Eerste ervaring met de Nokia Lumia 800

De Nokia Lumia 800 is een erg belangrijke smartphone voor Nokia. Veel mensen hebben op dit toestel zitten te wachten en gelukkig stelt hij niet teleur. Tijd voor een hands-on.

Nokia Lumia 800

De Nokia Lumia 800 is een bijzondere telefoon, niet alleen omdat hij er erg strak uit ziet, maar ook omdat het de eerste is met Windows Phone die uit Finse fabrieken is gekomen. Dankzij het toestel komt het Windows Phone OS goed tot zijn recht en spatten de felle kleuren van het mooie clearblack touchscreen. De Lumia 800 lijkt als twee druppels water op de Nokia N9, de bouw is exact hetzelfde en ook de afwerking, het scherm en de klepjes zijn exact hetzelfde.

De bouw van de Nokia Lumia 800 is uitzonderlijk goed. De telefoon zal in drie kleuren beschikbaar komen, zwart, blauw en roze. De blauwe en roze kleur spatten van de body af en zien er erg strak uit. Het toestel is gemaakt van polycarbonaat, een zeer robuust materiaal dat eigenlijk doorzichtig is. Polycarbonaat wordt bijvoorbeeld gebruikt om cd’s van te maken, maar ook veiligheidsbrillen, helmen, helmvizieren, drinkflessen en verpakking van voedingsmiddelen zijn vaak van polycarbonaat. Het voordeel van het gebruikte materiaal is dat het niet alleen erg stevig is, maar ook zeer krasbestendig. Mocht je toch een krasje op je toestel krijgen dan zal deze geen andere kleur krijgen en zal de kras dus de zelfde kleur als die van het toestel aannemen waardoor je hem minder snel ziet.

Het gebruikte materiaal voelt aan als aluminium en het mooie bij de Nokia Lumia is dat het in een keer gegoten is om de interne hardware heen. Hierdoor zijn er geen naden, klepjes of andere uitsteeksels of oneffenheden te vinden op de body van het toestel. Als we kijken naar de voorkant van het toestel dan vinden we daar het scherm dat wederom erg mooi in de body opgaat. Het scherm zelf heeft erg goede kleuren en een bijzonder goede diepzwarte kleur. Ook alle kleuren worden opvallend fel weergegeven en dat komt door de Amoled-technologie.

Qua prestaties is de Lumia ook erg goed. De smartphone gaat rap door de menu’s heen en ook het openen van de verschillende applicaties gaat moeiteloos. De telefoon is vanaf 17 november verkrijgbaar in Nederland en rond die tijd zullen ook de applicaties Nokia Maps en Nokia Music gaan werken. Het Windows Phone 7.5 OS werkt bijzonder goed op het toestel en alle applicaties van zowel het OS zelf, als die uit de Market, wisten gelijk op te starten. Ook het multitasken van de applicaties ging prima.

De Lumia 800 is dan ook gewoon een bijzonder goede telefoon met een mooi OS, een nog betere bouw en een prachtig design. De comeback van Nokia wordt dan ook erg sterk ingeluid met de komst van dit toestel. De Lumia 800 is via verschillende providers en ketens te koop. Reserveren van het toestel kan via de Nokia-website.

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Willo -

  inderdaad, de bouwkwaliteit van een Nokia Lumia 800 of N9 kan helemaal niet worden vergeleken met bijvoorbeeld een Samsung telefoon die vaak overwegend uit plastic bestaat en dan glimt, krast en piept of juist weer een aluminium uitvoering zoals de Omnia 7 die natrilt als het toestel aangeraakt wordt. Ook Sony ericsson of een iphone legt het qua bouw (maar ook design, maar dat is uiteraard smaakgevoelig) echt af tegen dit toestel. Ook de wijze waarop het gorillaglas in een ronding in de kast valt is werkelijk prachtig. Om dan te zeggen dat de bouwkwaliteit niet uitzonderlijk is..

 2. Frank -

  Bijna elke mobiele telefoon gebruikt polycarbonaat (PC) of PC/ABS als basis-materiaal, in de meeste gevallen voozien van een 2-laags coating-systeem(basecoat+topcoat)! Absoluut niet uitzonderlijk dus.

  1. Dominick -

   Thanx voor de info! Zo goed zitten we hier helaas niet in de wereld van de materialen, dus moeten we maar geloven wat ons verteld wordt.

   Neemt niet weg dat het bij dit toestel (en de N9) op een veel betere manier is toegepast. In plaats van dat het achteraf geverfd is en maar een dun slap laagje, is het bij deze toestellen al vooraf gekleurd is en zo gegoten en een dikke unibody. En dat merk je hoe dan ook wel 🙂

 3. jaie -

  Moet zeggen dat ik hem erg mooi vindt! Ben vooral te spreken over het bouwkwaliteit en materialen die gebruikt zijn, zoals genoemd in deze review.

  Windows phone heeft aan single core processor voldoende rekenkracht waardoor ze op dit moment nog geen dual core gebruiken.. maar toch twijfel ik of ik met het oog op de toekomst niet beter kan wachten tot Q1 2012 voor de volgende variant van Windows Phone, 8 bijv. Hierbij komt wel ondersteuning van een dual core processor.. waarbij grafisch gezien natuurlijk straks wel ietsjes meer mogelijk bij is tov single core phones.

  Ik ben zeer benieuwd wat jullie vinden van het toestel in vergelijking met bijv iphone4s en galaxys2. En dan bedoel ik niet zo zeer met snelheid etc. Op gebied van snelheid en smoothness weet ik dat windows phone het erg goed doet, ook i.v.m hedendaasgse high end smartphones van andere fabrikanten. Maar ik bedoel met namen met apps van derden. Grafische applicaties, zwaardere games, of dit ook goed rendeert op bijv deze single core phone van Nokia met 1.4 ghz.
  Wellicht dat 1 van jullie dit nu al kan toelichten, ik hoor het graag!

  1. Forrestall -

   Vermoedelijk komt Windows Phone 8 (Apollo) niet eerder dan Q3 2012. Voorafgaand aan Apollo staan Tango 1 en 2 nog op de planning. Welke wanneer met dual core ondersteuning komt weet ik niet.

   Game developers maken via XNA Game Studio 4.0 automatisch optimaal gebruik van de GPU voor 3D acceleratie en scaling. Met de Nodo en Mango updates zijn Windows Phone games alleen nog maar sneller geworden.

   Of iets goed is blijft natuurlijk subjectief. Zoek anders op Youtube naar grafische applicaties en zware games op Mango.

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 duikt eindelijk ook op in het wild lees verder

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters