Eerste ervaring met de Nokia PureView 808

Nokia kondigde op het Mobile World Congress afgelopen maand onder andere de PureView 808 aan. Het toestel was zonder twijfel één van de verrassingen van de beurs en we kregen aldaar ook de kans om met de PureView 808 te spelen.

Nokia PureView 808 MWC 2012

De PureView 808 is in meerdere opzichten speciaal. Ten eerste omdat het nog een Symbian-vlaggenschip van Nokia is terwijl iedereen dacht dat Symbian wel ten dode opgeschreven was. Dat komt volgens Nokia omdat het toestel een soort proof of concept van de PureView-technologie is en met Symbian erop ontwikkeld is. Het toestel herontwikkelen met Windows Phone duurde te lang volgens de Finnen en PureView Windows Phones zullen later komen.

Symbian zorgt er ook meteen voor dat de PureView 808 niet het meest gebruiksvriendelijke toestel is. Symbian loopt gewoon wat achter op de concurrentie en daardoor zal je met dit toestel niet zo veel gebruiksgemak krijgen als met Android, Windows Phone en iOS. Nou is dat een discussie die al meerdere malen gevoerd is en iedereen die überhaupt nog over een Symbiantoestel denkt zal daar wel iets vanaf weten. Daar gaan we dus niet verder over uitweiden. Wat we nog wel kunnen zeggen, is dat de 808 met zijn 1,3GHz-processor het besturingssysteem erg soepel lijkt te draaien zo op het eerste gezicht.

Ook op het uiterlijk is wat beknibbeld door Nokia. Het toestel is niet lelijk, maar wel erg groot. De telefoon is op de dunste plek 13 millimeter dik en bij de camera nog een stukje dikker en daarmee is hij erg lomp voor hedendaagse begrippen. Overigens voelt het apparaat wel solide aan.

Het scherm is wel van goede kwaliteit, maar met een te lage resolutie. Nokia gebruikt nog steeds een Amoled Clear Black Display met een nHD-resolutie. Dat was op de 3,5″-schermen van sommige Symbiantelefoons nog wel prima, maar op het 4″-scherm van deze PureView 808 is het wel wat weinig.

Waar het natuurlijk eigenlijk om gaat is de camera. Die heeft een resolutie van 41 megapixels, waarvan je er 38 kan gebruiken om een foto op volledig formaat te maken. Normaliter maakt het toestel echter kleinere foto’s, waardoor je erg ver in kunt zoomen op je foto’s of betere resultaten krijgt doordat er een aantal pixels samengevoegd worden tot één pixel.

Over de kwaliteit van de camera kunnen we nog geen definitieve uitspraak doen, maar in ieder geval lijkt die erg goed te zijn. Nokia had in haar persruimte en op de stand een groot aantal foto’s hangen die naar eigen zeggen met de PureView 808 gemaakt waren en die zagen er erg goed uit. Datzelfde geldt voor de camerasamples die het bedrijf online heeft geplaatst. Maar dat zijn dus wel allemaal foto’s die van Nokia zelf komen en dat blijft toch een beetje dubieus. Dus om echt wat te kunnen zeggen over de camera van het toestel moeten we het toestel zelf gaan uitproberen.

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de PureView vooral een erg interessante proof of concept is en voor echte cameratelefoonliefhebbers een mooie optie kan zijn. Maar voor de massamarkt is dit toestel niet weggelegd, daarvoor heeft Nokia teveel compromissen gemaakt. Overigens is Nokia Nederland er ook nog niet uit of men het toestel in Nederland gaat voeren of niet.

Nokia PureView 808 MWC 2012

 

Nokia PureView 808 MWC 2012

 

Nokia PureView 808 MWC 2012

 

Nokia PureView 808 MWC 2012

 

Nokia PureView 808 MWC 2012

 

Nokia PureView 808 MWC 2012

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters