Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520

BARCELONA – De Nokia Lumia 520 wordt de goedkoopste Windows Phone die Nokia dit jaar in zijn aanbod opneemt. In deze hands-on lees je meer over dit toestel, dat een bijzonder prettige prijs-kwaliteitsverhouding heeft.

Volgens Nokia-CEO Stephen Elop zijn met de presentatie van de Lumia 520 en de Lumia 720 vandaag alle bouwstenen van de 2013-portfolio van Nokia compleet. We hebben nu de 520, 620, 720, 820 en de duurste van allemaal, de 920. Vandaag werd de Lumia 520 gepresenteerd samen met de Lumia 720.

“Deze Lumia moet de strijd aangaan met de vele goedkope Androidtoestellen die er al op de markt zijn”

Lumia 520
Lumia 520

Deze Lumia moet de strijd aangaan met de vele goedkope Androidtoestellen die er al op de markt zijn. De ene na de andere Androidfabrikant spuugt goedkope toestellen op de markt. De Lumia 520 neemt het hier tegenop met een opvallend design, een aantal vrolijke kleurtjes en met het afwijkende besturingssysteem Windows Phone, voorzien van Nokia’s eigen software.

Bij het optillen van de Lumia 520 valt allereerst het gewicht op. Het toestel is vederlicht. De voor Nokia typisch felle kleuren van de achterkant laten zich een heel klein beetje aan de voorkant zien, want de achterkant is een beetje om de voorkant heen gekruld. Die achtercovers zijn overigens verwisselbaar. Zonder veel moeite kun je zo van een gele telefoon een rode maken, als je van stijl wilt veranderen, of als je een rode trui aantrekt waar het toestel bij moet passen.

verwisselbare achterkanten Lumia 520 
Verwisselbare achterkanten van de Lumia 520

“ Het ‘warme gevoel’ dat Stephen Elop bekruipt bij dit toestel, krijgen wij niet echt”

De lager gepositioneerde Lumia’s krijgen volgens Nokia veel dezelfde software- en hardwaremogelijkheden die tot dusver alleen in de hoger geprijsde Lumia’s te vinden waren. Zo is de Here-software, en de streamingdienst Nokia Music ook te gebruiken in de Lumia 520. In de hands-on over de Lumia 720 kun je hier meer over lezen.

De Lumia 520 heeft een helder scherm, ligt lekker in de hand, maar het ‘warme gevoel’ dat Stephen Elop bekruipt bij het vasthouden van zijn nieuwe toestel, krijgen wij niet echt. Het blijft een plastic geval, dat voor zijn prijs van 139 euro exclusief btw ook valt te verwachten.

Het toestel belichaamt veeleer, wat Elop zelf zei, ”Een betaalbare manier om naar Windows Phone te upgraden”. Hoewel het een plastic toestel is, ligt het lekker in de hand. De 1Ghz dualcore processor doet zijn werk goed en voor dit prijssegment is een intern geheugen van 8GB niet slecht, zeker niet omdat het ook nog uit te breiden is met microSD-kaarten tot 64 GB.

Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 20 
Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 21 
Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 23 

“Bijzonder is de mogelijkheid om het toestel met handschoenen aan te bedienen”

Pas echt bijzonder bij de Lumia 520 is de mogelijkheid om het toestel met handschoenen aan of met de vingernagels te bedienen. Het toestel heeft een volwaardig capacitief touchscreen, maar het heeft dus ook trekjes van de aloude resistieve aanraakschermen die alle fabrikanten inmiddels hebben afgezworen. Wij hebben het geprobeerd met een mouw van een trui om een vinger heen gewikkeld, en het scherm reageerde niet anders dan wanneer het met de vingertop wordt bediend. Iets anders ligt dat met bediening met de vingernagels. Aanrakingen op het scherm met een nagel volgt de Lumia 520 goed, maar op de drie Windows Phone bedieningstoetsen onderaan het scherm moet je wat harder drukken.

De camera in de Lumia 520 is een 5-megapixelexemplaar en daar mogen we voor 139 euro excl. btw absoluut niet over klagen. Temeer omdat de camera is uitgebreid met software om panoramafoto’s te maken. Ook kun je een aantal foto’s op een rij maken waarna je de beste uitkiest.

De Lumia 520 beschikt net als de grotere broer Lumia 720 over Photobeamer, waarbij je met enkele gebaren foto’s naar een ander scherm ergens in de buurt kunt zenden. Die foto’s worden dan in een browserscherm getoond. Dat kan zowel met een nabije telefoon als een televisie.

Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 22 
Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 24 
Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 25 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters