Eerste ervaring met de Nokia N9-00

De Nokia N9-00 zou het nieuwe paradepaardje van Nokia moeten worden, maar het lot besliste op het laatste moment anders. Desondanks mogen de Belgen wel van dit toestel genieten en is het dus de moeite waard om naar dit prachtige stukje techniek te kijken.

De Nokia N9 is een moeilijk te verkrijgen telefoon; in veel landen, waaronder Nederland, zal het toestel niet officieel te koop zijn. Desondanks zijn er wat landen, namelijk de landen waarin de Windows Phone-smartphones van Nokia pas vanaf 2012 verkocht zullen gaan worden, waar de N9 wel in de verkoop zal gaan en België behoort tot een van deze landen. Onze zuiderburen zullen vanaf eind deze maand het toestel in de winkel vinden en zij hebben daarmee de kans om een uniek stukje Nokia-geschiedenis te bemachtigen.

De Nokia N9 draait op het MeeGo OS, een door ontwikkelde versie van het Maemo OS dat samen is gegaan met Moblin van Intel. De eerste Maemo-telefoon was de Nokia N900 die in zijn tijd gekenmerkt werd door erg moderne software, maar wat ondoordachte hardware. Desondanks waren we in onze review erg positief over dit toestel en met de opvolger, de Nokia N9-00, is dit niet anders.

Het MeeGo OS heeft een geheel nieuwe interface gekregen waarvan de iconen zijn geleend van de Symbian Anna en Belle-update bij Nokia. Het OS hanteert in de interface het ‘swipe’ principe, dit houdt in dat je schermen naar links, rechts en naar boven en onderen kunt wegvegen. Als je begint zijn er drie standaardschermen; het applicatiemenu, de socialfeed-scherm en het multitasking-scherm. Dit alles ziet er erg minimalistisch maar ook bijzonder slick uit. Alles werkt erg soepel; applicaties gaan snel open en dicht en het wisselen tussen schermen werkt soepel en ziet er erg gelikt uit. De Nokia N9 is net als zijn voorganger de N900 een waar multitaskingmonster dankzij het MeeGo OS.

Qua geleverde apps zit je met de Nokia N9-00 ook goed. De telefoon wordt standaard geleverd met een prima Twitter- en Facebook-applicatie en daarnaast zit ook gratis gesproken navigatie van de hele wereld in het toestel verwerkt dankzij Nokia Maps. Ook games als Need For Speed Shift, Angry Birds, Realgolf 2011 en Galaxy on Fire 2 zijn standaard op het toestel aanwezig. Daarnaast bezit de N9 een uitstekende HTML5-browser, Wifi-hotspot functionaliteit en eigenlijk alles wat je op een andere smartphone ook hebt. Het is jammer dat WhatsApp niet gemaakt is voor MeeGo en ook andere applicaties zullen ontbreken in de Nokia Store voor het toestel. Desondanks kun je met de N9 meer dan goed uit de voeten en je kunt er zeer productief mee zijn.

Nokia N9-00 screenshot

 

Nokia N9-00 screenshot

 

Nokia N9-00 screenshot

 

Nokia N9-00 screenshot

 

Nokia N9-00 screenshot

 

Nokia N9-00 screenshot

 

Nokia N9-00 screen

 

Nokia N9-00 screen

 

Nokia N9-00 screen

 

De hardware, en dan met namen de bouw, van de Nokia N9 is simpelweg uniek. De hardware van de N9 heeft veel weg van de N8-00, maar is stevig geëvolueerd en opnieuw uitgewerkt. Dit heeft als positief gevolg dat het toestel dunner is, maar misschien nog veel belangrijker, voor het eerst echt uit een enkel stuk polycarbonaat is opgebouwd. Dit is de eerste telefoon waarbij we geen klepjes of zelfs naden kunnen bespeuren die twee delen van polycarbonaat moeten prijsgeven. Het lijkt erop dat Nokia een enkel stuk polycarbonaat heeft uitgefreesd en vervolgens via de opening van het scherm alle electronica erin heeft gezet met als laatste onderdeel het Clear Black display om alles naadloos af te sluiten. Hierdoor voelt het toestel niet alleen erg solide aan en is het erg prettig om het in de handen te houden, maar heeft het ook een look waar menig concurrent met zijn ‘unibody-design’ nog wat van kan leren.

Een ander opvallend onderdeel van het toestel is het Clear Black display. Deze heeft een erg indrukwekkende diep zwarte kleur die het weergeeft in het beeld en ook alle gekleurde icoontjes en wallpapers spatten van het scherm af. Het scherm heeft een hele kleine bolling mee gekregen om zo het ‘ronde’ gelaat van de telefoon te benadrukken. Het scherm lijkt echt onderdeel van de telefoon en gaat helemaal op in de zwarte kleur van de body. Ook het klokje in standby is een klein detail, details waar het toestel vol van zit, die de telefoon aantrekkelijk en uniek maakt.

Tot slot kunnen we melden dat de camera van de Nokia N9-00 ook erg goed is. De Carl Zeiss-lens heeft prima autofocus en de kwaliteit doet wat ons betreft niet onder voor die van de N8-00. Aan de achterkant van het toestel is het Nokia-logo erg deftig in een zilveren randje gefreesd samen met de camera-lens. Ook aan die achterkant is de gefreesde speaker in het polycarbonaat een erg mooi detail, net als de klepjes aan de bovenkant die op een unieke manier open gaan.

De Nokia N9-00 spreekt ons erg aan en een ieder die het toestel aanraakt ziet gelijk het vakmanschap waarmee de telefoon gemaakt is. Binnenkort zullen we een volledige en uitgebreide review van de Nokia N9-00 schrijven en publiceren op All About Phones.

Nokia N9-00 foto

 

Nokia N9-00 foto

 

Nokia N9-00 foto

 

Nokia N9-00 foto

 

Nokia N9-00 foto

 

Nokia N9-00 foto

 

Nokia N9-00 foto

 

Nokia N9-00 foto

 

Nokia N9-00 foto

 

Video review van de Nokia N9-00:

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters