Eerste ervaring met de Nokia Lumia 1020

BERLIJN – De Nokia Lumia 1020 is het nieuwe vlaggenschip van de Finse fabrikant, die ook onder de Microsoft-vlag gewoon naar de Nederlandse markt zal komen later deze maand. Het toestel is in de basis een Lumia 920, maar dan wel met een heel erg dikke camera. In deze hands-on lees je meer.

Nokia Lumia 1020 hands-on

Waar we vooral bang voor waren met dit toestel was dat het design erg lomp en groot zou worden. En hoewel de Lumia 1020 zeker niet een van de meest slanke smartphones is, heeft Nokia het toestel wat handzamer weten te maken dan de 808 PureView en valt het in het niet bij een toestel als de Samsung Galaxy S4 zoom. Het toestel heeft een typisch Lumia-design en heeft nogal wat weg van zijn voorganger, de Lumia 920, hoewel er wel kleine verschillen zijn. Zo heeft de Lumia 1020 een vlakke achterkant en is hij niet glossy maar mat. Het toestel nog steeds een erg stevige polycarbonaat unibody en is erg goed gebouwd.

Het scherm van deze Lumia 1020 is een 4,5″ Amoled-paneel met een resolutie van 768×1280 pixels. Dat is dus niet zo scherp als de 1080p-schermen die we steeds meer in smartphones zien, maar wel zo scherp dat je individuele pixels niet tot nauwelijks meer kan onderscheiden en dat het beeld er erg mooi uitziet. De kleuren lijken net wat minder spetterend dan bij de Amoledschermen die we uit Korea gewend zijn, maar zien er nog steeds heel erg mooi uit. Ook het grote contrast van het scherm is een mooi voordeel.

Op het gebied van de interface of aanverwante zaken hebben we niet heel veel te melden. Het is een Windows Phone en dat brengt de bijbehorende interface met zich mee. De Lumia 1020 draait op de nieuwste versie van het platform, bekend als GDR2 of Amber. Daar wordt natuurlijk weer een setje Nokia-apps mee meegeleverd en de Snapdragon S4 Plus-chip zorgt ervoor dat alles soepel loopt. Wel zijn de prestaties vooral met apps duidelijk minder dan de bekende high-end-Androidtoestellen, hoewel die vergelijking natuurlijk niet heel makkelijk te maken is vanwege de verschillende systemen.

Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 

“Standaard schiet de Lumia 1020 overigens 5-megapixelfoto’s, waarbij het toestel doet aan oversampling.”

Dan het belangrijkste punt: de camera. De Nokia Lumia 1020 heeft een 41-megapixelsensor, maar kan foto’s maken in een maximale resolutie van 38 megapixels. De rest van de sensor wordt gebruikt om te zorgen dat foto’s in zowel 16:9- als in 4:3-beeldverhouding op relatief hoge resolutie gemaakt kunnen worden. Standaard schiet de Lumia 1020 overigens 5-megapixelfoto’s, waarbij het toestel gebruik maakt van oversampling. Dat betekent dat meerdere pixels samengevoegd worden tot een enkele pixel, waarbij de beste informatie behouden blijft. Als aanvulling op de hoge resolutie heeft de Lumia 1020 ook optische beeldstabilisatie en een Xenon-flits, waardoor foto’s met weinig licht zowel dichtbij als verweg relatief goed moeten zijn.

De camera-app is op de schop gegaan en biedt een interface met ringen waarop verschillende instellingen gedaan kunnen worden. Zo kun je de ISO en de sluitertijd handmatig manipuleren, alleen het diafragma is vast. Toch biedt het meer mogelijkheden dan bijna elke andere telefoon en kun je zo iets meer van je creatieve vaardigheden tot uiting laten komen in je foto’s.

Een uitspraak doen over de kwaliteit van de foto’s vinden we lastig: we hebben op de beurs helaas geen tijd gehad om uitgebreid te fotograferen en de foto’s over te zetten naar een van onze apparaten. Dat de plaatjes er op het scherm van de telefoon goed uitzagen spreekt voorzich. Wel hebben veel van onze internationale collega’s uit landen waar de 1020 al verkrijgbaar is het toestel getest en op basis van die tests kunnen we in ieder geval zeker zijn dat de telefoon indrukwekkende plaatjes schiet. Wel klaagt men vaak over wat oververzadigde kleuren, hoewel je daar natuurlijk ook van kunt houden.

“Al met al vinden we het erg jammer dat de Lumia 1020 behalve de camera weinig nieuws biedt.”

Al met al vinden we het erg jammer dat de Lumia 1020 behalve de camera weinig nieuws biedt. De telefoon is nagenoeg gelijk aan zijn voorganger van vorig jaar, wat er simpelweg mee te maken heeft dat Microsoft weinig innovatie toelaat binnen Windows Phone en zelf ook niet erg opschiet. We hopen dat daar verandering in gaat komen nu Microsoft Nokia overgenomen heeft, maar daar heeft deze Lumia 1020 natuurlijk niets aan. Cameraliefhebbers kunnen in ieder geval goed terecht bij dit toestel en krijgen een prettige smartphone om de indrukwekkende camera heen. Maar als de camera je weinig kan schelen dan biedt de Lumia 1020 schijnbaar niets nieuws onder de zon.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Nokia Lumia 1020 hands-on 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters