om de mening van de blogger.

   Asymco, de bekende Apple business analist, is daar ook een goed voorbeeld van. Als je daar al jaren komt valt je een ding snel op. Het is een AppleFanPage waar met business jargon/grafieken wordt gestrooid. Hij heeft er ook verstand van maar alles wordt door AppleGlasses bekeken. Hij maakt prachtige business grafieken en weet het mooi te brengen, maar ook hij blijft first and foremost een Apple fan.

   1. Danijel -

    Het voorbeeld wat jij aanhaalt is wel bijzonder, aangezien hij een oud medewerker is van Nokia.

    Hands-ons, previews en reviews geven we onze mening in altijd. In nieuwsartikelen niet. Je kunt het daarmee eens zijn of oneens, maar het is simpelweg de mening van de reviewer en veel mensen zitten er wel op te wachten omdat het onze ongezouten mening is.

 4. Marc Wielaert -

  Met de 808 PureView was het OS (Symbian) zelf het grote bezwaar. Nu vinden jullie Windows Phone 8 "niet vernieuwend genoeg" in de Lumia 1020. Maar het gaat (opnieuw) helemaal om de 41MP camera en de mogelijkheden die dat biedt. Op de beurs hebben jullie echter "helaas geen tijd gehad om uitgebreid te fotograferen en de foto's over te zetten". Dat snap ik op zichzelf wel, maar is zo'n eerste indruk van wat bij uitstek een cameratelefoon is dan niet gewoon te vroeg? Of: de conclusie veel te kort door de bocht?
  Marc Wielaert
  http://www.pureviewclub.com

  1. Dominick -

   Los van dat het helemaal om de camera gaat, waar je natuurlijk gelijk in hebt en waar het toestel ook ongetwijfeld heel goed in is, is het ook gewoon het nieuwe vlaggenschip van de fabrikant. En dan vind ik het een beetje karig als de camera de enige vernieuwing is. Als je hem als pure cameratelefoon ziet als opvolger van de 808 PureView is het natuurlijk meer dan prima, maar dan had Nokia hem mijns inziens ook op dezelfde manier in de markt moeten zetten als de 808. Want hoewel Nokia zich weliswaar grotendeels op de camera richt wordt hij verder in alles als flagship behandeld (marketingfocus (in het buitenland iig), naamgeving, prijs en het feit dat het ook daadwerkelijk het beste is wat Nokia op het moment te bieden heeft)

 5. Dennis Timmer -

  Niks nieuw? Wat had je dan nog meer willen zien? Alles zit erin wat je erin kan hebben.
  2 druppels water is zeker niet waar tegenover de 920.
  De 920 is dikker en heeft als onderkant een soort smile vorm. de 1020 is dunner en recht. (behalve de camera module) En is mat uitgevoerd ipv glossy.

  1. Dominick -

   Nou, ik zie los van de camera niet bepaald major updates ten opzichte van de 920. Ben het met je eens dat dat wel alles is wat erin kan zitten en zodoende is het niet Nokia's schuld, maar die van Microsoft. Feit blijft echter dat de Lumia 920 aardig mee kon met de andere toptoestellen van die tijd, de Lumia 1020 haalt het niet bij toestellen als de Xperia Z1, Galaxy S4 of LG G2 (los van de camera natuurlijk).

   Dat die twee druppels water misschien een beetje te oppervlakkig is ben ik met je eens, dat heb ik even genuanceerd.

   1. Marc Wielaert -

    De Lumia 1020 "los van de camera zien" vind ik gewoon nogal apart, laat ik het zo zeggen. Het hele ding draait om wat Nokia "Zoom Reinvented" noemde, de 41MP sensor, de mogelijkheden die het biedt. met Nokia Pro Cam.

    Als je die niet kunt testen is dat een beetje jammer., want afgezien daarvan biedt de 1020 niet veel méér mogelijkheden dan de 920, dat is zo. Behalve dat het toestel een stukje lichter is omdat wireless charging niet langer "ingebouwd" is (wat je ook niet noteerde 🙂

   2. Eddddd -

    Waarin is hij dan minder dan een S4? De mijne heb ik verkocht…. In het verleden was het altijd een verademing om terug te keren naar Nokia, na wat 'uitstapjes' naar Aziatische toestellen. Onder meer belkwaliteit (geluid). Weliswaar bellen tieners amper meer, maar volwassenen nog wel. Het 'gat' wat betreft apps loopt steeds verder dicht, al zou ik momenteel niets missen bij WP8. Wel zou ik genieten van de apps die Nokia zelf biedt, dat is dan weer een pre voor de Lumia. Net als de camera natuurlijk, wat een belangrijk aankoopmotief is. Verder dient een high-end phone snel te zijn, volgens mij doet de Nokia daar ook niets onder voor, bijvoorbeeld, een S4.

    De S4 heeft hooguit wat meer pixels. Prima voor de pixelfreak. En wat vage gadgets die maar halfbakken werken of waar je niks aan hebt. Wat een vernieuwing…. Gelukkig heeft Nokia daar zijn handen niet aan gebrand. Evenals aan een abnormaal groot scherm. Hoe kun je een dergelijk toestel niet de hemel in prijzen? Te weinig vernieuwing… tja, wat goed is moet je juist zo houden. Een supersnelle, mooie, stevige, gebruiksvriendelijke telefoon, supersnel en met een geweldig overzichtelijk en prettig OS. Daar kan geen S4 tegenop, ondanks de onbeduidende 'vernieuwingen' (frutsels waar niemand op zit te wachten).

Samsung Galaxy A8 (2018) lekt in vol ornaat: Infinity Display lees verder

Samsung Galaxy S8 home knop

Onthullingsdatum Samsung Galaxy S9 en goed nieuws gelekt lees verder

T-Mobile

Kogel door de kerk: T-Mobile neemt concurrent Tele2 over lees verder

Vivo vingerafdrukscanner

Bevestigd: dit is de eerste smartphonefabrikant met vingerafdrukscanner in scherm lees verder

Samsung Galaxy S9 render

Betrouwbare leaker lekt fabrieksrenders Samsung Galaxy S9 lees verder

vuurwerk

Zo maak je tijdens oud en nieuw de perfecte vuurwerk foto’s lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters