Eerste ervaring met de Nokia Lumia 920

Vlak na de persconferentie van Microsoft en Nokia mochten we even met de nieuwe Nokia Lumia 920 spelen. Hoewel we het vernieuwde OS niet in mochten duiken, mochten we wel het toestel vasthouden.

Kort na de persconferentie van Nokia en Microsoft was het voor de Nederlandse pers tijd om op een bijzondere manier kennis te maken met de nieuwe line-up van Nokia. Microsoft wist namelijk de aanwezige pers, en tevens ook de pers in Amerika en in andere landen waar presentaties werden gegeven, te verbieden om met Windows Phone 8 te spelen op het toestel zelf.

De reden hiervoor is dat de ontwikkelaar de laatste details van het platform nog niet heeft vrijgegeven. Als gevolg hiervan mocht de aanwezige pers alleen het lockscreen en homescreen aanschouwen. Pas nadat Microsoft de andere functies van WP8 heeft bekendgemaakt, mag de pers met het platform spelen.

We kunnen dus weinig melden over Windows Phone 8, behalve wat al publiekelijk bekend is. Het lockscreen biedt nu meer informatie over ontvangen mails, agenda’s en andere notificaties en het homescreen laat apps in verschillende formaten zien. Overigens zijn we er nog niet over uit of dit laatste een pluspunt is; omdat de zwarte rand aan de rechterkant nu verdwenen is en het pijltje daar eveneens weg is, oogt het homescreen een stuk drukker dan bij Windows Phone 7.5. Dit wordt nog eens versterkt door de verschillende formaten tegeltjes van Windows Phone 8 en de live updates van al deze tegels. Dit kan overigens ook een kwestie van gewenning zijn.

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Als we kijken naar de hardware van de Lumia 920 dan is deze dik in orde, maar wel met de nadruk op dik. Het toestel komt namelijk letterlijk een beetje dik over. Daar waar de Lumia 900 al een forse jongen was, is dat bij de Lumia 920 niet anders. Het toestel heeft aan de achterkant een oplopende bolling richting de camera, waar bij de voorganger zowel de voorkant als de achterkant symmetrisch waren qua afmetingen. Een groot pluspunt is wel nu dat de aan de voorkant het scherm geen opstaand randje meer heeft, iets wat ons geïrriteerd heeft bij de Lumia 900 tijdens het testen van het toestel. Daarnaast is het randje om de camera voortaan krasbestendig en dat is eveneens een goede verbetering.

De Lumia 920 heeft een erg mooi scherm dat gemakkelijk te bedienen is. Het scherm meet 1280×768 pixels en heeft een opvallend hoge pixeldichtheid; 331 ppi. Dit is net wat hoger dan die van de iPhone 4S en daarmee levert Nokia een bijzonder goed scherm af. Nokia heeft daarnaast ook een extra laag toegevoegd waardoor direct zonlicht weinig invloed zou hebben om het kijkplezier. Dit blijkt in de praktijk deels waar; als je er namelijk mee naar buiten loopt dan blijft het scherm redelijk leesbaar maar erg opzienbarend is het niet.

Het scherm zelf heeft erg goede kleuren en komt levendig over. We hebben het scherm vergeleken met die van de Galaxy S III van Samsung en we moeten zeggen dat die van de Lumia 920 een stuk prettiger en rustiger oogt. Qua helderheid zijn ze redelijk gelijk, maar de verzadiging is bij de Nokia een stuk beter en realistischer. Ook is zwart veel meer zwart en komen de kleuren natuurgetrouwer over.

Qua bouw en afwerking is het dik in orde met de Lumia 920. Het unibody design laat weinig te wensen over en alle gaatjes zijn goed bereikbaar en toch netjes weggewerkt. Wij mochten met de gele variant van dit toestel spelen en deze felle kleur kwam op ons erg goed over. Ook de knoppen waren goed afwerkt en de speaker gaf voldoende geluid. Nadeel van het ontwerp is wel dat het toestel geen microSD-kaart slikt.

Al met al is de Nokia Lumia 920 een erg mooie smartphone en is het qua bouw top of the bill. Jammer genoeg is er relatief weinig bekend over de software waarop het toestel draait en nog minder over de prijs en leverdatum. Mocht Nokia de Lumia 920 scherp in de markt weten te zetten en Windows Phone 8 nog leuke nieuwe functionaliteiten in petto hebben, dan lijkt Nokia een zeer goede kans te maken tegen de iPhone 5 van Apple en de Androids van HTC en Samsung.

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

Nokia Lumia 920 hands-on

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters