Eerste ervaring met de Nokia N900

Tijdens de IFA beurs in Berlijn wist All About Phones een Nokia-manager te strikken die een Nokia N900 bij zich had, geladen en wel met Maemo 5. Na een tijdje gespeeld te hebben met de N900 kunnen we de eerste ervaringen melden van het toestel.

Nokia N900

Nokia heeft afgelopen week in Stuttgart de Nokia N900 gelanceerd die daarvoor al inmiddels breed was uitgelekt. Desalniettemin heeft de N900 de wereld weten op te schudden en dat kwam vooral door het nieuwe OS van Nokia genaamd Maemo 5. Het OS is op basis van Linux gemaakt en ziet er grafisch verbluffend uit. De specificaties van de N900, die de codename Rover heeft, liegen er niet om. Zo zit er een 5-megapixelcamera op het toestel, 32GB intern geheugen en alle moderne internetverbindingen zijn uiteraard ook op het toestel te vinden. Opmerkelijk genoeg zit er geen MMS mogelijkheid op de N900 en dat is te wijten aan Linux omdat die er nog niet echt mee overweg kon. Nokia is inmiddels druk bezig om dit probleem op te lossen en zal met een software update worden geüpdate.

Op de beurs in Berlijn is de Nokia N900 niet op de Nokia-stand te vinden en onduidelijk is waarom. Echter tijdens het lopen over de beurs zagen we een meneer met een de N900 in zijn handen en onze alarmbellen gingen gelijk af. Navraag leerde ons dat het hier om de Duitse productmanager van Nokia ging en die was welwillend om ons de N900 te laten zien. Zogezegd zo gedaan.

De Nokia N900 is in een woord geweldig te noemen. Het toestel ziet er allereerst strak uit aangezien er weinig toeters en bellen aan de zijkant te vinden zijn. Zo zit er wel een volumeknop op het toestel, een unlock-knop en uiteraard een kickstand. Het toestel heeft de zelfde stijl als de Nokia N97 aangezien het merk van de producent er als een label uit ziet en ook de andere kenmerken komen overheen zoals de camera en de knopjes. Maemo 5 ziet er oogverblindend uit als OS voor een telefoon. Wat gelijk opviel was dat het erg stabiel was en soepel werkte. Het toestel voelde snel aan en de response was opmerkelijk goed te noemen. Daarnaast ging het scrollen erg snel en goed tussen de verschillende home-screens en de contacten. Ook de browser is erg krachtig. De Firefox-browser ondersteunt flash en dat had geen extra tijd nodig om te laden of te renderen. Onze IFA-banner werd gelijk moeiteloos weergegeven op onze frontpage. Het OS zelf is zoals gezegd erg stabiel en snel. De menu’s vliegen je voorbij en alles ziet er grafisch erg indrukwekkend uit. Wel is het jammer dat het toestel alleen in landscape bijna alles weergeeft. Alleen het belmenu en het contactenmenu worden in portrait weergegeven.

Het toetsenbord van de N900 voelt erg goed aan. Het typen ging makkelijk, de toetsen waren groot en alles was mooi op elkaar afgestemd. Het toestel schoof wel wat lastig uit te schuiven echter kan dat ook nog aan het beta-product liggen. Al met al waren we erg onder de indruk van de Nokia N900. Het toestel is snel, krachtig en heeft een OS dat potentieel marktleider kan worden met de huidige looks en functionaliteit. De Nokia N900 is inmiddels te bestellen bij Nokia voor een prijs van 599 euro. Het toestel zal ergens in oktober in de winkels liggen.

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

De Nokia N900 bestellen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Lindsay -

  En bij het ontvangen van mails, trilt je gsm dan ook zoals bij het ontvangen van een sms?
  Bij de blackberry is dat het geval en ik vond dat vrij handig. Idem voor berichten op facebook.

 2. Lindsay -

  Ben echt al helemaal verkocht! Op 1 ding na.
  Ik ben al enkele dagen aan 't zoeken naar info en reviews i.v.m. dit toestel. En ik vroeg mij af, als je , wat instellingen van e-mails betreft. ik zou geen abonnement hebben maar wel surfen op draadloze netwerken van mn school en van thuis. Wordt dat makkelijk ingesteld en is dat mogelijk? want meestal zie ik er dan bij staan 'abonnement erbij' en dat hoef ik dus niet.

  En dan i.v.m. die apps, heb je er veel? i mean zoals bij de iphones? of zijn die allemaal betalend?

  ik ga de n900 binnenkort is gaan testen. CAN'T WAIT!

  Ah btw, is nokia ondertussen bezig met een vernieuwde versie van de n900? ik moet nog minstens 2 maanden wachten voor ik me dat toestelletje kan aanschaffen. En als ze al aan nieuw prototype bezig zijn kan dat misschien de moeite waard zijn om nog enkele maanden extra te wachten.

  Grtz'

 3. john -

  ik heb een vraag over nokia n900 als die op toetsenbord vergrendeling staat en er wordt gebeld neem je dan al gekijk op als je het scherm aan raakt (zoals bij de HTC wat erg vervelend is) of doe je dat gewoon met de groenen knop

   1. Alex de Widt -

    Bekijk onze review over de [url=https://www.allaboutphones.nl/reviews/144/Nokia-N900.html]n900[/url] ook eens 😉

 4. Jeroen -

  Ook nog even een vraagje!!!
  Ik zie dat je het toestel al kan reserveren bij phonehouse.
  het is iets klein maar wel heel makelijk soms. De trilfunctie. Op de site van phonehouse staat dus dat het er niet op zit. Is dat zo???

 5. Bahri -

  Ik heb hem zojuist besteld op de website van Nokia. 😛

  ben erg enthousiast over deze telefoon… ziet er in een woord geweldig uit.. Wat me nog niet duidelijk is dat Ovi Maps inbegrepen is en dan op een demo versie draait , en dat je voor de volledige versie moet betalen ?
  Wat me overigens ook onduidelijk is dat … zit er nou wel of geen 2e camera op voor beeldbellen ?

  En als laatste vraag ik me af aangezien dit toestel behoorlijk wat geheugen aan boord heeft…. of er een dockingsmogelijkheid voor een muziekstation net als de Ipod/Ihpone ?

  1. Danijel -

   Klopt, er zit een trial op van een paar dagen en daarna heb je geen gesproken navigatie etc meer. Voor de rest zit er volgens mij idd geen videocamera aan de voorkant.

   Er is nog geen dockingstation maar misschien dat die later nog gaat komen 🙂

 6. chris -

  Super! Ben erg benieuwd, ziet er op de filmpjes op youtube ook slick uit. Binnenkort nieuw abo, zat te twijfelen tussen N86 en N97, maar nu niet meer… Zal wel wennen worden met twee handen te werken. Nu N82, maar we zullen zien…

 7. Muriel -

  Aangezien dit een nieuw OS is voor de mobiele telefoon ben ik benieuwd of er bijvoorbeeld al navigatiesoftware (zoals bijv. TOMTOM) voor beschikbaar is?
  Danijel, heb jij daar meer nieuws over?

   1. Paul Tap -

    TomTom niet, maar de betaalde navigatie van Nokia zoals die ook al draait op de N810 is vrijwel zeker direkt leverbaar.
    Dit geldt ook voor heel veel andere reeds ontwikkelde software voor de N810 (en voorgangers), die ook op Maemo (versie 4) draaien. Wat dat betreft is er eigenlijk niet eens zo heel veel nieuws aan dit apparaat behalve dat je er nu ook mee kunt bellen. Wel de reden dat ik 'm al besteld heb ter vervanging van mijn N95 8GB plus N810.

 8. Klaas -

  In de specs staat dat deze telefoon 181 gram weegt. In vergelijking met andere telefoons is dat best zwaar. Danijel: hoe voelde de telefoon aan: vond je het irritant zwaar of viel het mee?

 9. Muriel -

  Bedankt voor deze review.
  Ik ben erg enthousiast over deze phone.
  Even een vraag: hoe werkte het qwerty toetsenbord op het touchscreen? Werkt deze ook alleen in landscape?

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 duikt eindelijk ook op in het wild lees verder

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters