Eerste ervaring met de Nokia N8

De Nokia N8 is het nieuwe vlaggenschip van de producent die begin oktober in de winkels zal komen te liggen. Het toestel beschikt over Symbian^3 en een 12-megapixelcamera en vooral de camera is meer dan indrukwekkend te noemen.

Nokia N8

Nokia had de online-pers uitgenodigd voor een klein evenementje rondom de N8. De producent wilde graag haar nieuwe vlaggenschip tentoonstellen die volgens Nokia gericht is op de wat meer technisch aangelegde personen en mensen die graag een goede camera in hun toestel willen hebben. Het design van de N8 is dan ook niet alledaags te noemen en dat moet volgens Nokia deze groep gebruikers goed gaan aanspreken. Nokia heeft naast het aparte uiterlijk ook nog een interessante stap genomen en dat is het prijskaartje drastisch naar beneden aan te passen met als gevolg dat het toestel slechts 489 euro moet gaan kosten in de winkels en online-store van de producent. Nokia wist daarnaast te melden dat het toestel begin oktober daadwerkelijk in de winkels zal gaan liggen maar dat het toestel al vanaf begin september gereserveerd kan worden via de online-store. Twee weken voor de verkoopdatum zal de online-store beginnen met het leveren van het toestel waarna ook de retail hem zal gaan krijgen. In de winkels zal Nokia alleen de zwarte, groene en zilveren versie aan de man gaan brengen en de blauwe en oranje kleuren zullen alleen via de webwinkel van Nokia te koop zijn dit jaar.

Ondanks dat de megapixelrace al over is weet Nokia toch een telefoon in de markt te zetten met 12-megapixels en dat is een bewuste keuze, aldus Marc Driessen, portfolio manager bij Nokia Benelux. Megapixels zeggen niet zo veel meer, maar de sensor-grote doet dat weer wel aangezien die de hoeveelheid licht waarneemt en vastlegt. De N8 heeft een 28mm sensor en dat is dan ook gelijk goed terug te zien tijdens de foto- en video-opnames met het toestel. De kwaliteit van de foto’s en video’s is heel erg goed te noemen en vooral de video-kwaliteit heeft ons verbaasd. De scherpte is erg goed en ook de lichtinval is prima afgestemd op de werkelijkheid. De kleuren komen ook goed over op de foto’s en video’s en Nokia zal kort na de introductie van de N8 ook speciale software in de Ovi Store gaan aanbieden om de video’s uitgebreid te kunnen bewerken en dat zelfs met echte effecten uit 3D-studio’s, aldus Driessen.

Nokia N8

 

Nokia N8

 

Nokia N8

 

Nokia N8

 

Nokia N8

Tijdens de presentatie had de portfolio manager van Nokia ook de N8 aan een LCD-televisie verbonden middels een HDMI-kabel. In de doos zal standaard een omvormer meegeleverd worden van mini-HDMI naar normaal HDMI zodat de N8 op elke LCD met een dergelijke aansluiting aangesloten kan worden. Het toestel kan alles erg goed weergeven op een groter scherm en van pixelvorming is dan ook geen sprake. Ook het weergeven van 720p-video’s kan het toestel moeiteloos aan en via de HDMI-kabel wordt ook nog eens netjes surround sound meegestuurd voor een eventuele 5.1-opstelling bij mensen thuis.

De N8 zelf voelt erg solide aan. Het toestel houd lekker vast doordat de zijkanten afgerond zijn en hierdoor kun je hem ook stevig beetpakken in je handen. De bovenkant en onderkant van het toestel lopen wat loops af en aan de bovenkant vinden we de HDMI-uitgang en aan de onderkant de bekende opladerplug van Nokia. Aan de zijkant zit nog een MicroUSB ingang die ook gebruikt kan worden om het toestel op te laden en daarnaast ook nog het MicroSD-slot en simkaart-slot. De N8 kan ook weer vergrendeld worden door een kleine schuiftoets die rechts te vinden is en aan de voorkant vinden we nog onder het scherm de menu-knop. De Finnen hebben ook het toestel voorzien van een anti-kraslaag en dat werd getest door met een sleutel over het toestel te krassen en het vervolgens erna af te vegen met een vinger. En dit werkte dan ook opvallend goed en een dergelijke laag kunnen we een ieder aanbevelen voor op de auto. Het scherm van het toestel zelf was helder te noemen en lekker groot. Wel had het nog wat last van vingerafdrukken maar dit zou komen doordat het nog om een prototype-toestel ging die nog niet de vet afstotende laag bezit.

Ook het besturingssysteem van de N8 is vernieuwd en dit toestel is dan ook de eerste telefoon van Nokia dat voorzien zal zijn van Symbian^3. Het OS is stevig onderhanden genomen en dat is goed te merken tijdens het gebruik. Zo is het toestel over het algemeen erg snel te noemen en ook het schakelen tussen applicaties, foto’s en video’s gaat vloeiend zoals iedereen dat graag wil zien. Op het home-scherm is wel een kleine vertraging ingebouwd voor wanneer je naar een ander home-screen wilt schakelen, aldus Driessen. Zodra je over het scherm veegt dan gaat het toestel relatief laat hierop reageren in dit menu maar dat is volgens Driessen juist ingebouwd om zo eventuele irritaties te voorkomen zodat je niet per ongeluk naar een ander scherm gaat zonder dat je dit wilt. Deze vertraging is ook terug te vinden in het rotatie-mechanisme voor wanneer het scherm moet kantelen. Dat doet het toestel pas zodra je hem langere poos horizontaal houd.

Nokia heeft de grafische aspecten van Symbian^3 goed weten uit te breiden en dit is bijvoorbeeld goed terug te zien in de notificaties van het OS die klein, simpel en duidelijk zijn en ook weer zo verdwenen zijn zoals het hoort. Ook de muziekspeler ziet er een stuk aantrekkelijker uit en de algemene conclusie is dan ook dat het nieuwe Symbian^3 een hele vooruitgang is en dat de meeste irritatiepunten zijn aangepakt en opgelost waarbij de belangrijkste, de snelheid, een grote verbetering is.

Nokia N8

 

Nokia N8

 

Nokia N8

 

Nokia N8 colors

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters