Eerste ervaring met de Nokia Lumia 630

Een van de belangrijkste introducties van Nokia dit jaar is de Lumia 630. De Lumia 630 wordt door Nokia als opvolger van de Lumia 520 gepositioneerd en moet het net als zijn voorganger erg goed gaan doen. In deze hands-on lees je onze eerste ervaringen met het toestel.

“De specs van de Lumia 630 liggen duidelijk een stapje hoger dan die van de 520, maar de prijs is gelijk”

De Nokia Lumia 520 was, mede door zijn goede prijs-kwaliteitverhouding, misschien wel de meest succesvolle Windows Phone van vorig jaar. Het toestel wist het marktaandeel van Windows Phone flink op te schroeven en was volgens Nokia zelfs de bestverkochte telefoon in zijn prijsklasse. Dit jaar ziet Nokia niet de Lumia 530, maar de Lumia 630 als opvolger. Dat betekent dat de specs duidelijk een stapje hoger staan dan die van de 520, maar de prijs op ongeveer hetzelfde niveau ligt: €149.

Voor die €149 krijg je een smartphone die zoals we van Nokia gewend zijn netjes gebouwd is. Het toestel heeft een body die uit twee duidelijke delen bestaat: het scherm met alle interne componenten eraan en de stevige polycarbonaat achter- en zijkant. Die laatste is in verschillende kleuren verkrijgbaar en Nokia zal ook een tweede kleur meeleveren. Het gaat om de kleuren wit, zwart, oranje, groen en geel, waarvan de laatste drie er erg knallend uitzien. Ze zijn wel allemaal in hoogglans uitgevoerd, waardoor het wat minder lekker in de hand ligt. Desondanks is de bouwkwaliteit echter prima.

Nokia Lumia 630 hands-on 
Nokia Lumia 630 hands-on 
Nokia Lumia 630 hands-on 
Nokia Lumia 630 hands-on 

“De Lumia 630 draait op Windows Phone 8.1 en is daarmee het launch-toestel in Nederland”

De Lumia 630 heeft een schermformaat van 4,5 inch, waarbij Nokia een wvga-resolutie gebruikt. Niet de hoogste resolutie, maar op zich nog wel goed te doen. Verder valt de kwaliteit op: die is voor een telefoon in deze prijsklasse helemaal niet verkeerd. De kijkhoek is redelijk goed en de kleuren zien er ruim voldoende uit. Ook het contrast van het scherm is, in tegenstelling tot bij veel andere toestellen in dit segment, ruim voldoende.

Het belangrijkste nieuws komt echter niet op hardware- maar op softwaregebied. De Lumia 630 draait namelijk op Windows Phone 8.1 en is daarmee meteen het toestel waarmee dat besturingssysteem volgende maand in Nederland geïntroduceerd gaat worden. Windows Phone 8.1 biedt een aantal belangrijke verbeteringen tegenover versie 8, waaronder een toegevoegd notificatiecentrum. Deze kun je openen door de notificatiebalk naar beneden te trekken en is voorzien van vier snelkoppelingen aan de bovenkant. Het notificatiecentrum toont niet standaard alle notificaties, maar kan deels gepersonaliseerd worden. Verder is de volumeregeling eindelijk losgekoppeld per onderdeel en is het besturingssysteem voorzien van een verbeterde multitask-functie. Er zijn nog tientallen andere wijzigingen, zoals de toevoeging van spraakassistent Cortana, een Swype-achtige functie in het toetsenbord en de mogelijkheid om ook bij kleinere toestellen drie rijen live-tiles te gebruiken. We zullen later uitgebreid op Windows Phone 8.1 terugkomen, maar voorlopig ziet de software er in ieder geval netjes uit.

Nokia Lumia 630 hands-on

De processor waarop de Lumia 630 draait is een Snapdragon 400-chip met vier ARM Cortex A7-kernen, die op het eerste gezicht erg soepel lijkt te draaien. Het is dan ook een chip die we in veel toestellen tot zo’n €300 tegenkomen en die ons over het algemeen goed bevalt. Dat de Lumia 630 met zijn €150 ook op deze chip draait is erg netjes. Wel hebben we onze bedenkingen bij het werkgeheugen: dat is met 512MB wel erg beperkt. Latere tests zullen moeten uitwijzen of dat een probleem is.

De Lumia 630 heeft aan de achterkant een 5-megapixelcamera en is vreemd genoeg niet van een frontcamera voorzien. Om toch de nodige selfies te kunnen maken, heeft Nokia een stukje software toegevoegd dat middels spraakopdrachten vertelt hoe je het toestel moet houden om je gezicht goed in beeld te hebben. De camerakwaliteit hebben we niet volledig kunnen testen, maar op papier is de camera in ieder geval voldoende voor het segment.

“De goede specs lijkt het toestel ook in de praktijk te kunnen vertalen in een goede gebruikservaring.”

Hoewel het een beetje voorbarig is om nu al te concluderen dat de Lumia 630 zeker in staat is om het succes van de 520 te herhalen en zelfs te overtreffen, lijkt het toestel in ieder geval in die richting te gaan. De grote pijnpunten van het OS zijn opgelost, de smartphone is qua design prima en de specificaties zijn in deze prijsklasse top. Die goede specs lijkt het toestel ook in de praktijk te kunnen vertalen in een goede gebruikservaring. Daarmee is deze Lumia 630 zeker een van de toestellen om rekening mee te houden als je binnenkort naar een goedkopere smartphone op zoek bent.

Nokia Lumia 630 hands-on 
Nokia Lumia 630 hands-on 
Nokia Lumia 630 hands-on 
Nokia Lumia 630 hands-on 
Nokia Lumia 630 hands-on 
Nokia Lumia 630 hands-on 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters