Eerste ervaring met de Nokia Lumia 720

BARCELONA – Nokia heeft bij de start van het Mobile World Congress haar nieuwste midrange Lumia telefoon gepresenteerd, de Lumia 720. In deze hands-on bespreken we onze eerste ervaringen met de Nokia Lumia 720.

“De Lumia 720 is opvallend licht vergeleken met de Lumia 820 en 920”

Nokia Lumia 720

Tijdens de persconferentie van Nokia liet Stephen Elop, de baas van Nokia, weten te proberen de technologieën van de topmodellen ook naar het mid-range en low-end segment te brengen. Dat is ook precies wat Nokia met de Lumia 720 heeft geprobeerd te doen. Zo heeft de 720 een goede camera gekregen, een mooi clear black scherm dat je met een handschoen kunt bedienen en een unibody design. In deze hands-on gaan we kort in op onze eerste ervaringen met het toestel en een paar nieuwe software toevoegingen die Nokia heeft toegevoegd aan het toestel.

Het eerste dat opvalt is dat de Nokia Lumia 720 een heel stuk lichter aanvoelt dan de Lumia 920 en de 820. Zo weegt de Lumia 720 slechts 128 gram waar de Lumia 820 het moet doen met een gewicht van 160 gram. Ook is de 720 een stukje dunner dan de 920 en 820 met een dikte van 9 mm. Al met al voelt het toestel erg prettig in de hand aan en beter dan zwaardere Lumia 920. Dit komt mede door de afgeronde hoeken.

“Misschien iets mindere specificaties, maar wel een Micro-SD slot”

Als we naar de specificaties kijken is wel duidelijk te zien dat de Lumia 720 een lager geclassificeerd toestel is dan de Lumia 820 en 920. Zo heeft het toestel een 1Ghz dualcore processor met 512MB RAM terwijl de Lumia 820 een 1,5Ghz processor heeft met 1GB RAM. Ook heeft het toestel geen LTE, maar kan het wel omgaan met het 3G/HSDPA netwerk.

Door de iets minder snelle processor kan het toestel maximaal video’s opnemen in 720p (HD) waar de 920 en 820 dat in Full HD (1080p) kunnen doen. In onze eerste minuten spelen met het toestel merkten we verder niet veel van de minder snelle processor. Alle menu’s verschenen vloeiend op het scherm en de standaard Nokia-applicaties startten snel op.

Iets dat de Lumia 720 wel heeft gekregen en de luxere 920 niet, is een microSD-slot waarmee je het geheugen kunt uitbreiden. Standaard zit er al 8GB in het toestel dat theoretisch is uit te breiden met 64GB.

Het Lumia 720 heeft een 4.3″ clear black display wat ervoor zorgt dat zwart echt zwart is. Het scherm ziet er dan ook mooi uit met heldere kleuren. Een van de technieken van de Lumia 920 die Nokia ook naar de 720 brengt is dat het scherm met een handschoen te bedienen is. Iets dat met koude winter van afgelopen jaar toch zeker voor een prettige ervaring zal zorgen. Het scherm heeft verder een WVGA-resolutie (800×480) dat vergelijkbaar is met de Lumia 820. Onze eerste ervaring met het scherm is dan ook dat het er prima uitziet en weinig op aan te merken is.

Nokia Lumia 720 voorkant 
Nokia Lumia 720 achterkant 

Een ander opvallend punt is dat Nokia vrij veel aandacht heeft gestopt in de camera van de Lumia 720. Zo heeft de Lumia 720 een van de grootste lenzen in zijn prijsklasse. Die lens is afkomstig van Carl Zeiss. De grote lens zorgt ervoor dat het toestel meer licht kan opvangen dan de meeste concurrenten in hetzelfde prijssegment en daardoor betere foto’s kan maken in slechte lichtomstandigheden. Denk hierbij aan de avond, binnenshuis, tijdens schemering etc. Enkele voorbeeldfoto’s zagen er dan ook prachtig uit al blijft het altijd de vraag of we dat zelf kunnen reproduceren zodra we een reviewexemplaar ontvangen. Enkele snel geschoten fotootjes op beurs zagen er goed uit maar verder niet heel erg veel beter dan we eerder hebben gezien bij andere toestellen. Het toestel is in staat om foto’s met een resolutie van 6.7MP te maken.

De camera aan de voorkant is flink aangepakt. Deze kan op HD-kwaliteit foto’s maken en ook in groothoek. Zo konden we vrij makkelijk met meerdere personen op de foto via de camera aan de voorkant met een prima kwaliteit.

Aan de software om meer te doen met foto’s is flink gesleuteld door Nokia. Een van de leukste nieuwe functies die we hebben gezien is dat je een klein filmpje opneemt en vervolgens een er een vast frame uitkiest. Vervolgens kun je gebieden inkleuren waarin je de beweging van de video kunt laten zien. Bij een filmpje met bijvoorbeeld de Harlem Shake erop kun je voor ieder persoon afzonderlijk een apart bewegend filmpje maken waarbij de rest stil staat.

Ook de City Lenses applicatie is verbeterd zodat het beter integreert met de Drive en Nokia Maps applicatie. Daarbij is er ook een nieuwe applicatie gekomen om snel een soort fotoboek te maken waarbij de applicatie gebruik maakt van de locatie van de foto. Ook kun je snel teksten toevoegen waardoor je eenvoudig een verhaal kunt vertellen.

Een andere nieuwe functie is de photobeamer. Hierbij kun je het scherm van een ander toestel of televisie overnemen. Dit gaat via de browser dus dat is een belangrijke vereiste. Het leuke is wel dat je op je eigen toestel de slideshow kunt bedienen.

Ook behoort draadloos opladen tot een van de mogelijkheden van de Lumia 720 alleen is hiervoor wel een speciale cover/hoesje nodig die je over je huidige toestel schuift. Niet geheel ideaal maar het geeft wel de mogelijk om het toestel draadloos op te laden. Verder komt het toestel net zoals de andere Lumia producten in verschillende kleuren op de markt. De kleuren die we tot nu toe gezien hebben zijn rood, wit, geel en zwart.

“De prijs zal een belangrijke factor zijn voor het succes van het toestel”

Met een adviesprijs van 249 euro lijkt de Lumia 720 zo op het eerste oogpunt een prima midrange toestel met een paar handige functies die we lang niet op alle andere midrange toestellen terug zien. Onze eerste ervaringen zijn dan ook erg positief al zal het daadwerkelijke oordeel wel afhangen van de echte winkelprijs. Het toestel moet in het tweede kwartaal beschikbaar gaan komen in Nederland.

Nokia Lumia 720  
Nokia Lumia 720 zijkant 
Nokia Lumia 720 zijkant 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters