Eerste ervaring met de Nokia N1

BARCELONA – Nokia’s N1-tablet is inmiddels al een tijdje bekend en ook al verkrijgbaar in China. Toch had Nokia tijdens het Mobile World Congress wat nieuws te melden over deze tablet en kregen wij voor het eerst de mogelijkheid om hem te bekijken. In deze hands-on lees je onze eerste ervaringen met het apparaat.

Nokia N1 hands-on

De N1 is het eerste apparaat van Nokia nadat Microsoft de mobiele afdeling van het bedrijf overnam. Dat betekent dat Nokia geen fabrieken meer heeft en ook het aantal ontwerpers flink gekrompen is, waardoor het voor de N1 de samenwerking met een ander bedrijf heeft gezocht. De tablet wordt gefabriceerd door Foxconn en dat bedrijf heeft waarschijnlijk ook een aandeel gehad in het ontwerpen van de tablet, hoewel het niet duidelijk is hoe dat nou precies zit. Vooralsnog is de N1 alleen in China verkrijgbaar, waar hij behoorlijk populair is. Op het MWC, waar Nokia met een grote stand aanwezig was, beloofde de fabrikant de tablet ook naar een aantal Europese landen te brengen dit jaar. Of Nederland tot die landen behoort wilde Nokia helaas nog niet zeggen. Hoe dan ook is de N1 een interessante tablet, die wij in Barcelona uitgebreid bekeken hebben.

De Nokia N1 heeft qua ontwerp nogal wat weg van de iPad mini van Apple. Daar windt Nokia ook geen doekjes om. Volgens het bedrijf was het niet per se de bedoeling om de iPad te kopiëren, maar werd door de ontwerpers van de N1 gestreefd naar een zo goed mogelijk tabletontwerp en ziet dat er nou eenmaal ongeveer zo uit als de iPad mini. Dat het hier om een goed ontwerp gaat kunnen we niet ontkennen. De aluminium unibody voelt hoogwaardig aan en het formaat van de tablet – 7,9 inch – is erg prettig. Datzelfde concludeerden we trouwens in onze review van de iPad mini. Leuk detail is dat Nokia aan de onderkant een usb type C connector gebruikt. De N1 is de eerste tablet met deze nieuwe standaard, die als groot voordeel heeft dat hij geen onder- en bovenkant meer heeft. Je kunt het kabeltje dus op elke manier in het apparaat steken.

Nokia N1 hands-on 
Nokia N1 hands-on 
Nokia N1 hands-on 
Nokia N1 hands-on 
Nokia N1 hands-on 

“De N1 draait op de Z-launcher die in theorie erg leuk in elkaar zit”

Het display van de N1 is 7,9 inch groot en heeft een resolutie van 2048×1536 pixels. Dat betekent dat het display erg scherp is en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Het gaat verder om een IPS-paneel dat er op zich goed uitziet. De kijkhoek was goed, de helderheid was hoog genoeg en het scherm kwam over alsof het ook in de zon nog wel leesbaar zal zijn. Toch hebben we wel een beetje kritiek op dit scherm: hij leek een beetje aan de fletse kant.

De software van deze tablet is in de basis Android Lollipop. Daar heeft Nokia zijn eigen Z-launcher overheen gelegd, een launcher die we al kenden van de fabrikant. De filosofie van die launcher is dat alle apps die je op een bepaald moment nodig hebt op dat moment ook beschikbaar zijn. Daarvoor houdt de schil een lijst bij van welke app je hoe vaak, wanneer en waar gebruikt hebt. De twaalf apps die het beste ranken op een bepaald moment op een bepaalde plek komen op je homescreen terecht. Hoe dat in de praktijk werkt kunnen we nog weinig over zeggen, maar het idee is in ieder geval leuk. Je kunt binnen de launcher ook eenvoudig zoeken door een letter te tekenen op het scherm. Dan zal meteen op je device, maar ook online, gezocht worden op alles met die letter erin. Natuurlijk kun je ook verder gaan met het schrijven van een woord om zo tot nauwkeuriger zoekresultaten te komen.

Nokia N1 hands-on 
Nokia N1 hands-on 

“Hij is mooi, de software is handig en hij is vermoedelijk erg snel”

De N1 is voorzien van een 64bit-chip van Intel, de Atom Z3580. Die heeft vier kernen die geklokt zijn op 2,3GHz en is gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Dat zou in theorie voor erg goede prestaties moeten zorgen. Het viel ons op dat de tablet hier en daar een beetje haperde, maar we gaan er vanuit dat dat aan het exemplaar wat wij in handen hadden lag. Bijna iedereen is namelijk erg positief over de prestaties van het apparaat en de hardware is ook bijzonder krachtig. Daar maken we ons dus zeker geen zorgen over.

Op de achterkant ligt een 8-megapixelcamera, op de voorkant een 5-megapixelcamera. Voor een tablet zijn dat nette specificaties, hoe de real-life prestaties ervan zijn durven we je nog niet te zeggen. Datzelfde geldt voor de accu, die met zijn 5300mAh in principe groot genoeg lijkt. Een medewerker van Nokia vertelde ons dat hij zijn N1 vroeger iedere paar uur aan de lader moest leggen, maar dat de software inmiddels zo geoptimaliseerd is dat hij met gemak de dag met het apparaat door komt. Hoeveel daarvan waar is moet nog blijken, uiteraard heeft Nokia er baat bij om het allemaal wat positiever te laten lijken dan het is.

De Nokia N1 is in China verkrijgbaar voor omgerekend zo’n €200. We gaan er vanuit dat hij wat duurder zal worden als hij naar Europa komt, maar ook voor een prijs van €300 zou de N1 nog een erg nette tablet zijn. Hij is mooi, de software is handig en hij is vermoedelijk erg snel. Wij kunnen dus niet wachten tot de tablet hier verkrijgbaar zal zijn.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters