Eerste ervaring met de Nokia Lumia 930

De Nokia Lumia 930 is het nieuwe topmodel van Nokia, dat de typische kwaliteiten van Nokia beter dan ooit moet verpakken. Nokia heeft het toestel net in Nederland gelanceerd en in deze hands-on kijken we ernaar.

“De Lumia 930 krijgt een adviesprijs van €499 en komt begin juli op de markt.”

Om maar direct met de deur in huis te vallen: de Lumia 930 krijgt een adviesprijs van €499 en komt begin juli op de markt. Daarmee richt Nokia, iets lager dan de nieuwe Androidtoppers die de afgelopen tijd op de markt zijn gekomen om zo mensen nog een extra steuntje in de rug te geven om voor een Lumia 930 te gaan. Hoewel Nokia inmiddels onderdeel is geworden van Microsoft, wordt dit toestel nog onder de Finse merknaam gevoerd.

De specificaties zijn ook net iets minder dan toestellen als de Galaxy S5 en de LG G3, maar de verschillen zijn klein. De Lumia 930 heeft een Snapdragon 800-processor, 2GB werkgeheugen, een 5″ full hd-scherm en een 20-megapixelcamera. Ook leuk is dat het toestel draadloos kan opladen.

Qua prestaties lijkt die net wat mindere processor in ieder geval niet merkbaar. Hoewel we de smartphone nog volledig moeten testen, lijkt de smartphone op het eerste gezicht net zo snel als zijn Androidconcurrenten. Dat is ook niet zo verwonderlijk: Windows Phone staat erom bekend een stuk lichter en beter geoptimaliseerd te zijn dan Android. Het werkgeheugen van 2GB is voorlopig ruim voldoende, wellicht dat het in de toekomst net een beetje krap kan worden. De Lumia 930 heeft 32GB geheugen dat niet uitbreidbaar is, dat is jammer.

Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 

“De Lumia 930 voelt buitengewoon solide aan.”

Designtechnisch is de Lumia 930 onmiskenbaar een Nokia, eventuele Microsoft-invloeden zijn hier nog niet zichtbaar. Het ontwerp lijkt vooral een beetje geïnspireerd te zijn op de Lumia 925 met een polycarbonaat achterkant en aluminium rand. Dit keer is het toestel echter een stuk strakker en wat hoekiger, wat er in onze ogen mooi uitziet. De Lumia 930 komt in twee opvallende kleuren en twee meer sobere versies. Voor de wat ingetogener gebruiker zijn er zwarte en witte versies en wie wel van een beetje kleur houdt kan zijn lol op met de oranje en groene versie. Daar moet je van houden, maar de felle kleuren zien er in ieder geval lekker fris uit.

Wel moet gezegd worden dat de hoekjes net wat aan de scherpe kant zijn waardoor de Lumia 930 iets minder prettig in de hand ligt. Wel voelt de telefoon buitengewoon solide aan. Nokia durfde de telefoon tijdens de presentatie nog net niet op de grond te gooien, maar de claim dat het toestel wat meer kan hebben dan de gemiddelde smartphone willen we wel geloven. Het formaat van het toestel is prima, hij is met 137 x 71 x 9.8 millimeter niet bijzonder klein maar nog wel redelijk handzaam. Het scherm neemt 71% van de voorkant in beslag, wat ongeveer vergelijkbaar is met een Samsung Galaxy S4 en daarmee best netjes.

Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 

“De camera van de Lumia 930 is weer uitstekend.”

De software is Windows Phone 8.1 en daar is weinig spannends te melden. De interface ziet er bekend uit en de functionaliteit heeft in versie 8.1 een belangrijke boost gehad. Het platform werkt nog steeds soepel en prettig. Zoals altijd zijn er weer een aantal uitstekende stukjes software meegeleverd. Daarbij springen de Here-locatieservices van Nokia en de volledige office-suite van Microsoft het meest in het oog. Echter wijkt de telefoon ook hier weinig af van andere Nokiatelefoons.

De camera van de Lumia 930 is weer uitstekend. Hoewel we met dit specifieke toestel de camera nog niet uitgebreid hebben kunnen testen, is het in principe dezelfde camera als in de Lumia 1520. Over die camera waren we in ieder geval erg te spreken. Het gaat om een 20-megapixelcamera met Zeiss-lens en optische beeldstabilisatie. De camerasoftware is uitgebreid en laat je het nodige zelf instellen.

Filmen doet de Lumia 930 in full hd en daarbij is vooral het geluid indrukwekkend volgens Microsoft. De smartphone heeft 4 microfoons en moet daarmee tot 140dB kraakloos kunnen opnemen. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een straalmotor op een paar meter afstand en ga je dus in de praktijk nooit tegenkomen. Overigens hebben we die claim van Nokia niet kunnen verifiëren.

Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 

“De Nokia Lumia 930 ziet er op het eerste gezicht uit als een zeer geslaagd vlaggenschip van Nokia.”

De Nokia Lumia 930 ziet er op het eerste gezicht uit als een zeer geslaagd vlaggenschip van Nokia en Microsoft. De specs zijn net wat minder dan die van de Androidconcurrentie, maar het toestel heeft zeker een aantal punten om dat te compenseren. De goede camera, het mooie design en de uitstekende meegeleverde software zijn daar de belangrijksten van. Minpuntjes zijn het niet uitbreidbare geheugen, de niet verwisselbare batterij en de iets verouderde Snapdragon 800-processor. Daarnaast is de Lumia 930 een Windows Phone, wat een wat beperkter ecosysteem met zich meebrengt. Voor de meeste gebruikers is dat geen enkele probleem, maar het is wel iets om je bewust van te zijn. Uit een volledige review zal moeten blijken of de Lumia 930 inderdaad zo goed is als hij lijkt, maar voorlopig zijn we er zeker tevreden over.

Nokia Lumia 930 hands-on 
Nokia Lumia 930 hands-on 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Andre. -

    mooie preview,alleen zou ik graag in de uitgebreide video review meer willen zien over het apart te regelen volume voor beltoon en meldingen en media en apps en niet te vergeten het alarm volume. Ik heb namelijk nog steeds mijn twijfels of dit volume apart van de rest is in te stellen. Ben benieuwd.

  2. Sander Maassen -

    Prima preview!

    Ben het alleen niet eens met de minpunten, de hardware doet niet over voor de concurrentie, hebben de 801 wat een overgeclockte 800 Is. Het heeft geen beperkte ecosysteem, maar gebrek aan developers, wat zie is want het platform is gewoon onwijs soepel.

    Batterij een geheugen zijn inderdaad een minpunt, aan de andere kant hoor ik niemand klagen bij Apple en als je geen gekke dingen doet red je het met 32GB. Ben het er wel mee eens dat het toestel gericht is op een gebruik van twee jaar, ondanks de stevigheid zou ik niet langer dan twee jaar met de Nokia kunnen

HTC U11 Plus

Specificaties en foto’s HTC U11 Plus gelekt: complete smartphone lees verder

Apple iPhone X Hotwonder Hatwav Symbol S3

Deze iPhone X kloon draait op Android: leve China? lees verder

Apple iPhone X pre-order

Zoveel iPhone X exemplaren heeft Apple beschikbaar bij pre-order lees verder

Bekende leaker lekt specificaties en logo’s Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus lees verder

iPhone 8

Verkopen iPhone 8 vallen zwaar tegen door onverwachte tegenstander lees verder

iPhone X

Zo krijg je het uiterlijk van iOS 11 en iPhone X op elke Android smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters